Certificatul de vaccinare va putea fi eliberat fără probleme în țara noastră atât pentru românii care fac o doză de vaccin sau doza booster în alță țară, cât și pentru străinii care se vaccinează cu cel puțin o doză în România. Prevederea apare într-un proiect de Ordonanță de Urgență elaborat de Ministerul Sănătății, aflat pe agenda ședinței de Guvern de astăzi. Autoritățile au decis să reglementeze clar aceste situații după ce au existat reclamații ale persoanelor care s-au vaccinat sau au făcut doza booster în afara țării, care au întâmpinat dificultăți la eliberarea certificatului de vaccinare în țară.

Certificatul Verde COVIDFoto: Hotnews

Ce aduce nou proiectul de Ordonanță de Urgență:

"La articolul 3, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4) cu următorul cuprins:

(4) Persoanele eligibile pentru a primi un certificat digital de vaccinare, pentru toate dozele efectuate de către acestea, emis de statul român sunt:

  • a) cetătenii români care au efectuat cel puțin o doză de vaccin în România;
  • b) cetățenii Uniunii Europene și ai Spațiului Economic European care au efectuat cel puțin o doză de vaccin din schema completă în România;
  • c) cetățenii români și membrii de familie ai acestora vaccinați în state terțe, cu un vaccin din lista vaccinurilor acceptate de către România.
  • d) resortisanții țărilor terțe aflați în situația cu drept de sedere legală pe teritoriul României precum și beneficiarii articolului 50. TUE, vaccinati cu un vaccin din lista vaccinurilor acceptate de către România."

Proiectul de Ordonanță de Urgență elaborat de Ministerul Sănătății s-a aflat și pe agenda ședinței de Guvern de ieri, însă nu a fost adoptat. În această după-amiază este programată o nouă ședință de Guvern, în care ar putea trece și acest proiect.

Proiectul de OUG poate fi consultat integral în documentul atașat.

Cum se eliberează certificatul de vaccinare

În acest moment, certificatul verde digital COVID de vaccinare se eliberează în România după schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 - două doze de vaccin Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca sau o doză de vaccin Johnson&Johnson. După efectuarea dozei 3 de vaccin COVID (doza booster) trebuie descărcat un nou certificat de vaccinare.

Certificatul de vaccinare se descarcă din platforma https://certificat-covid.gov.ro/ pe baza adeverinței de vaccinare primite în centrul de vaccinare.

Începând din 1 februarie, persoanele care au mai mult de 9 luni de la schema inițială de vaccinare împotriva COVID-19 trebuie să efectueze doza 3 (booster) pentru a putea călători în alte țări din UE, deoarece certificatul verde își pierde valabilitatea după 9 luni, în lipsa dozei 3.

În schimb, pe teritoriul României, toate certificatele verzi rămân deocamdată valabile, indiferent dacă au trecut sau nu 9 luni de la schema inițială de vaccinare.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a anunțat însă luni că acest lucru va fi reglementat și în România "în curând".