M-am vaccinat împotriva COVID-19 și am făcut testul de anticorpi. Dar există un nivel de anticorpi de la care pot fi sigur că nu mă mai pot infecta?

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 3 iunie 2021, 6:58 Actualitate | Sanatate


Biologul Dumitru Jardan in laborator
Foto: MedLife
Un sfert din populația eligibilă a României (persoane cu vârsta peste 16 ani) și puțin peste 20% din totalul populației s-a vaccinat împotriva COVID-19. Mulți dintre cei care s-au vaccinat fac, la 2-3 săptămâni după rapel, și un test pentru anticorpi, pentru a vedea dacă au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării și dacă sunt feriți de o eventuală infectare. De câți anticorpi ai însă nevoie pentru a te putea considera ferit de riscul de infectare? Au specialiștii un răspuns sau aceste lucruri nu se măsoară în cifre exacte?

HotNews.ro a stat de vorbă cu biologul Dumitru Jardan, coordonatorul laboratorului de Biologie Moleculară MedLife și doctor în științe medicale, și cu Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, spital care tratează de peste un an pacienți COVID-19.

Ambii specialiști au explicat pentru HotNews.ro că știința nu are în acest moment un răspuns exact la întrebarea "Câți anticorpi ar trebui să am după vaccinarea împotriva COVID-19 sau după trecerea prin boală pentru a fi ferit de infectare?". Răspunsul corect este, însă, acela că "în mare, în urma vaccinării, celor mai mulți oameni le scade riscul de a se infecta sau reinfecta, iar celor care se vor reinfecta le va scădea foarte mult riscul de a dezvolta o formă gravă a bolii. E puțin probabil ca acea imunizare pe care o avem în urma vaccinării sau a trecerii prin boală sa oprească infectarea cu totul. Mai degrabă ne ajută să nu dezvoltăm forma gravă a bolii decât să blocheze infectarea", dă asigurări biologul Dumitru Jardan, coordonatorul laboratorului de Biologie Moleculară MedLife.

"Este foarte greu de spus că de la nivelul X de anticorpi ești protejat în fața virusului"


Metodele de măsurare a anticorpilor sunt diferite la fiecare laborator și nu există nicio presiune de standardizare, afirmă biologul Dumitru Jardan, coordonatorul laboratorului de Biologie Moleculară MedLife și doctor în științe medicale.

Practic, "provocarea cea mai mare nu vine neapărat de la nivelul de anticorpi, ci de la mutațiile pe care le suferă fiecare virus. Nivelul minim de anticorpi pe care trebuie să îl ai pentru a te proteja diferă de la tulpină la tulpină".

"Noi încă nu ne-am lămurit dacă pentru protecția în fața SARS-CoV2 este nevoie să ai doar acei anticorpi care apar în urma vaccinării sau avem nevoie și de celulele T care sunt induse de vaccinare. Anticorpii sunt foarte ușor și foarte ieftin de măsurat, în schimb celulele T, care recunosc proteinele virale și omoară celulele infectate, sunt mult mai complicat de urmărit, de măsurat și de stabilit dacă ele răspund", explică Dumitru Jardan.

Biologul Dumitru Jardan în laborator

"Spre exemplu, la început, după vaccinare, oamenii au un nivel de anticorpi mai ridicat, care scade în timp. Același lucru s-a văzut și pe pacienții care au făcut boala - la început au un nivel de anticorpi mai mare, apoi, după 3-6 luni, poate să scadă la un nivel nedetectabil. Întrebarea care se pune este dacă acești oameni nu mai au protecție sau ei au în continuare protecție dată de celulele T, iar celulele T sunt absolut suficiente pentru protecție. Din acest motiv, este o întreagă discuție pe această temă, iar în acest moment lucrurile nu sunt încă foarte clare. Faptul că avem anticorpi este, categoric, un lucru bun. Însă nu este clar dacă doar anticorpii sunt suficienți pentru a ne da protecție și nici nu este foarte clar care este nivelul minim de anticorpi care oferă protecție în fața fiecărei tulpini a virusului. În plus, cercetările de până acum au fost făcute doar în laborator, iar rezultatele pot să difere de ceea ce se întâmplă în viața reală", continuă coordonatorul laboratorului de Biologie Moleculară MedLife.

Practic, spune Dumitru Jardan, "e puțin probabil ca acea imunizare pe care o avem în urma vaccinării sau a trecerii prin boală sa oprească infectarea cu totul. Mai degrabă ne ajută să nu dezvoltăm forma gravă a bolii decât să blocheze infectarea."

