Un sfert din populaţia României suferă de o formă de alergie, iar incidenţa bolilor alergice este în creştere, la fel ca în toate ţările europene, avertizează reprezentanţii Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică.

Alergie Foto: Dreamstime.com

Medicii spun că sistemele de îngrijire a sănătăţii se confruntă cu costuri ridicate pentru tratarea pacienţilor alergici, inclusiv cele legate de vizitele frecvente de îngrijire a sănătăţii.

25% dintre copiii români suferă de dermatită atopică

Potrivit Societății de Alergologie şi Imunologie Clinică, situația în România este următoarea:

  • 1 din 4 adulţi şi fiecare al treilea copil suferă de rinită alergică;
  • 1 din 5 copii suferă de astm alergic;
  • 25% dintre copiii români suferă de dermatită atopică;
  • 2% dintre adulţi şi 10% dintre copii sunt diagnosticaţi cu alergii alimentare;
  • 1.120.000 de români adulţi au o alergie medicamentoasă.

Preşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, prof. Dr. Carmen Panaitescu, trage un semnal de alarmă legat de incidenţa bolilor alergice în România:

  • "Se estimează că incidenţa bolilor alergice este în creştere, ca în toate ţările UE. Aproximativ 8 milioane de români (adulţi şi copii) suferă de o formă de alergie.
  • Este important de menţionat că cele mai multe afecţiuni alergice sunt boli cronice care induc un impact negativ asupra calităţii vieţii pacientului, atât din perspectiva vieţii sociale cât şi profesionale, generând costuri semnificative la nivelul sistemului de sănătate publică şi al societăţii.
  • Sistemele de îngrijire a sănătăţii se confruntă cu costuri ridicate pentru managementul pacienţilor alergici, inclusiv cele legate de vizitele frecvente de îngrijire a sănătăţii, farmacoterapie, absenţe de la locul de muncă şi pierderea productivităţii".

Se estimează că în următorii 5 ani 1 din 2 europeni va fi alergic

Medicii spun că prevalenţa, dar şi complexitatea şi severitatea bolilor alergice este în continuă creştere la nivel mondial, afectând în special copiii şi tinerii.

În Europa, se estimează că unul din 4 europeni suferă de o afecţiune alergică şi se preconizează că în următorii 5 ani unul din doi europeni va fi alergic.

În cifre, povara acestor boli este uriaşă:

  • 300 de milioane de pacienţi cu astm,
  • 400 de milioane de pacienți cu rinită alergică,
  • 200-250 de milioane de pacienți cu alergii alimentare
  • peste 10% din populaţie cu reacţii alergice la medicamente.

Mai mult, afecţiunile alergice pot evolua spre forme severe, ameninţătoare de viaţă, aşa cum este anafilaxia, arată Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică într-un comunicat de presă transmis joi.

  • "În aceste condiţii, Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică este angrenată în elaborarea strategiei naţionale de management al bolilor alergice, promovând o abordare multidisciplinară, în concordanţă cu recomandările internaţionale.
  • În această perioadă pandemică, ne aducem contribuţia la rezolvarea problemelor legate de asigurarea serviciilor de sănătate pentru pacienţii alergici, dar şi pentru soluţionarea potenţialelor aspecte alergologice legate de vaccinarea anti COVID-19, conform recomandărilor internaţionale. Având în vedere importanţa cercetării, susţinem dezvoltarea reţelei naţionale de centre de cercetare în alergologie, în paralel cu întărirea legăturilor cu societăţile profesionale internaţionale", mai spune preşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică.

Alergiile la medicamente afectează tot mai multe persoane

Prevalenţa alergiilor în România:

  • Rinita alergică are o prevalenţă estimată în rândul adulţilor de 20%-25%, deci afectează tot al patrulea adult iar la copii de 30%-35%, deci unul din trei copii suferă de această formă de afecţiune, considerată cea mai frecventă afecţiune cronică a copiilor, cu exacerbare la expunerea la alergenele faţă de care exista sensibilizare (de tip indoor - ca de exemplu acarienii din praful de casă, sporii de fungi, scuamele de animal sau outdoor - ca de exemplu polenurile de copaci timpurii) sau la intercurente;
  • Astmul alergic are o prevalenţă în populaţia adultă de 5% şi mult mai mare la copii, de 20%, deci unul din cinci copii este suferind de astm alergic. Studiile actuale publicate în România evidenţiază ca până la 40% dintre pacienţii cu astm sever sunt cu forme necontrolate, cu simptomatologie debilitantă, cu simptome nocturne, afectarea activităţilor zilnice uzuale, exacerbări frecvente - dintre care unele necesită intervenţie medicală specializată în serviciile de urgenţă sau spitalizare şi au risc de deces.
  • Dermatita atopică are o prevalenţă în populaţia adultă de 3%-5% şi mult mai mare la copii, de 20%-25%, deci tot al patrulea copil suferă de această afecţiune cutanată, uneori cu forme severe, greu de tratat;
  • Alergiile alimentare afectează aproximativ 2% dintre adulţi şi 8-10% dintre copii, fiind mai frecvente la sugari şi copii mici, la care reacţiile alergice apar majoritar la câteva alergene - lapte, soia, grâu şi ou (care se remit în timp) şi la nuci şi fructe de mare (care pot dura toată viaţa). Manifestările pot fi uşoare, dar şi severe, ameninţătoare de viaţă, atunci când evoluează spre anafilaxie.
  • Alergiile medicamentoase afectează tot mai multe persoane, datele sunt greu de sistematizat, dar se apreciază că afectează între 5%-7% dintre adulţi şi 3%-4% dintre copii. Şi în acest caz, manifestările pot fi uşoare, dar şi severe, ameninţătoare de viaţă, atunci când evoluează spre anafilaxie;
  • Urticaria cronică afectează tot mai multe persoane, respectiv 3-4% dintre adulţi şi 2% dintre copii. Deoarece nu sunt date de prevalenţă în România, ne raportăm la literatura de specialitate, care indică faptul că în orice moment între 0,5-1% din populaţie suferă de urticarie cronică spontană, dintre care au un răspuns favorabil la terapia antihistaminică într-un procent variabil, între 20 şi 50%, restul necesitând terapii inovative.

---

Sursă foto: 89478449©Robert Kneschke|Dreamstime.com