​În contextul în care românii sunt printre cei mai reticenți europeni în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19, HotNews.ro a stat de vorbă cu experți în domeniu și încercăm să răspundem, într-un clip de un minut, la toate întrebările esențiale referitoare la acest subiect. În cadrul seriei video „25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19”, vom publica un răspuns pe zi, atât referitor la modul de funcționare a vaccinurilor, cât și la procesul prin care vaccinurile vor ajunge la populație.

25 de intrebari despre vaccinul anti-COVID-19Foto: Hotnews

Românii sunt printre cei mai reticenți europeni în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19, după cum arată un sondaj realizat luna trecută. Asta în condițiile în care, potrivit experților, nu există alte soluții mai eficiente pentru a opri pandemia COVID-19 și pentru a ne putea relua astfel viața dinainte.

Pentru a lămuri toate aspectele referitoare la vaccinare, HotNews.ro a adresat mai multe întrebări unor specialiști, iar răspunsurile acestora vor fi prezentate în seria video „25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19” pe care o lansăm astăzi. În fiecare zi, vom publica un răspuns de un minut la întrebări esențiale despre acest subiect. Clipurile video vor putea fi vizionate pe site-ul Hotnews și pe conturile noastre de Facebook și Instagram.

Întrebarea de astăzi: Ce înseamnă că vaccinul anti-COVID-19 este eficient în proporție de 95%?

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie:

„O eficiență de 95% înseamnă că vaccinul induce o imunitate, o protecție la 95% dintre persoanele vaccinate. Ca să fac o paralelă, sunt vaccinuri care conferă o protecție de 80-85% pentru că un procent de 10-15% dintre cei vaccinați sunt non-respondenți, nu răspund la vaccinuri din motive fiziologice sau din motive patologice. Faptul că acest vaccin induce protecție la 95% dintre persoanele vaccinate arată că este vorba despre un vaccin excepțional, de un vaccin foarte bun din punct de vedere imunogen.”

Prin comparație, vaccinul antigripal sezonier ce eficiență are?

”O eficiență, în general, de 80%, deci undeva inferioară, să spunem, eficienței acestui vaccin anti-Covid.”