Nu în ultimul rând, subliniază biologul Dumitru Jardan, "oamenii sunt diferiți, iar modul în care reacționează sistemul imunitar diferă foarte mult la fiecare om în parte. Medicină cât de cât performantă am avut în ultima sută de ani, dar în miile și sutele de ani până când am ajuns aici, medicină performantă nu a existat, iar marea șansă a oamenilor a fost că sistemul nostru imunitar este foarte diferit, iar modul de a reacționa la infecții este diferit. Practic, dacă a venit o boală gravă peste noi, o parte dintre oameni au murit, dar întotdeauna au existat și oameni la care sistemul imunitar a reacționat diferit, iar acești oameni au supraviețuit."

"În mare, în urma vaccinării, celor mai mulți oameni le scade riscul de a se infecta sau reinfecta, iar celor care se vor reinfecta le va scădea foarte mult riscul de a dezvolta o boală gravă", dă asigurări Dumitru Jardan.


Nivelul ridicat de anticorpi "este foarte bun și, teoretic, vorbește despre un nivel de protecție bun"


Practic, sunt 3 probleme cheie, potrivit lui Dumitru Jardan:
 • 1. "Nivelul mare de anticorpi este foarte bun și, teoretic, vorbește despre un nivel de protecție bun. Dar nu este clar dacă acel nivel de anticorpi se corelează cu nivelul de răspuns la nivelul celulelor T și încă nu prea este clar care răspuns este mai important pentru a ne proteja de această boală - anticorpii sau celulele T."
 • 2. "Acel nivel minim de anticorpi pe care trebuie să îl avem pentru a ne proteja de boală se referă, așa cum l-au gândit și producătorii vaccinurilor, doar la varianta inițială a virusului. Dacă vorbim despre alte variante de virus (noi tulpini), s-ar putea ca lucrurile să stea dramatic diferit. În sensul că s-ar putea ca anticorpii dezvoltați în urma vaccinării să nu mai funcționeze aproape deloc față de o variantă a virusului indiană sau braziliană sau sud-africană. Se vorbește deja despre faptul că, în cazul unei noi tulpini, eficiența vaccinului scade. Da, scade pentru că anticorpii nu mai recunosc noua variantă de virus."
 • 3. "Fiecare om este diferit și va reacționa diferit la infecția virală. Și chiar dacă doi oameni au același nivel de anticorpi, nu înseamnă că ei vor reacționa la fel la infecția cu virusul."

Dumitru Jardan în laborator

"Din aceste motive este foarte greu de spus că de la nivelul X de anticorpi ești protejat în fața virusului", este concluzia coordonatorului laboratorului de Biologie Moleculară MedLife.

"Nu în ultimul rând, virusul vine în permanență cu noi și noi mutații, el evoluează tot timpul și există riscul ca sistemul nostru imun să nu mai recunoască virusul după ce acesta a suferit o mutație. Virusul se modifică mult mai repede decât putem noi ține pasul, iar producătorii de vaccinuri vorbesc deja despre încă un rapel care să ofere protecție și pentru noile variante de virus", avertizează Dumitru Jardan.

Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, subliniază însă că vorbește strict despre studiile științifice publicate până în acest moment, pe care a apucat să le vadă, iar lucrurile sunt în dinamică și în fiecare zi apar noi date și studii noi, astfel că pe măsură ce noi date vor apărea, nu este exclus să își schimbe părerea pe această temă.

"Nu trebuie să facem o comparație în ceea ce privește anticorpii cu persoanele din familie sau cu cunoscuții"


Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, spital care tratează de peste un an pacienți COVID-19, spune că, în primul rând, trebuie să înțelegem că abordarea trebuie să fie alta: titlul de anticorpi după trecerea prin boală "este strict pentru orientare și nu influențează decizia de a ne vaccina sau nu. Chiar dacă am trecut prin boală, știm bine că în momentul în care ne vaccinăm, avem un titlu de anticorpi care este un răspuns imun superior și care poate să ne ajute să avem imunitate pentru o perioadă mai lungă".

