"Aș recomanda să se amâne puțin goana după vaccinul gripal". De ce perioada optimă de administrare este cu totul alta decât cea în care românii golesc de vaccin farmaciile

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 12 octombrie 2021, 9:19 Actualitate | Sanatate


Coada la vaccin gripal
Foto: AGERPRES
Primele stocuri de vaccin gripal aproape că s-au epuizat deja în farmacii, în unele dintre ele vaccinul fiind în acest moment de negăsit. Este un fenomen care se repetă în fiecare an, la finalul lunii septembrie - prima jumătate a lunii octombrie. Între timp, prima tranșă de vaccin gripal care va fi administrat gratuit în cabinetele medicilor de familie persoanelor din categoriile cu cel mai mare risc de îmbolnăvire a ajuns săptămâna trecută în țară și urmează să fie distribuită în cabinetele medicilor de familie zilele acestea. Interesul pentru vaccin este mare, încă de săptămâna trecută, de când Ministerul Sănătății a anunțat că primele doze gratuite au ajuns în țară, telefoanele medicilor de familie sunând în continuu pentru programări.

De ce nu trebuie să ne grăbim însă cu goana după vaccinul gripal și care este perioada optimă pentru administrarea acestuia?

Gindrovel Dumitra, unul dintre cei mai cunoscuți medici de familie din România și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naţionale de Medicina Familiei, a explicat pentru HotNews.ro care este perioada ideală pentru administrarea vaccinului gripal, la ambele categorii cărora li se adresează vaccinul - persoanele din categoriile vulnerabile - cu risc mare de îmbolnăvire, care îl primesc gratuit, și persoanele sănătoase - cărora vaccinul le este la fel de recomandat și care îl pot cumpăra din farmacie.

Vaccin gripal gratuit la medicul de familie și vaccin contra cost în farmacii


Ca și COVID-19, gripa poate fi prevenită doar prin vaccinare. Vaccinul împotriva gripei poate fi administrat oricărei persoane cu vârsta peste 6 luni, indiferent că este vorba despre o persoană sănătoasă sau care face parte din categoriile vulnerabile.

Vaccinul este administrat gratuit în cabinetele medicilor de familie anumitor categorii, considerate cu risc mare de îmbolnăvire - copii și adulți cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA - femei gravide, persoane cu vârsta de peste 65 ani și bătrâni instituționalizați.

Vaccinul împotriva gripei nu este însă recomandat nici pe departe doar persoanelor vulnerabile, ci și celor sănătoase, fiind singura modalitate prin care și acestea pot preveni îmbolnăvirea de gripă. Mai ales că gripa poate afecta și poate provoca o formă gravă de boală la orice persoană sănătoasă, putându-se ajunge chiar la deces.

Toate persoanele sănătoase, care nu intră în categoriile considerate cu risc mare și nu beneficiază de vaccin gripal gratuit, îl pot cumpăra din farmacie (vaccinul costă în jur de 50 de lei) și pot merge cu el la cabinetul medicului de familie, pentru a fi administrat, însă trebuie să îl transporte în condiții speciale - în geantă termoizolantă cu gheață, la temperatură cuprinsă între 2 și 8 grade Celsius.

Vaccin gripal

300.000 doze de vaccin gripal au ajuns săptămâna trecută în țară pentru a fi folosite în cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătăţii. Săptămâna aceasta, dozele de vaccin sunt așteptate în cabinetele medicilor de familie.

Interesul pentru vaccin este mare, încă de săptămâna trecută, de când Ministerul Sănătății a anunțat că primele doze gratuite au ajuns în țară, telefoanele medicilor de familie sunând în continuu pentru programări.

În perioada următoare vor ajunge în țară încă un milion de doze de vaccin gripal care vor fi administrate gratuit persoanelor din categoriile cu risc mare de îmbolnăvire, în cabinetele medicilor de familie, a anunțat Ministerul Sănătății. În total, Ministerul Sănătății va pune la dispoziția medicilor aproximativ două milioane de doze gratuite de vaccin gripal în acest sezon rece.

