​EXCLUSIV Este sau nu oxigenul "tehnic" - soluția găsită de autorități în timpul crizei de oxigen din valul 4 - autorizat ca tratament care poate fi administrat pacienților?

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 24 noiembrie 2021, 9:02 Actualitate | Sanatate


Terapie intensiva COVID-19
Foto: Profimedia Images / Cecilia Fabiano / LaPresse
​Vârful valului 4 al pandemiei de COVID-19 nu a însemnat doar criză de paturi ATI și de medicamente, ci și de oxigen medicinal, administrat pacienților în stare gravă. La începutul lunii noiembrie, problema era recunoscută inclusiv de autorități, prin vocea premierului Florin Cîțu și a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care au organizat inclusiv o întâlnire cu firmele care livrează oxigen. Soluția găsită de autorități la acel moment, folosirea oxigenului "tehnic" - în fapt oxigen cu o concentrație de 90-96%, produs în concentratoare de oxigen - strict în situațiile în care oxigenul medicinal (concentrație de minimum 99,5%) nu este disponibil, este una cu dus și întors: contestată de mulți medici și, potrivit unui răspuns oficial al Agenției Naționale a Medicamentului pentru HotNews.ro, în afara condițiilor legale pentru a fi omologat ca medicament de uz uman.

Criză de oxigen în spitalele COVID


Este sau nu oxigenul cu concentrație mai mică o soluție pentru pacienți? Medicii consultați de HotNews.ro spun că el este considerat de uz medical și folosit în special acasă, de pacienții cu insuficiență cronică respiratorie severă, fiind produs la fața locului, cu ajutorul concentratoarelor de oxigen.

În cazul pacienților COVID-19 în stare critică și, în general, în zona de pacienți critici (ATI) el nu este recomandat de medici, iar unii dintre ei refuză să îl folosească, pentru acești pacienți fiind necesar oxigen cu concentrație maximă - 99,5% - 100%.

În plus, oxigenul cu 99,5% - 100% concentrație este singurul autorizat de Agenția Națională a Medicamentului ca medicament de uz uman, se arată într-un răspuns al instituției, oferit la solicitarea HotNews.ro.La începutul lunii noiembrie, confruntate cu criza de oxigen în contextul valului de pacienți COVID-19 în stare gravă, autoritățile, în frunte cu premierul Florin Cîțu și cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, organizau o întâlnire pe această temă, la care participau inclusiv reprezentanți ai firmelor care livrează oxigen în România.

"Am identificat câteva soluţii pentru a rezolva criza de oxigen din spitale. În urma discuţiilor cu producătorii de oxigen şi cu reprezentanţii DSU am stabilit că cea mai bună măsură este posibilitatea de a se folosi oxigenul industrial la pacienţii COVID", anunța atunci Florin Cîțu, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook a Guvernului.

Șeful DSU, Raed Arafat, admitea și el că România se confruntă cu o criză de oxigen, explicând că "sunt doar două firme mari şi una mai mică ce livrează oxigen în ţară".

Raed Arafat declara atunci că o soluție, acolo unde nu este disponibil oxigenul medicinal, este folosirea oxigenului tehnic, care are o concentrație mai mică, de 93%, în loc de 99%. La acel moment a fost emisă și o circulară prin care spitatele erau îndrumate să apeleze la varianta oxigenului tehnic, în situația în care rămâneau fără oxigen medicinal.

Cheia problemei: cele două tipuri de oxigen


Există două tipuri de oxigen folosit pentru pacienți:

1. Oxigen medicinal O99,5%, cu o concentraţie de minimum 99,5% v/v, care rezultă ca urmare a unui proces industrial specializat.

Este singurul tip de oxigen autorizat de Agenția Națională a Medicamentului pentru punere pe piață ca medicament de uz uman.