De asemenea, subliniază Adrian Marinescu, "nu trebuie să facem o comparație în ceea ce privește anticorpii cu persoanele din familie sau cu cunoscuții, pentru că într-adevăr sunt metode diferite la nivelul fiecărui laborator. În momentul în care e un rezultat pozitiv există un interval de referință pentru acel laborator, dar e important ca nivelul de anticorpi să fie cât mai mare în raport cu referința, pentru a putea să avem nu știu dacă neapărat garanția, dar pentru a avea mai multă liniște în ceea ce privește durata acestei imunități. Cu cât avem un titlu mai mare de anticorpi, cu atât e foarte probabil ca acest răspuns imun să țină mai mult în timp."

Dr. Adrian Marinescu

La ce intervale de timp ar trebui monitorizat nivelul de anticorpi? "Eu cred că putem face o testare la aproximativ o lună după rapel și să repetăm la fiecare 3 luni, pentru a urmări situația în dinamică. Nu aș face mai repede și nu aș face la mai multe laboratoare. Și așa cum spuneam, acest titlu de anticorpi trebuie să fie strict orientativ."

Odată cu apariția de noi tulpini, vaccinul împotriva COVID-19 este în continuare sigur? Răspunsul medicului Adrian Marinescu este "da, în acest moment", chiar dacă, pe parcurs, lucrurile se pot schimba: "Este valabil pentru orice vaccin, și dacă vorbim despre vaccinarea antigripală este aceeași discuție: se încearcă să se găsească un vaccin care să fie cât mai cuprinzător pentru mutațiile existente. Nu ai cum să preconizezi ce mutații urmează să apară într-un interval de timp. Este clar că în momentul în care au fost produse vaccinurile împotriva SARS-CoV2, companiile au luat în calcul că vor face o monitorizare atentă și că în funcție de aceste mutații - ceea ce duce la noi variante virale, dacă vor fi interferențe dovedite, care să arate o scădere clară a eficienței - atunci va exista un update pentru vaccin, indiferent de compania producătoare. Este aceeași discuție și problema se pune la fel. În acest moment lumea nu trebuie să își facă griji, vaccinurile sunt sigure împotriva tulpinilor care circulă."Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20409 vizualizari

 • -6 (18 voturi)    
  Gata cu pandemia ? (Joi, 3 iunie 2021, 8:59)

  Feroviarul [utilizator]

  Gata cu testarea in masa a populatiei ? Gata cu vaccinarea ? Doar 20% vaccinati si deja ne pregatim de relaxare totala ? (asa a zis dl premier, ca la 1 august e ultima etapa de relaxare) A trecut pandemia ?
  • +5 (11 voturi)    
   Nu e clar. (Joi, 3 iunie 2021, 10:15)

   Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui Feroviarul

   Deci, Mitica Gradinaru asta, ne spune ca vaccinu nu are efect la noile tulpini, iar concluzia din ultimul paragraf este ca protejeaza la toate tulpinile in circulatie. Foarte clar.
   • +2 (4 voturi)    
    stai linistit (Joi, 3 iunie 2021, 15:07)

    rmos [utilizator] i-a raspuns lui Razorxyz

    vaccinurile (ca si imunitatea naturala) functioneaza foarte bine impotriva tulpinilor indiene. sunt studii noi dar le gasesti usor. evident, scade capacitatea de neutralizare dar nu atat de dramatic
  • +1 (7 voturi)    
   Cam da (Joi, 3 iunie 2021, 10:27)

   mmagic [utilizator] i-a raspuns lui Feroviarul

   Si nu spune guvernul ci spun rezultatele testelor ca populatia romaniei s-a imunizat contra COVID19. La toate astea se adauga si venirea verii care face ca razele puternice ale soarelui sa omoare nucleul instabil al virusului.

   Cel mai probabil mai bine de jumatate din populatia romaniei a trecut deja prin boala pentru ca numarul de cazuri reale de COVID19 este cam de 10-20 mai mare decat cela de cazuri detectate oficial, Cum oficial au fost gasiti cam 1.000.000 infectati in realitate au fost probabil cam 10 - 15 milioane care au trecut prin boala, unii fara sa stie, altii de bine, de rau, de frica spitalizarii, fara sa fie oficial cunoscut.