În tot acest timp, primele tranșe de vaccin gripal care au ajuns în farmacii s-au epuizat deja. Practic, se repetă același fenomen din fiecare an, când primele stocuri de vaccin gripal se epuizează în farmacii la finalul lunii septembrie - prima parte a lunii octombrie. Asta chiar dacă furnizorii de vaccin au dat asigurări că nu vor fi probleme și că au crescut cantitatea pe care urmează să o livreze, comparativ cu anul trecut.

Inclusiv o parte dintre persoanele din categoriile vulnerabile, care au dreptul la vaccin gratuit în cabinetele medicilor de familie, nu au răbdare și cumpără vaccinul din farmacie.

Tocmai de aceea, chiar dacă nu faci parte din categoriile vulnerabile, șansele de a primi vaccinul gratuit la cabinetul medicului de familie nu sunt inexistente: la începutul acestui an, Ministerul Sănătății a anunțat că dozele de vaccin gripal rămase la acel moment nefolosite puteau fi administrate de medicii de familie oricăror doritori, fie ei din categoriile vulnerabile sau oameni sănătoși. De asemenea, există și medici de familie care, din dorința de a nu rămâne cu vaccinul nefolosit - în condițiile în care o parte dintre pacienții lor care fac parte din categoriile vulnerabile se grăbesc să îl cumpere din farmacii - îl administrează oricăror doritori din lista lor de pacienți, inclusiv celor sănătoși.

De unde vine goana după vaccin?


De unde goana după vaccin? În plin val 4 al pandemiei, mulți oameni se tem mai mult ca niciodată și de o eventuală îmbolnăvire de gripă. Mai ales că, pentru cei care nu își mai amintesc, România vine după câteva ierni consecutive de epidemie de gripă, soldată cu câteva sute de decese, înainte de debutul pandemiei de COVID-19.

Iarna trecută a fost prima, după câțiva ani, în care măsurile de prevenție impuse de pandemia de COVID-19 - purtarea măștii și distanțarea socială - au făcut, practic, ca sezonul de gripă să fie inexistent.


Gripă

Nu în ultimul rând, un număr record de români s-au vaccinat anul trecut împotriva gripei - Ministerul Sănătății a cumpărat peste 3 milioane de doze oferite gratuit, iar medicii estimează că, cu tot cu dozele de vaccin cumpărate din farmacii, numărul celor vaccinați a trecut de 5 milioane.

Goana după vaccinul gripal din fiecare final de septembrie - început de octombrie arată, însă, că puțini români - sănătoși sau din categoriile vulnerabile - știu care este perioada optimă pentru administrarea vaccinului.

De ce nu trebuie să vă grăbiți: perioada optimă de vaccinare împotriva gripei începe în a doua jumătate a lunii octombrie


Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naţionale de Medicina Familiei, recomandă "părinților, dar și pacienților, să amâne puțin goana după vaccin gripal în acest moment, până în momentul în care vom primi vaccinul și în cabinetele medicilor de familie".

De ce este important sfatul medicului? Vaccinul va sosi în curând, chiar zilele acestea, în cabinetele medicilor de familie, unde este gratuit și transportat în condiții de siguranță.

Înainte de toate, trebuie știut că, potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și nu numai, perioada optimă de vaccinare împotriva gripei începe în a doua jumătate a lunii octombrie.

Dr. Gindrovel Dumitra

De ce a doua jumătate a lunii octombrie? "Pentru că sezonul gripal, atât în România cât și în alte țări, începe de obicei undeva către sfărșitul lunii decembrie și are o intensitate maximă în lunile februarie-martie. Iar vaccinarea împotriva gripei are o caracteristică: datorită particularităților virusului, în primul și în primul rând, această vaccinare are o perioadă de protecție limitată, în sensul că ea nu durează mai mult de 6 luni pentru a oferi o protecție maximă."

"Iar dacă noi începem vaccinarea din septembrie sau de la începutul lunii octombrie, este foarte posibil ca până în luna februarie să pierdem deja această protecție", avertizează medicul Gindrovel Dumitra.