Agenția Națională a Medicamentului precizează, în răspunsul pentru HotNews.ro, că autorizează pentru punere pe piaţă ca medicamente de uz uman gaze medicinale, adică produsul medicamentos Oxigen medicinal O99,5%, acesta având o concentraţie de minimum 99,5% v/v, care rezultă urmare a unui proces industrial specializat, realizat în conformitate cu "Principiile şi liniile directoare de bună practică de fabricaţie pentru medicamente de uz uman, inclusiv pentru investigaţii clinice", aprobate prin Ordinul Ministrului Sănătăţii Publice nr. 905/2006 şi cu cerinţele de bază ale Ghidului de bună practică de fabricaţie, aprobat prin Hotărârea Consiliului Ştiinţific al ANMDMR nr. 5/2012 (Anexa 6 "Fabricaţia gazelor medicinale").

Indicaţiile terapeutice ale medicamentului Oxigen medicinal O99,5% sunt aprobate de ANMDMR şi figurează în prospectul şi Rezumatul Caracteristicilor Produsului, anexe la autorizaţia de punere pe piaţă, mai precizează Agenția Medicamentului.


2. Oxigen medical O93, cu o concentraţie de 90 - 96% oxigen - oxigenul despre care au vorbit atât premierul Florin Cîțu, cât și șeful DSU, Raed Arafat, ca fiind "oxigen tehnic".

Este obținut printr-o metodă in–situ (la faţa locului), cu ajutorul concentratoarelor de oxigen, acestea fiind instalaţii care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale reglementate de Hotărârea de Guvern nr. 54/2009 privind dispozitivele medicale. Pentru a fi introduse pe piață, producătorul dispozitivului medical trebuie să deruleze o procedură de evaluare a conformității aplicabilă clasei de risc, cu implicarea unui organism notificat, să emită o declarație de conformitate și să aplice marcajul CE urmat de numărul de identificare al organismului notificat.

Atât din punct de vedere calitativ cât şi instituţional - procedural, produsul Oxigen medical O93 nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a fi omologat ca medicament de uz uman. Dispozitivele medicale sunt supuse procedurii de evaluare a conformității de către producător, împreună cu un organism notificat pe domeniul specific, arată Agenția Națională a Medicamentului, în răspunsul oferit HotNews.ro.

Practic, potrivit Agenției Naționale a Medicamentului, în cazul acestui tip de oxigen se certifică doar suportul material – dispozitivul medical concentrator de oxigen – şi nu efectul activităţii acestuia – produsul Oxigen medical O93, conform art. 933 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, utilizatorii au obligația să asigure întreținerea și repararea acestor dispozitive medicale, cu unități avizate de către ANMDMR, în baza Ordinului ministrului sănătății nr. 566/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XX din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, referitoare la avizarea activităților în domeniul dispozitivelor medicale.

Comisia Farmacopeei Europene a adoptat, în cursul anului 2010, un document de lucru care stabilește un standard pentru controlul calităţii produsului Oxigen medical O93 (Monografia 2.455 adoptată în aprilie 2010 și care descrie testele ce trebuie efectuate de fabricantul instalaţiei şi respectiv de utilizatorii produsului), în vederea armonizării testării acestui produs pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Aşa cum se prevede în nota din preambulul a acestei monografii, produsul Oxigen medical O93 nu trebuie să deţină o autorizaţie de punere pe piaţă şi nu i se aplică ghidul privind buna practică de fabricaţie.

Includerea acestui produs în Farmacopeea Europeană nu este de natură să instituie o excepţie de la regimul general de reglementare a procedurilor de autorizare de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman, precizează Agenția Națională a Medicamentului.

Farmacopeea Europeana prevede doua monografii distincte de oxigen: Oxygen (0417) si Oxygen (93 per cent) (2455).

Conform monografiei Oxygen (93 per cent), acesta este produs în concentratoare printr-o singură etapă de purificare de absorbție a aerului înconjurător folosind zeoliți, fiind un proces continuu de generare la locul de utilizare. Monografia mai menționeaza că în timpul producției, conținutul de oxigen este monitorizat continuu cu ajutorul unui analizor paramagnetic, iar după proiectarea și instalarea concentratorului și după orice modificare sau intervenție semnificativă la acesta, calitatea gazului produs trebuie controlată (în acord cu monografia Oxygen (93 per cent) (2455).

