În contextul în care românii sunt printre cei mai reticenți europeni în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19, HotNews.ro a stat de vorbă cu experți în domeniu și încercăm să răspundem la toate întrebările esențiale referitoare la acest subiect. În cadrul seriei video „25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19”, publicăm un răspuns pe zi, atât referitor la modul de funcționare a vaccinurilor, cât și la procesul prin care vaccinurile vor ajunge la populație.

25 intrebari despre vaccin anti-COVID19, tineri din BucurestiFoto: Alamy / Profimedia

Românii sunt printre cei mai reticenți europeni în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19, după cum arată un sondaj realizat luna trecută. Asta în condițiile în care, potrivit experților, nu există alte soluții mai eficiente pentru a opri pandemia COVID-19 și pentru a ne putea relua astfel viața dinainte.

Pentru a lămuri toate aspectele referitoare la vaccinare, HotNews.ro a adresat mai multe întrebări unor specialiști, iar răspunsurile acestora vor fi prezentate în seria video „25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19”. În fiecare zi, publicăm un răspuns de un minut la întrebări esențiale despre acest subiect. Clipurile video vor putea fi vizionate pe site-ul Hotnews și pe conturile noastre de Facebook și Instagram.

Întrebarea de astăzi: Să zicem că am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav. De ce ar trebui să-mi fac vaccin anti-COVID19?

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie:

„Prevenția acestei îmbolnăviri este justificată de imprevizibilitatea evoluției. Vedeți că la mulți oameni infecția cu acest virus evoluează asimptomatic sau ca și forme ușoare de boală. Însă apare un procent semnificativ de cazuri în care evoluția poate fi gravă sau foarte gravă, în unele situații soldându-se cu decesul.

Din păcate, această evoluție gravă nu se remarcă doar la persoanele cu comorbidități, la acele grupe de persoane cu patologii asociate, de pacienți care sunt la risc. Această evoluție gravă poate să apară și la persoane de vârstă mai tânără și la persoane care nu au comorbidități cunoscute deci, cel puțin aparent, sunt sănătoase”.

Citește și:

Ce procent din populație ar trebui să se vaccineze pentru ca pandemia să se încheie?

Ce înseamnă că vaccinul este eficient în proporție de 95%?