Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta doza de rapel și vaccinarea persoanelor vulnerabile - bolnavi cronici și persoane peste 65 de ani - a anunțat marți medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național pentru coordonarea activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, într-o conferință de presă. Este soluția găsită de autorități după ce săptămâna trecută România a primit doar jumătate din dozele de vaccin programate pentru a fi livrate. Dintre persoanele care deservesc activități esențiale, vor fi extrași și reprogramați cu 10 zile întârziere cei care au vârsta sub 65 de ani și nu figurează în evidențe cu boli cronice, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu GheorghitaFoto: AGERPRES

În total, este vorba despre aproximativ 35.000 de persoane care vor fi reprogramate la vaccinare. Persoanele care vor fi reprogramate vor fi anunțate prin mail sau sms.

Programările sunt decalate timp de 10 zile, iar începând din 9 februarie se reintră în normal. Cei reprogramați reprezintă o medie de 3.000 de persoane pe zi și nu vor afecta programările deja stabilite în luna februarie, spune coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță a explicat că avem un deficit de doze de 117.000, generat în mare parte de faptul că saptămâna trecută am recepționat cu aproximativ 50% mai puține doze de la Pfizer-BioNTech. "Soluția noastră pentru continuarea campaniei de vaccinare fără să afectăm doza de rapel, a persoanelor cu vârsta peste 65 de ani și a bolnavilor cronici este că începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoane pentru doza 1, practic o programare de pe 28 ianuarie se mută pe 8 februarie."

"Este o perioadă mai dificilă până pe 5 februarie", a subliniat Valeriu Gheorghiță, adăugând că putem depăși această perioadă fiind solidari. "În acest moment, capacitatea de vaccinare este complet dependentă de numărul dozelor livrate", a adăugat președintele Comitetului național pentru coordonarea activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.

"Este o situație cu care se confruntă și alte țări, care au fost nevoite să decaleze rapelul sau să reprogrameze unele categorii de persoane", afirmă președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.

În situația în care vor mai exista amânări ale livrării tranșelor de vaccin, autoritățile au pregătite 6 scenarii care presupun amânarea vaccinării anumitor categorii de persoane, a precizat Valeriu Gheorghiță.

În ceea ce privește programările realizate până acum în etapa a doua, peste 72% dintre cei programați sunt persoane din categoria peste 65 de ani și bolnavi cronici.

32,3% dintre cei vaccinați până acum în etapa a doua sunt personal esențial, iar restul de aproape 68% sunt persoane cu afecțiuni cronice și persoane cu vârsta peste 65 de ani, spune Valeriu Gheorghiță.

Obiectivul pentru prima etapă a campaniei de vaccinare - personal medical - a fost atins, 90% dintre persoanele țintă în această etapă fiind în acest moment vaccinate sau în curs de a fi vaccinate (sunt programate la vaccinare), mai spune medicul Valeriu Gheorghiță.

În țara noastră au fost irosite 1.294 de doze - 0,29% din totalul de doze distribuite, abateri de la lanțul de frig, deteriorarea flacoanelor și așa mai departe, a explicat Valeriu Gheorghiță.

În România s-au înregistrat până acum 1.200 de reacții adverse comune și minore la persoanele vaccinate și nu avem reacții în curs de investigare.