   In principiu acestia care au trecut prin boala, nu mai transmit virusul si protejeaza pe cei care inca nu s-au infectat. La astea se adauga populatia vaccinata si uita asa s-a ajuns la mult doritul efect de turma.
  • +6 (12 voturi)    
   Se pare ca da (Joi, 3 iunie 2021, 10:54)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Feroviarul

   Vezi numarul de cazuri in continua scadere. Nu va lasati pana nu ii vedeti pe toti vaccinati, ca asa vreti voi, mici fascisti.
   PS. Pe langa 20% vaccinati mai ai 20-30 iminizati natural deci avem 50% imunitate. CU vara la pachet se rezolva treaba pana in toamna. Vedem ce varianta soseste...
   • -2 (6 voturi)    
    Vaccinul este sigur că nu vei muri. (Joi, 3 iunie 2021, 16:13)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

    În caz de infecție cu COVID, vaccinat fiind ești sigur că nu vei muri. În majoritatea cazurilor nu este nevoie nici de internare în spital. În toate celelalte variante, garantat te poți infecta și 90% să mori. Până se va descoperi un tratament.
  • +1 (11 voturi)    
   si pana la urma ce doresti (Joi, 3 iunie 2021, 11:25)

   Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui Feroviarul

   Numarul de cazuri scade, avem destui care au dombandit anticorpi prin boala, avem destui vaccinati.
   Ce ai mai dori? Sa mai stam prin casa 2 ,3 cani ca sa distrugem tot din economie si sa fim cu psihicul la pamant.
   Cum vrei sa testezi? Vrei sa opresti oameni la intamplare pe strada sa ii testezi desi nu au nici o problema. Daca asa de mult iti plac betele in nas poti sa te testezi de 4,5 ori pe zi.
 • -1 (11 voturi)    
  Un lucru e cert (Joi, 3 iunie 2021, 9:46)

  Mazeta [utilizator]

  Vaccinarea nu te ferește de Covid-19, dar dacă ești vaccinat vei face o formă mult mai ușoară de moarte.
  • +2 (8 voturi)    
   Păi, să-ți urez //moarte ușoară//! (Joi, 3 iunie 2021, 16:15)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Că văd că asta vrei. Să te audă Dumnezeu !
 • +5 (7 voturi)    
  imunitatea celulară e mai importantă (Joi, 3 iunie 2021, 10:13)

  mgexpert [utilizator]

  decât cea umorală, dată de anticorpi. tocmai prin memoria existentă la nivelul limfocitelor T.
  Așa se explică faptul că unii rămân asimptomatici, nedezvoltând boala.
  • 0 (4 voturi)    
   Exact (Joi, 3 iunie 2021, 13:34)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui mgexpert

   https://www.nature.com/articles/d41586-021-01442-9
  • +1 (3 voturi)    
   exista si limfocite b de memorie (Joi, 3 iunie 2021, 14:58)

   rmos [utilizator] i-a raspuns lui mgexpert

   deci argumentul tau e praf :))) lasand gluma la o parte, ambele componente, umorala si celulara sunt importante, actioneaza diferit si genereaza memorie imunitara. si infectarea cu sc2 si vaccinarea activeaza foarte bine ambele componente din fericire.
   • -1 (3 voturi)    
    ok, praf dacă zici tu.. (Joi, 3 iunie 2021, 18:59)

    mgexpert [utilizator] i-a raspuns lui rmos

    Celule de memorie, acele limfocite mici și cu viață lungă, se găsesc și în limfocitele B (care produc anticorpii) și în limfocitele T.
    Atâta doar că cele din limfocitele B sunt activate cu ajutorul limfocitelor T.

    Altfel, anticorpii patrulează prin sânge și limfă, furnizând imunitatea umorală, pe când imunitatea celulară activează fagocitele, limfocitele T, celulele Natural Born Killer și secretă citokinele. Acestea din urmă blochează transmiterea virusului de la o celulă la alta, chiar dacă a trecut de bariera de anticorpi și a pătruns în câteva celule.

    Prin asta consider că imunitatea celulară este superioară celei umorale.
    • 0 (4 voturi)    
     haha (Joi, 3 iunie 2021, 21:28)

     rmos [utilizator] i-a raspuns lui mgexpert

     mai geniule, ai uitat ce ai zis. uite, iti aduc eu aminte: "imunitatea celulară e mai importantă decât cea umorală, dată de anticorpi. tocmai prin memoria existentă la nivelul limfocitelor T." pai din afirmatia ta rezulta ca e mai importanta datorita memoriei limfocitelor T. dar asta nu e un argument valid, avand in vedere ca exista si limfocite B de memorie. apoi, afirmatia ta: "Altfel, anticorpii patrulează prin sânge și limfă, furnizând imunitatea umorală, pe când imunitatea celulară activează fagocitele, limfocitele T, celulele Natural Born Killer și secretă citokinele." e incompleta:
     - anticorpii se gasesc si in mucoase, nu doar in sange si limfa. deci, sunt primii care au contact cu virusul si pot bloca infectarea celulelor. abia apoi intervine imunitatea celulara.
     - se surprinderea ta, si limfocitele B secreta citokine :)))
     vezi tu mai geniule, citesti si copiezi fragmente fara sa le intelegi. tragi concluzii bazate pe informatii partiale. bun asa :))))
     • -1 (1 vot)    
      ok, dacă tu crezi că mucoasele te apără de viruși. (Vineri, 4 iunie 2021, 10:30)