Referitor la stocarea (păstrarea) acestuia, monografia precizează explicit faptul că se utilizează în mod normal la locul unde este produs, fiind necesar un sistem de alimentare (conductă de gaz medicinal).

Pe de altă parte, Comisia Farmacopeei Europene nu are în atribuţii şi nu întocmeşte nomenclatorul de medicamente şi nu are calitatea de autoritate de reglementare în domeniul medicamentului.

Este de remarcat faptul că Farmacopeea Europeană conţine monografii şi pentru alte substanţe, inclusiv gaze (de ex. azot, aer comprimat) care nu sunt medicamente şi nu deţin autorizaţii de punere pe piaţă.

Concluzia Agenției Naționale a Medicamentului: "considerăm că utilizarea Oxigen 93% poate fi făcută doar conform deciziei medicului ATI si a protocoalelor medicale."

Elena Copaciu, medic ATI: "În zona de pacient critic ai nevoie de oxigen de 99,5% - 100% puritate"


Elena Copaciu, medic primar de Anestezie-Terapie Intensivă la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș și fosta șefă a Secției de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Universitar de Urgență din București, confirmă că, pentru spitale, vorbim despre două tipuri de oxigen: oxigen de 99%-100% puritate și un al doilea tip, de 93%, care este și el de uz medical, dar știm că nu poți să obții concentrație mai mare de 93%.

"Ambele sunt de uz medical, dar în zona de pacient critic ai nevoie de oxigen de 99,5%-100% puritate. Pentru unii pacienți, cel de 93% puritate este insuficient", explică dr. Elena Copaciu pentru HotNews.ro.

Dr. Elena Copaciu

Un al treilea tip este oxigenul tehnic (industrial), folosit în sudură, care, spune Elena Copaciu, "din punctul meu de vedere, iese din discuție pentru utilizarea în spitale și administrarea lui la pacienți".

Elena Copaciu adaugă că, mai mult ca sigur, autoritățile care au vorbit pe această temă au făcut o confuzie între oxigenul de 93% și cel utilizat în industrie, despre care nu se pune problema să fie folosit în spitale.

Florin Roșu, medic ATI: "Am administrat doar oxigen de 99,5%. Pacienții au dreptul să primească oxigen medicinal"


Florin Roșu, medic primar ATI și managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, declară pentru HotNews.ro că și-a dorit ca în spitalul său să trateze pacienții doar cu oxigen de 99,5% puritate, oxigen medicinal, și a administrat doar oxigen de 99,5%.

"Eu special am anunțat din timp, astfel încât să nu existe vreo întrerupere și să pot administra pacienților doar oxigen medical, de 99,5%. Eu aveam și rezerva strategică a spitalului, pe care o am în continuare, pentru că managementul riscului te învață că este imperios necesar să ai o rezervă strategică", a explicat medicul Florin Roșu.


Dr. Florin Roșu

El mai spune că până acum nu a fost nevoit să administreze altceva "și nici nu vreau asta. Am adus stocatoare, am grijă tot timpul să am oxigen".

"Mi se pare normal, pacienții au dreptul să primească oxigen medicinal", este concluzia medicului Florin Roșu.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9247 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  cercetari (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 9:46)

  Delavalee [utilizator]

  Practic nu s-au făcut cercetări asupra efectelor înlocuirii oxigenului medical cu oxigenul tehnic. Ca urmare, părerile despre această temă sunt pur subiective.
  • +7 (9 voturi)    
   e chiar mai simplu.. (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 11:25)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Delavalee

   Nu s-a pus problema alegerii intre oxigenul medical si concentratii mai scazute. Singura intrebare relevanta este ce faci atunci cand nu ai la dispozitie oxigen medical - il lasi sa moara sau ii dai ce ai?
   Si cred ca stim cu totii raspunsul.

