De cealaltă parte, primarul Capitalei, Nicușor Dan, susține că în ultima săptămână, inclusiv noaptea trecută, nu au existat probleme cu furnizarea căldurii la Institutul Matei Balș. "Ca să fie foarte clar: Am discutat atât cu Termoenergetica cât și cu call center-ul din primărie care primește apelurile privind situația încălzirii și în ultima săptămână, inclusiv noaptea asta, nu au existat probleme de căldură la Matei Balș și nici la blocurile din jur", a spus primarul general, la începutul ședinței CGMB de vineri.
Noaptea trecută, la Spitalul Matei Balș, nu au fost probleme cu furnizarea agentului termic, în punctul termic temperatura pentru încălzire fiind de 43 grade, iar pentru apă caldă de 50 grade, a declarat pentru HotNews.ro, Adrian Gîtlan, director general adjunct la Termoenergetica, furnizorul de căldură. Acesta spune că la 43 de grade în calorifere, temperatura în saloane, în funcție de clădire, este undeva la 22-23 grade.
Fiica unei paciente internate cu COVID-19 chiar în pavilionul 5, unde s-a produs incendiul de azi dimineață, susține însă contrariul: "Mama mi-a spus că este frig. Şi eu am cerut voie să îi duc o aerotermă. Mi-au spus că pot să îi duc o aerotermă", a povestit femeia vineri dimineață, în fața spitalului.
Mama femeii era internată într-un salon situat la etajul 3 al pavilionului numărul 5. Incendiul din această dimineață a izbucnit la parterul acestei clădiri.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat că nu are în acest moment informaţii că în pavilionul de la Institutul Matei Balş ar fi existat alte surse de încălzire.
Cauza cea mai probabilă a incendiului declanșat vineri dimineață la Institutul Matei Balș, despre care se vorbește tot mai insistent în spital, este un scurtcircuit care a pornit de la o sursă de încălzire - o aerotermă sau un reșou electric - au declarat pentru HotNews.ro surse din spital. Șocul este cu atât mai mare cu cât Institutul Matei Balș este cel mai modern spital de boli infecțioase din România, însă în ultima perioadă a avut frecvent probleme cu sistemul centralizat de încălzire, la care este conectat: la fel ca mulți alți locuitori ai Capitalei, și pacienții de la Matei Balș au rămas în frig și fără apă caldă.
În cazul în care această variantă se va confirma în urma anchetei oficiale, situația este complet diferită față de incendiul care a distrus, în noiembrie anul trecut, secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț, unde a fost vorba despre o defecțiune la instalațiile medicale din secția de Terapie Intensivă, improvizate chiar în ziua incendiului, când pacienții fuseseră mutați de pe un etaj pe altul.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, cel care a fost timp de 19 ani managerul spitalului și a demisionat acum o lună, după ce a fost ales senator din partea PSD, a declarat vineri dimineață că avizele Institutului Matei Balş "sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie".
La Balș s-au făcut constant investiții în ultimii ani, finanțarea a fost consistentă, iar pavilionul unde s-a produs incendiul fusese renovat recent, mai spune ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Spitalul se află în subordinea Ministerului Sănătății.
Dar stiu multi oameni carora le e frig la 23 de grade iarna si mai pun o aeroterma.
La fel cum altii vor neaparat 19 grade vara.
Pe de alta parte problema caldurii din Bucuresti arata cat de jos a ajuns capacitatea administrativa in capitala tarii. Eu nu mai stiu alt oras din Romania unde sa existe asemenea situatie in care lumea sta fara caldura cu saptamanile pentru ca a crapat teava. Sunt zone unde nu mai e deloc sistem centralizat, sunt zone unde exista si centralizat si individual, dar intr-un fel sau altul fiecare si-a rezolvat problema. Doar in Bucuresti, orasul de departe cel mai bogat din Romania, unde primaria a donat sute de milioane lunar la catedrala neamului, de exemplu, administratia locala a ajuns la situatia ridicola sa nu fie in stare sa furnizeze caldura iarna. Si asta arata, din pacate, mocirla morala in care se scalda acest oras.
1. Care era temperatura in saloane?
2. Cine controla temperatura in saloane?
3. Care este temperatura optima pentru pacientii internati cu Covid-19?
Ce stim cu siguranta este ca in continuare se merge pe vechea mentalitate, cu oameni care-si aduc de acasa diverse "necesitati".
Este irelevant cat considera fiecare dintre noi ca e temperatura optima. Unora le place 27, altii se multumesc doar cu 17. Fiecare face acasa la el ce vrea.
In mod normal acolo e un climat controlat, nu?