Din aceste motive, "este de preferat ca momentul în care avem cel mai mare număr de cazuri să ne prindă încă cu protecție. Acesta este motivul pentru care de fiecare dată am spus că beneficiul maxim îl obținem atunci când începem vaccinarea în a doua jumătate a lunii octombrie, o continuăm și în luna noiembrie și chiar în luna decembrie", arată coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naţionale de Medicina Familiei.

Această afirmație este valabilă pentru toți cei care au nevoie de o singură doză de vaccin, adică cei cu vârsta mai mare de 8 ani, subliniază medicul Gindrovel Dumitra. Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 8 ani au nevoie de două doze atunci când primesc pentru prima oară vaccinul, astfel că doar în aceste cazuri începerea vaccinării (prima doză) este recomandată după 15 septembrie, astfel încât schema de vaccinare să fie finalizată după 15 octombrie.

În ce condiții păstrezi corect vaccinul, dacă îl cumperi din farmacie


Dacă nu faci parte din categoria persoanelor vulnerabile și nu primești gratuit vaccinul, așa că trebuie să îl cumperi de la farmacie, trebuie să știi și faptul că acesta se transportă și se păstrează în condiții speciale, înainte de a ajunge cu el la medic.


La farmacie

"Dacă totuși este nevoie să cumpărăm de la farmacie - și mă refer aici la persoanele care nu sunt incluse în grupele la risc și nu primesc vaccinul gratuit în cabinetul medicului de familie - acestea pot merge în farmacie să cumpere vaccinul pe bază de prescripție medicală, iar vaccinul poate fi transportat până la cabinetul medicului de familie într-o gentuță izotermă. Există foarte multe oportunități în acest moment, aceste gentuțe se găsesc în comerț și important este să existe în acea gentuță izotermă și o baterie înghețată - un recipient cu gheață care să mențină o temperatură între 2 și 8 grade Celsius în acel bagaj, cu care să ajungă fie la medicul de familie, fie, dacă nu se poate ajunge imediat la medicul de familie, atunci vaccinul trebuie păstrat într-un frigider a cărui temperatură este reglată la 2 grade Celsius până la momentul când se poate merge la cabinetul medical, cu vaccinul transportat tot în geanta izotermă cu gheață", este sfatul medicului Gindrovel Dumitra.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13068 vizualizari

 • -3 (25 voturi)    
  Nu de-alta dar s-ar putea să dispară cazurile (Marţi, 12 octombrie 2021, 9:38)

  Un cititor [utilizator]

  de Covid. Și-atunci ce facem? Ridicăm starea de alertă? Am fost niște proști?
  • 0 (12 voturi)    
   S-a eradicat gripa...de cand cu COVID-ul (Marţi, 12 octombrie 2021, 18:49)

   Sympa [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   S-a eradicat gripa...de cand cu COVID-ul. In curs de eradicare mai sunt cancerul si bolile de inima...aproape ca nu mai apar in statistici.

   IN schimb, COVIDUL e mortal rau: toti aia de +80 de ani care au murit "cu COVID" erau programati pe Terra pana la 100+ de ani. Rau tare COVIDul asata, tare rau!
 • +12 (16 voturi)    
  Mostră de organizare tipic românească (Marţi, 12 octombrie 2021, 9:58)

  of of [utilizator]

  De ce trebuie să cumpărăm din farmacii un vaccin care se transportă așa de greu? De ce nu se poate plăti direct la medicul de familie sau în centre de vaccinare?