   Restul discutiei este inutil. Autoritatile au obligatia sa asigure cele mai bune sanse de supravietuire. Lipsa oxigenului medical ar trebui sa fie doar o problema temporara, la fel ca lipsa anumitor medicamente. Dar se mai mira cineva ca primul ministru a abordat o atitudine de tipul "lasa ba ca merge si asa"? Ne-am lamurit cu totii ca e doar un dorel mai spalat, un lacheu ales special de Iohannis pentru lipsa de coloana vertebrala.
   • 0 (4 voturi)    
    Oxigenul tehnic are puritate mai bună. (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 12:31)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Singura deosebire între oxigenul medical și cel tehnic este presiunea din recipient, dar se rezolvă simplu cu reductoarele clasice existente. Oxigenul tehnic implică măsuri mai deosebite de manipulare. Înainte de 1989 nu se auzea de oxigen medical, același oxigen era folosit și în industrie și la spital.
    • 0 (0 voturi)    
     nu e chiar asa (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:08)

     sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     exista oxigen tehnic cu puritate mai mare decit cel medicinal, dar diferenta e data de procesul de productie.Substantele reziduale sint diferite iar instalatiile de producere si buteliile sint supuse unor standarde de "curatenie" diferite.
     Binenteles ca 99.9% din cazuri poti folosi oxygen tehnbic in respiratie si nu o sa ai nici o problema. Dar nu exista garantie responsabilitate si predictibilitate.
     • +1 (1 vot)    
      Spui o prostie. (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:33)

      asavreau [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

      Nu există substanțe reziduale în tuburile de oxigen și cu atât mai puțin în stocatoarele de oxigen lichid.
   • +2 (4 voturi)    
    Exact (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 13:13)

    FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Atat de scurta e discutia. Cand ai oxigen medical nu apare dilema. Cand nu, ori lasi pacientul sa se chinuie, eventual sa moara, ori ii dai oxigen tehnic, oxigen care ii poate salva viata. Poate n-ar trebui intrebati directorii de spitale care au legaturi cu furnizorii de oxigen medical. Poate ar trebui intrebati pacientii in cauza.
 • -1 (11 voturi)    
  merge si asa (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 9:52)

  blacksheep [utilizator]

  La fel ca tot ce inseamna norme de calitate si mai ales aplicarea lor in Romania
 • -1 (9 voturi)    
  Care ar fi problema? (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 10:22)

  Lok [utilizator]

  Ca ii 93 sau 99.5 tot una ii pentru pacient. Daca afecteaza aparatura e alta dar nu tot oxigenul merge prin aparatura sensibila.
  • 0 (0 voturi)    
   afecteaza (Joi, 25 noiembrie 2021, 8:48)

   blacksheep [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Impuritatile afecteaza grav organele interne ale pacientilor
   • 0 (0 voturi)    
    Care impuritati? (Joi, 25 noiembrie 2021, 10:10)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui blacksheep

    Concentratoarele de toxigen ce produc 93% au destule filtre si sunt curate in limita medicala. Alea filtreaza aerul si orice impuritate care trece era deja in aer, deci nu e chiar grav. Punem pariu ca ala 7% contine 99,9% azot si urme insignifiante de CO2? Sunt foarte sceptic ca CO2 ar trece un filtru de adsorbtie sau ce utilizeaza dar pot gresi.
    Nicaieri nu e vorba de oxigenul tehnic pentru industrie ala poate avea destule, dar nu a zis careva ca ala trebuie dat.
    • 0 (0 voturi)    
     ... (Joi, 25 noiembrie 2021, 10:47)

     blacksheep [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     Ba cred ca e vorba de oxigenul tehnic pentru industrie care sa inlocuiasca oxigenul medicinal.
     • 0 (0 voturi)    
      In ala tehnic industrial. (Joi, 25 noiembrie 2021, 11:38)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui blacksheep