Ma doare-n cot ca "s-a frunizat caldura" ori ca "s-a asigurat agentul termic". Am locuit in Bucuresti 30 de ani si stiu exact ce inseamna "s-a furnizat caldura" si rahaturi similare care nu inseamna absolut nimic. Jumatati de adevar tipice pentru homunculi care-si protejeaza pozitia si-i ii doare in fund de ceilalti.
CE TEMPERATURA E ASIGURATA IN SALOANE?
Nu afirm ca e normal sa lasi pacientii sa-si aduca aeroterme, e clar ca nu se poate asa ceva, dar tot asa de adevarat este ca-i exclus sa tii pacientii la 19-20 C cand stau toata ziua in pat, multi dintre ei fiind imobilizati SI TOTI FIIND BOLNAVI!
"Ancheta"... fix un (a)rahat...
Intr-un spital ai voie sa conectezi la prize orice tip de consumator de mare putere? Pe cand o masina de spalat, un fier de calcat sau, de ce nu, un aparat de sudura!??
Exista foarte multe tipuri de aeroterme care pot fi utilizate chiar si in spitale si nici macar nu sunt atat de scumpe, dar ele trebuie sa corespunda unor parametri tehnici bine definiti.
Dar de acest lucru trebuie sa se ocupe exclusiv managerl spitalului in directa cooperare cu un producator sau distribuitor specializat, de incredere.
In momentul in care se permite folosirea oricarui aparat "adus de acasa" catastrofele sunt ca si programate.
Cine stie ce vechitura de resou sau aeroterma (sau ce chinezarie cumparata la mana a 2-a din targul de vechituri) aduce omul de acasa?
Poate ca la unele din ele, de-a lungul timpului, fiul cel mare sau taticu mester la toate au mai schimbat cate un cablu, au mai pus cate-o siguranta nepotrivita sau au dat peste cap termostatul etc
Acum apar o multime de pacienti, mai mult sau mai putin cu statut de VIP si incep sa se planga ca le-a fost frig, dar si-au adus de acasa diferite "dispozitive" de incalzit si s-a rezolvat problema.
Absolut nimeni, de la Director/manager si pana la ultimul angajat, nu are voie sa permita introducerea si utilizarea intr-un spital al vreunui aparat electric generaator de caldura adus de acasa.
Aici nu e cale de intors, dar mai mult ca sigur ca nu se va afla niciodata cine a permis si daca a permis asa ceva.
Ca s-au inventat odata cu curentul electric acum 100 si ..de ani!
Orice siguranta, chiar si alea romanesti sau chinezesti decupleaza automat daca se depaseste curentul proiectat pt reteaua de 220v.
Poate ca pe la tine prin sat se fura curent direct de pe stalp, si de-aia esti atat de stresat.
Catalyea, pentru binele tuturor, sper ca nu lucrezi undeva unde depind vietile oamenilor de procesele tale cognitive..
Problema e legea lui Ohm: esti om de putere cu mine, iti dau curent. Iar la trecerea unui curent printr-un conducor se genereaza ... apa. Nu apa ci caldura. ;) Cand tragi prea mult curent se incalzesc firele pana se topeste izolatia SAU sar sigurantele. Ca de aia le spune sigurante, ca sa fie sigure.
Intr-un spital ca in orice institutie a cuiva da, este relativ permis sa instalezi un incarcator de mobil de 5W sau o lampa de 100W. Dar cand oamenii vin cu aeroterme de 1-2 kW este o PROBLEMA, mare. Intrucat nu stii cum au fost calculate circuitele, la ce putere maxima de transport.
In plus, intr-un salon de spital ai aparatura ce necesita racire (folosind ca drena aerul ambiental). Unele din aceste aparate sunt concentratoarele de oxigen care se incalzesc FOARTE tare (atat de tare ca au si o eticheta galbena, CAUTION) pe ele. Daca incalzesti drena de caldura (heatsink, nu stiu cum e in romaneste) cu o aeroterma s-ar putea sa ai o surpriza EXTREM de neplacuta, intrucat acea drena nu e facuta sa opereze la 65 de grade (cat e jetul aerotermei) ci la 35 maxim - am dat un exemplu.
Ce am scris sunt PURE SPECULATII, nu cunosc cauza incendiului. Insa sa instalezi intr-un salon de spital aparate electrice peste 100 W putere fara ca cineva sa aprobe instalarea lor este EXTREM DE PERICULOS. Instaland prea multa putere consumata poate sari o siguranta care opreste TOATA APARATURA conectata pe acel circuit, punand vietile oamenilor in pericol.
Cum naiba sa tragi curent mai mult decat permite siguranta din circuit?
Voi chiar toti furati curent si habar n-aveti ca exista sigurante care au exact rolul de a impiedica un consum de curent mai marre decat cel permis?