  E o mostră de organizare greoaie tipică pentru mersul nostru de melc înainte și mai mult pe loc. Ne complicăm inutil viața îngreunând și lucruri care ar trebui să fie foarte simple.
  • -2 (14 voturi)    
   sa manance si gura mafiei (Marţi, 12 octombrie 2021, 10:48)

   MTTRN [utilizator] i-a raspuns lui of of

   ce, nu e de ajuns ca au distrus institutul cantacuzino prin basescu (malaxa, hexipharma, ambulante private, etc)
 • -3 (17 voturi)    
  Fapt divers (Marţi, 12 octombrie 2021, 10:14)

  MTTRN [utilizator]

  Cunoscturii care se vaccinau de ani buni anti gripal au facut si forme mai severe de gripa asiatica...
  • +3 (9 voturi)    
   Eroare ! (Marţi, 12 octombrie 2021, 13:58)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui MTTRN

   Ma vaccinez antigripal din 1991 si in anii in care nu m-am vaccinat am facut forme urate, cu concedii medicale.

   Acum sunt vaccinat si anti-gripal, si anti-Covid, si sunt bine-mersi !

   Nu exista BOLI, exista BOLNAVI.

   Nu exista medicamentul/vaccinul perfect, exista AJUTORUL pentru cei care se pot imbolnavi.
   Ajutorul este sub 100%, nimeni nu garanteaza ca te vindeci de ceva, Cine spune asta, minte.
 • +7 (11 voturi)    
  Anul trecut era vaccin kklau, de la stat! (Marţi, 12 octombrie 2021, 10:41)

  Andy500 [utilizator]

  In MARTIE!!!
  Pai in martie se face vaccinul antigripal??
  Macar nu ne mai aburiti aiurea!
 • +2 (10 voturi)    
  geanta frigorifica (Marţi, 12 octombrie 2021, 10:51)

  panda_rosu [utilizator]

  de cand trebuie transportat vaccinul antigripal de la farmacie pana la medicul de familie in geanta frigorifica? mereu l-am dus in mana si nu a fost nicio problema. ce s-a schimbat?
  • +1 (15 voturi)    
   de cand are mARN in el ;) (Marţi, 12 octombrie 2021, 11:01)

   MTTRN [utilizator] i-a raspuns lui panda_rosu

   de cand are mARN in el ;) Hai liberare!
  • +8 (10 voturi)    
   Il faci degeaba (Marţi, 12 octombrie 2021, 11:30)

   bcsb [utilizator] i-a raspuns lui panda_rosu

   ... asta daca farmacia nu e cumva la cateva minute distanta de cabinetul medicului si ti l-a administrat imediat - asa e ok ... daca insa l-ai dus in mana, prin soare, vreo 2 ore, l-ai cumparat degeaba
   • 0 (4 voturi)    
    da, nu mai prinzi 5G (Marţi, 12 octombrie 2021, 11:55)

    MTTRN [utilizator] i-a raspuns lui bcsb

    la vaccinul 5.0 va fi pastila, mai e pana acolo
   • +6 (6 voturi)    
    evident (Marţi, 12 octombrie 2021, 12:18)

    panda_rosu [utilizator] i-a raspuns lui bcsb

    ca nu sta nimeni cu el 2 ore in soare.

    din farmacie sau din frigider de acasa pana la medicul defamilie nu ar trebui sa dureze mai mult de 30 de minute, mai ales ca acum totul este pe baza de programare.
  • +3 (7 voturi)    
   Nu s-a schimbat nimic (Marţi, 12 octombrie 2021, 11:47)

   pandur [utilizator] i-a raspuns lui panda_rosu

   Nu s-a schimbat nimic, regulile sunt aceleasi. Ca sa fiu rautacios, s-a schimbat faptul ca ai citit articolul si ai aflat lucruri noi.
   In prospect scrie: A se păstra la frigider (2C – 8C). A nu se congela. A se păstra seringa în cutie pentru a fi protejată de lumină.
   Pentru aprofundare, prospectul se gaseste si aici: https://www.anm.ro/_/_PRO/PRO_9198_10.08.16.pdf
   • +2 (2 voturi)    
    farmcii chiar langa cabinetul medicului (Miercuri, 13 octombrie 2021, 7:35)

    George1000 [utilizator] i-a raspuns lui pandur

    A SA NU UITAM CA IN UNELE ZONE EXISTA FARMACIE SAU CATE 2-3 FARMACII una langa alta chiar vizavi de cabinetele medicilor de familie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by