      Daca e vreo impuritate e vorba de gaze nereactive ca daca ar fi reactive le-ar toxida repede toxigenul. Deci raman alea nobile, care nu fac nimic, si cateva gaze toxidate ca si CO2 care pot fi otravitoare dar sunt filtrabile usor prin apa.
      Daca vrei poti face oxigen medicinal din ala tehnic industrial, dar efortul nu merita cand ai concentratoare.
      • 0 (0 voturi)    
       De acord (Joi, 25 noiembrie 2021, 14:08)

       blacksheep [utilizator] i-a raspuns lui Lok

       Dar am serioase dubii referitor la calitatea echipamentelor si instalatiilor folosite.
       Este un risc aprecialbil care nu cred ca vre-un doctor ar dori sa il asume.
 • +1 (13 voturi)    
  impuritati metalice si hidrocarburi, ce filtre se (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 10:22)

  hopsinoi [utilizator]

  folosesc cand se imbuteliaza oxigenul tehnic, ce poluanti sunt in buteliile tehnice. Aici e problema in calitatea oxigenului din butelie, sa nu te trezesti cu metale si uleiuri in plamani. Daca e asa atunci e f grav sa il folosesti in scopuri medicale pe cel tehnic.

  Nu credem ca problema in concentratia oxigenului.
  • +7 (7 voturi)    
   nttt (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 11:21)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Uleiuri n-o sa gasesti cat ii haul! Ca ar sari totul in aer! Documenteaza-te. Poate niste particule metalice, sau ceva oxizi. Da cu ceva filtre se pot inlatura_exemplu barbotarea prin niste apa! Speram ca un chimist sa lamureasca problema. Evident ca nu-i conform normelor si procedurilor. Da e mai bine ca pacientul sa moara in lipsa???
   • +5 (5 voturi)    
    Nici un rabat de la standarde ! (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 13:17)

    FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

    Daca il vezi pe unul ca se ineaca, nu ai voie sa ii arunci un colac de salvare neomologat. Il salvezi, dar incalci reglementarile.
   • 0 (0 voturi)    
    Exista uleiuri pentru mediul de toxigen (Joi, 25 noiembrie 2021, 10:14)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

    Nu pentru presiune mare dar exista. Sunt alea pe baza de silicon si probabil altele mai speciale. Utilizate pentru o oarecare etanseitate unde este necesar sau mai greu de obtinut prin metodele clasice.
  • +3 (7 voturi)    
   Puritate O2 (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 11:44)

   Lucris [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Corect!
   Problema nu este gradul de puritate al O2 ci gradul de toxicitate a acelei mase de gaz de până la 100%.
   Depinde foarte mult de procedeul de obținere și comprimare a oxigenului.
   • +2 (4 voturi)    
    ... (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 14:59)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Lucris

    Masa de gaz pana la 100% din oxigenul tehnic e in general azot, un gaz inert in conditii normale darr extrem de "periculos", intrecut in periculozitate poate doar de monoxidul de dihidrogen. Noroc ca majoritatea nu stiu ca plimba mai mult azot decat oxigen prin plamani catu-i ziua de lunga, componenta aerului fiind in mare 4/5 azot cu 1/5 oxigen si 1% gazul inert numit argon.
    • 0 (0 voturi)    
     Procedee.. (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 18:07)

     Lucris [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

     Cred că sunt mulți cei ce știu că respirăm mai mult azot decât oxigen...
     Problema e că, dacă obții O2 prin electroliză, atunci ai mai mult H2 decât N.
     Dacă mergi prin distilarea fracționată a aerului lichefiat, ai parte de toate gazele care se lichefiază până la -180gr.
     Dacă îl obții prin încălzirea cloratului de potasiu, ai alte reziduuri....
     Despre asta e vorba... Reziduurile dau toxicitatea amestecului primar.
     Nu am adus în discuție în discuție și tipurile de compresoare de oxigen, care, funcție de model, pot genera reziduuri metalice (sub formă de pulberi în suspensie) mai multe sau aproape zero.
     Apoi mai ai instalațiile de îmbuteliere și chiar rezervoarele propriu-zise.
     Un lanț întreg care, la final, indică dacă oxigenul respectiv poate fi, sau nu, folosit în scop medical.
     La neagră mizerie, folosești ce ai. Nu mai faci nazuri....
     • 0 (0 voturi)    
      Concentratoarele functioneaza pe baza (Joi, 25 noiembrie 2021, 10:19)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui Lucris