      mgexpert [utilizator] i-a raspuns lui rmos

      Nu vorbim de bacterii aici, ci de Sars-Cov-2 și de Covid..
      Acum, e drept că citokinele pot fi secretate de aproape toate celule corpului
      (cu o singură excepție, pe care tu o știi desigur..), dar vitale în întreruperea replicării virale sunt interferonii (interleukina).
      Producția lor(ca și a anticorpilor) este stimulată de limfocitele T-Helper.
      Ideea este că limfocitele B sunt puse la treabă de către limfocitele T. Fără ele nu ai anticorpi.

      Mai învață înainte de a da note..
      • 0 (0 voturi)    
       mda (Vineri, 4 iunie 2021, 16:36)

       rmos [utilizator] i-a raspuns lui mgexpert

       geniule, inainte sa debitezi aberatii, pune mana pe o carte de imunologie pentru ca tu habar nu ai cum functioneaza sistemul imunitar. iar dai cu nuca-n perete:
       - " dacă tu crezi că mucoasele te apără de viruși" DA, TE APARA, ASTA E UNUL DIN ROLURILE LOR, e chiar foarte important. mucoasele fac parte din sistemul imunitar innascut. in plus, in mucoase sunt secretati anticorpii iga (in principal) si alte substante cu rol in protectia imunitara.
       - "dar vitale în întreruperea replicării virale sunt interferonii (interleukina).
       Producția lor(ca și a anticorpilor) este stimulată de limfocitele T-Helper." sunt mai multe tipuri de interferon, fiecare cu rolul si particularitatile lui. celulele pot sa secrete diverse tipuri de interferon si fara ajutorul limfocitelor T.
       - "Ideea este că limfocitele B sunt puse la treabă de către limfocitele T. Fără ele nu ai anticorpi." anumite tipuri de limfocite T asista limfocitele B dar aceastea pot sa produca anticorpi si fara ajutorul lor. deci nu "sunt puse la treabă", sunt "asistate" si pot sa produca anticorpi (e adevarat, mai putin performanti) fara ajutorul limfocitelor T. de fapt in faza initiala a infectiei chiar asta se intampla, produc initial igm.
       - oricum, ideea de la care am pornit era afirmatia ta "imunitatea celulară e mai importantă decât cea umorală" si ai ajuns la limfocitele T helper. ce nu intelegi tu e ca acestea sunt la randul lor de mai multe feluri si asista si imunitatea umorala cat si pe cea celulara. limfocitele T helper, spre surprinderea ta, nu fac parte din imunitatea celulara! :)))) geniule parerolog, nu ai cum sa intelegi complexitatea acestor concepte citind in cateva ore paragrafe pe wiki :)
       • 0 (0 voturi)    
        bine, nimeni nu e mai priceput ca tine (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 6:57)

        mgexpert [utilizator] i-a raspuns lui rmos

        scena îți aparține.. :))
        • 0 (0 voturi)    
         pana mana pe carte (Luni, 7 iunie 2021, 15:49)

         rmos [utilizator] i-a raspuns lui mgexpert

         parerologule, e singura ta sansa sa nu te mai faci de ras pe forumuri :))))
 • +3 (11 voturi)    
  E, sau nu e ??? (Joi, 3 iunie 2021, 10:16)

  muscha mbanana [utilizator]

  E bun vaccinul , sau nu e , nimeni nu stie precis ,cert e c-am bagat in noi niste substante care pe termen lung , nu se stie ce se va intampla , iar pe termen scurt ,sunt valabile 3-6 luni , dupa care incepe sa scada ! pai , noi vrem sa devenim imuni pe viata , ce facem , ne vaccinam de " n" ori pe an , facem mana poligon pentru experiente ?daca e adevarat ca a scapat din laborator , cei care l-au creat ,in mod sigur au si antidotul si daca e vorba de chinezi , pai se va adeveri ce scrie in biblie : rasa galbena va stapanii pamantul !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by