Eu m-am referit la 230v pt ca asta e standardul pt aparatura casnica, iar toate aparatele casnice consuma sub nivelul permis.
Iar daca cineva crede ca poti baga 10 aeroterme de 3kw sau nu stiu cate aparate de sudura intr-o priza de 230v fara sa sara sigurantele.....sa fie sanatos.
glumesc, nu stiu cum e cu astea automate, dar la cele "cu patroana" bagai sirma in ea pana lua foc ori panoul, ori sarmele in perete
@MAGA: drena de caldura, heatsink = radiator
PS: sa-i intrebam de unde vine OK?
...iar dalta ati folosit-o foarte corect, iar eu admirand opera de arta nu am facut altceva decat sa va spun numelei uneltei cu care faceti minuni :)
cu respect
ai voie doar aparate electrice care nu consuma mult gen laptop, telefon mobil, aparat de ras
ca unei femei ii era frig, sau ca avea senzatia ca e frgi asta nu se poate demonstra dar oricum ea nu trebuia lasata cu asemenea aparate in salon
Si da, daca e vorba de aeroterma e vina lui Streinu- Cercel?!?
Pana la vina stabilita de instanta e si o vina politica. Asteptam demisii.
Hotaraste-te, ori esti MAGA ori esti rus sau ti-a ramas userul de cand lucrai pentru FSB la campania lui Trump?
Adica e normal sa lasi aparatele medicale fara curent, nu? Iar daca prin design sunt circuite diferite, inseamna ca ai intrebat pe cineva unde sa o instalezi si stii, iar acea persoana ti-a dat acordul si daca se intampla ceva acea persoana raspunde, nu?
O data la doi ani suntem examinati din proitectia muncii, inclusiv aparare la incendiu.
Asa se cupleaza niste aparate in priza. Si e vorba de un laborator universitar tehnic, unde nu moare un pacient carbonizat in timp ce e intubat. Iar tu spui ca la un spital normele sa fie mai laxe!??!?!?
poate ca la 20 grade unora le e cald iar altora le e frig. unora le place sa fie 24 grade in casa altii vor doar 19 grade pt conform termic
nu se poate ca fiecare sa isi faca de cap in salon
interesant cum atunci cand partidul de la putere e altul si retorica postacilro e complet diferita!
pnl e o mizerie de partid, aproape la fel de mizerie ca psd, dar nu poti pretinde dupa nici 2 luni ca e vina lor...
also in romania la cate kkturi se intampla inseamna ca nici un ministru n-ar rezista mai mult de 3 luni! crezi ca asa se dezvolta o tara?!
Si chiar daca s-a dat drumul acum la "furnizare sub-parametrii" adica cca 21 de grade, pentru niste pacienti care stau in pat mai tot timpul, in pijama si inveliti doar cu o patura, este frig! Pentru cineva sanatos care sta in casa in trening, si face miscare, e OK. Dar, nu si pentru un spital.
Unii au uitat care au fost problemele la revolutie si nu se gandesc ca cel mai bine stiu cei care stau in frig si nu uita in 4 ani, desi cred ca nu va fi mai bine nici la anul.
in spital... stiti cladirea aia cu oxigen... alea alea...
multe inteligenta in tara asta...
Cand sunt gata arata ca o mica anexa sau un garaj pt doua masini, se instaleaza foarte rapid (o saptamana sau doua) si nici macar nu sunt atat de scumpe pt bugetul unui spital orasenesc
Cu 1-2 milioane de euro ai rezolvat problema si iti asiguri termoficarea fara sa te mai doara capul ca primaria asigura sau nu apa calda si nu mai ai treaba nici cu sutele de km de tevi gaurite ale orasului.
In 5 ani ai amortizat si costul.
Insa nu cred ca un primar doreste sa recunoasca falimentul sistemului public, in plus pentru aparatul primariilor aceste probleme vesnice sunt mana cereasca, fara ele nu ar exista contracte de reparatii si implicit parandaratul sfant.
Un oras fara probleme = administratia publica sa traiasca din salar....cine doreste asa ceva...
Daca materialele cumparate de manageri sunt chinezarii de calitate proasta, electricienii lucreaza cu ce au.
Iar daca sigurantele se blocheaza sau isi dau duhul sau izolatia cablurilor e de calitate indoielnica, nici macar nu mai conteaza ca e vb de o aeroterma adusa de acasa sau de un aparat medical aflat in uz.
Catastrofa tot se va produce, mai devreme sau mai tarziu.
In plus, chiar tu ai inceput parerismele docte cum ca "aparatul functioneaza la reteaua de 220 deci e safe". O tampenie.