      de filtrare selectiva prin adsorbtie. Separa O2 de N2 din aer cu un filtru "molecular" si presiune semnificativa. Adica intra aer si iese intr-o parte O2 mai concentrat si in alta N2 mai concentrat. Dupa mai multe etape obtii puritati interesante.
      Chestiile astea le poti gasi pe net la pret redus de Black frierday. Medical presupun ca au unele mai performante.
  • -1 (5 voturi)    
   Cum sa te trezesti? (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 12:09)

   SvT [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Cum sa te trezesti cu impuritati in plamani de vreme ce el se sifoneaza in apa inainte de de a intra in plamani? Problema e cu alte gaze care te pot afecta. Nu a studiat nimeni problema.
   • +2 (4 voturi)    
    Știi ce lipsește? (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 12:39)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui SvT

    O procedură de tratament cu oxigen în secțiile de terapie intensivă, procedură care să spună ce concentrație maximă și minimă trebuie să aibă oxigenul și ce puritate. Pentru respirație artificială nu trebuie oxigen pur și asta fac aparatele de oxigen din spitale, reglează concentrația de oxigen, numai că ,nu știu toți cât trebuie să fie și cum se face. Mulți mor datorită tratamentului greșit. Ar trebui făcut întâi un drenaj al plămânilor de mucozitățile existente și pe urmă introdus oxigen, altfel blochezi mai rău plămânii.
  • +5 (5 voturi)    
   ... (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 12:23)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   hidrocarburi in oxigen comprimat? Asta e o gluma presupun. Oxigenul comprimat produce explozii spontane (fara scanteie sau alti initiatori) in contact cu hidrocarburi sau grasimi si uneori pulberi metalice (de aluminiu in special). Asta e motiv pt. care se moare periodic in accidente de munca, atunci cand se introduce oxigen in tuburi pt. dioxid de carbon sau alte gaze. Oxigenul are regim special in toate situatiile pt. ca in stare comprimata e deosebit de reactiv cu hidrocarburi, grasimi, pulberi metalice.
  • 0 (2 voturi)    
   ai citit pe diagonala nu? (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 12:24)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Nu e vorba de oxigenul industrial depozitat in butelii ci de oxigen obtinut la fata locului cu concentratoare de oxigen. Adica aparate care iau aerul din atmosfera cu 21% oxigen si ii maresc concentratia de oxigen la 93% . Nu se imbuteliaza, nu se transporta, nu are de unde sa aiba uleiuri, impuritati metalice, etc.
   • +1 (1 vot)    
    ala nu e oxigen tehnic (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:12)

    sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    e oxigen medicinal neomologat in romania. pentru ca este produs in scop medicinal , de aparatura omologata pentur asta(chiar daca nu in tara noastra). doar ca are o concentratie de oxigen mai mica, dar e garantat ca in impuritati nu sint substante toxice, ceea ce nu e garantat la cel tehnic.
  • +4 (4 voturi)    
   Oxigenul tehnic nu are impurități. (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 12:34)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Nu-ți doresc să vezi o explozie de tub de oxigen tehnic, pentru-că are impurități, ori urme de grăsimi la robinet.
  • 0 (0 voturi)    
   oxygen (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 21:57)

   Alessandra1 [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   dar se precizeaza in text ca "este produs în concentratoare printr-o singură etapă de purificare de absorbție a aerului înconjurător folosind zeoliți, fiind un proces continuu de generare la locul de utilizare"

   de ce ar fi problema imbutelierea, ca inteleg ca nu se imbuteliaza
 • +5 (5 voturi)    
  aiureli (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 11:04)

  Ilidia [utilizator]

  Hal de "gandire" prosteasca si batut campii...Daca nu ai la indemana oxigen pur, lasi pacientii sa moara !?
  • +2 (2 voturi)    
   Oxigenul medical nu-i pur. (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 12:42)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

   Ar trebui ca oxigenul medical să fie mai ieftin ca cel tehnic. Că nu-i așa, cineva ar trebui să se sesizeze.
 • 0 (2 voturi)    
  Cred ca e o problema falsa. (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 16:15)

  mmagic [utilizator]

  Problema e poate la minister cine ia spaga ca sa dea aviz, probabil ca nu a primit nimic si inca asteapta sa primeasca ceva.

  Ca nota informativa noi respiram de regula aer cu 21% concentratie de oxigen si 78% azot, restul de 1% este neglijabil 0.93% argon, 0.04% dioxid de carbon.

  Acel oxigen de 99,5% sau 93,5% este cu oricum probabil diluat ca sa poata fii respirabil. In concentratie prea mare oxigenul este toxic si periculos pentru sanatate.

  Atata timp cat oferim pacientilor un aer mai bogat in oxigen cu niste aparate numite concentratoare de oxigen al caror scop in sine este fix tratarea cazurilor de oameni care au probleme cu respiratia, mi se pare nerelevant ca aparatele astea nu au avizul ministerului sanatatii si oricum concentratia de 93% oxigen este una foarte buna.


  Apoi aparatele astea folosesc ca principiu de functionare niste site moleculare care in principal separa azotul din aer iar restul de molecule din aer raman acolo, adica nu se pune problem de gaze periculoase, uleiuir, metale. ci doar de gazele obisnuite din aer din care azotul este in mare parte eliminat, astea formeaza restul de 7% din gaze.

  Aparatele astea costa intre 2000-5000 ron din ce am vazut pe net. Search pe google:
  concentrator de oxigen

  Ce inseamna un concentrator de oxigen si principiu de functionare.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Oxygen_concentrator
 • +1 (1 vot)    
  O discuție și o dezbatere inutile. (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:42)

  asavreau [utilizator]

  Sunt probleme în spitale datorită modului de folosire a oxigenului, nu a felului de oxigen(medical, ori tehnic) și ,după trecerea pandemiei ar trebui făcute niște proceduri pe baza căruia să fie instruiți medicii și asistentele. Pandemia COVID ne-a prins nepregătiți și a făcut fiecare după cum și-a imaginat că este bine. Și articolul și comentariile arată că nu sunt cunoscute niște proceduri sigure de tratament cu oxigen.
 • 0 (0 voturi)    
  timpitel (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 18:31)

  Florin Oprea [utilizator]

  "fiind necesar oxigen cu concentrație maximă - 99,5% - 100%".
  Deci orice oxigen, chiar si de conecentratie 1% este bun, fiind sub 99.5%.
 • 0 (0 voturi)    
  Oare ! (Joi, 25 noiembrie 2021, 3:10)

  danmarian [utilizator]

  Daca nu AVETI oxigen "d-ala bun" - ce faceti ? Lasati bolnavii sa moara ? Eu n-as crede ca "e dastept" sa adoptati asemenea solutie ! In caz de LIPSA MARE - se poate folosi si un oxigen cu o concentratie de numai 93 % - si veti SALVA VIETI !
  P.S. Doamna doctor - care ne instinteaza ca bolnavii "merita" oxigen medicinal ! Pai daca nu-l ai ce dreaq faci ? Ii lasi sa moara - sau incerci si "d-ala" cu o concentratie putin mai mica - Chiar crede cineva da 3 - 4 procente mai putin sunt "asa de nocive" ? Hai sa fim seriosi ! La mizeria si lipsurile din spitalele-cocine romanesti - umblati cu "tichia de margaritar" !!!
  • 0 (0 voturi)    
   Daca nu il are duamna, are ea un prieten (Joi, 25 noiembrie 2021, 11:43)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui danmarian

   colaborator cu sistemul, pregatit la minut cu oxigen de puritate 99.99% la preturi astronomice. Romanii mertia doar cei mai bun... doar ca nu e vorba de oxigen ci de profit.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by