INTERVIU ​Vlad Mixich: Nu va fi suficient să avem vaccinul împotriva COVID-19. În România nu există sistem de monitorizare a temperaturii pentru transport, iar marele călcâi vulnerabil va fi acceptarea vaccinului

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 23 noiembrie 2020, 10:12 Actualitate | Sanatate


Vlad Mixich
Foto: AGERPRES
​Într-o vreme în care întreaga planetă numără zilele și săptămânile până la aprobarea oficială a unui vaccin împotriva COVID-19, în România nu va fi suficient să avem acest vaccin, atrage atenția Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și președintele Observatorului Român de Sănătate, într-un interviu acordat HotNews.ro. Hibele sunt numeroase, de la lipsa unui sistem de monitorizare electronică a stocurilor, "în așa fel încât județele să se poată ajuta unele pe altele, să știi exact câte cutii sunt, unde, într-un anumit moment", până la faptul că nu există un sistem de monitorizare activă a temperaturii în mijloacele de transport pentru aceste vaccinuri, în condițiile în care vaccinul produs de Pfizer, spre exemplu, ar trebui păstrat la minus 70 - minus 80 de grade Celsius. Nu în ultimul rând, acceptarea acestui vaccin "este marele călcâi vulnerabil al României la ora actuală", avertizează Vlad Mixich, în condițiile în care România este țara care, în perioada 2007-2017, a avut cea mai abruptă scădere a acceptării vaccinării din lume.

Va fi România în stare să transporte vaccinul la minus 70 - minus 80 de grade?


În timp ce în alte țări, marile temeri privind viitorul vaccin anti-COVID sunt legate de eficiența lui, durata pentru care va conferi imunitate sau eventualele reacții adverse, în România, va trebui să facem față și altor provocări, explică Vlad Mixich: "Nu este suficient să ai vaccinul. Succesul unei campanii de vaccinare și, evident, succesul rezolvării acestei pandemii stă în 3 elemente: să existe un vaccin sigur și eficient, să fie distribuit suficient de rapid și de eficient încât să ajungă la toți cei care au nevoie de el și al treilea element - oamenii să accepte să se vaccineze și să folosească acest vaccin într-un număr suficient încât să obținem o protecție la nivel societal, nu doar la nivel individual.""Dacă primul element este exogen României, ține de alții, din afara țării, celelalte două țin în mare măsură de noi, în România. Elementul de distribuție, din păcate, nu poate fi satisfăcut la un standard decent folosind actuala infrastructură pe care funcționează programele naționale de vaccinare din România. Motivul este simplu, dar trist: hibele sunt atât de numeroase - de pildă, nu există un sistem de monitorizare electronică a stocurilor, în așa fel încât județele să se poată ajuta unele pe altele, să știi exact câte cutii sunt, unde, într-un anumit moment. Autoritățile nu au un astfel de sistem electronic de monitorizare. Nu există sistemul de monitorizare activă a temperaturii în mijloacele de transport cu care vor fi transportate aceste vaccinuri. Aceste sisteme de monitorizare a temperaturii trebuie să respecte niște standarde internaționale care sunt cu atât mai importante în cazul acestui vaccin, care necesită condiții de transport speciale - minus 70-80 de grade pentru produsul anunțat de Pfizer, mai puțin pentru produsele altor companii, dar oricum, necesită condiții speciale", avertizează Vlad Mixich.

Vlad Mixich crede și că urmează o perioadă în care se va vorbi foarte mult despre acest vaccin, iar autoritățile sunt datoare să vină cu soluții: "Cum în România au fost la modă diverși termeni de specialitate în diverse perioade - era o perioadă în care toată lumea vorbea despre termeni de specialitate legați de justiție, apoi legați de spitalizările pentru mari arși, și tot așa - e foarte posibil ca în curând, un termen foarte vehiculat în România să fie gheața carbonică. Pentru că e nevoie de gheață carbonică pentru a transporta aceste produse, e nevoie de niște frigidere speciale în care ele să fie depozitate, frigidere care există în România, dar nu știm cât de multe sunt și care este capacitatea lor. Poate că autoritățile știu, Ministerul Sănătății sper că a purces la centralizarea acestor date. Există astfel de frigidere speciale în marile centre universitare, în laboratoarele de genetică, de microbiologie, există și oameni care știu cum să manipuleze produse farmaceutice în astfel de condiții. Resursele sunt, sunt resurse foarte importante și în mediul privat. În ceea ce privește distribuția, un parteneriat public-privat real, care să nu fie instrumentalizat politic, este una dintre soluțiile salvatoare pentru noi, pentru că există acolo și know-how, în mediul privat, și capacitatea logistică de a susține așa ceva. Dar, cum spuneam, trebuie să se întâmple ceva ce în România nu s-a întâmplat foarte des în sistemul medical, și anume ca oamenii de specialitate din toate domeniile - academic, privat și de stat - să se așeze la masă și să lucreze împreună fără ca pe margine să stea politicieni care să latre la ei, încercând să instrumentalizeze politic astfel de inițiative. Nu știu dacă se va întâmpla asta, dar sper să se întâmple, este o soluție."

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: "În momentul de față avem tot ce ne trebuie"


De cealaltă parte, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, afirmă, referitor la infrastructura de care dispunem, că "În momentul de față avem tot ce ne trebuie". Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat duminică seară, la Digi 24, că Institutul Cantacuzino și 6 spitale militare din țară vor fi centrele unde va fi depozitat vaccinul anti-COVID, acestea având congelatoare cu o capacitate mare, care pot asigura păstrarea în condițiile cerute.

El a precizat că producătorii acestor vaccinuri vor asigura distribuția până la aeroport și că vaccinul rezistă o perioadă de 6 luni, ținut la minus 80 de grade, dar trebuie epuizat cât mai rapid, pentru a permite apoi aprovizionarea cu noi doze. În cazul vaccinului Pfizer, care trebuie păstrat la minus 70-80 de grade, distribuția va fi asigurată de producător până la centrele regionale, a precizat Valeriu Gheorghiță.Medicul Valeriu Gheorghiță mai spune că vaccinul Pfizer, cel mai "pretențios" vaccin anti-COVID, care are temperatura de păstrare la minus 70 - minus 80 de grade, are "o stabilitate de 5 zile între 2 și 8 grade, după ce l-am scos de la congelator".

Pe lângă Institutul Cantacuzino, care va fi centru principal de depozitare a vaccinului anti-COVID-19, vor fi organizate și 6 centre regionale în spitale militare, care au capacitatea de a păstra vaccinul la o temperatură de minus 80 de grade, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul militar Valeriu Gheorghiță. El a mai spus că din echipale care vor fi implicate în vaccinarea populației vor face parte cadre medicale militare, medici și asistenți școlari, precum și studenți la Medicină.

Cât de acceptat va fi vaccinul în țara cu cea mai abruptă scădere a încrederii în vaccinare din lume?


Nu în ultimul rând, Vlad Mixich are emoții și în legătură cu gradul de acceptare al acestui vaccin în țara noastră, în condițiile în care România este țara care în perioada 2007-2017 a avut cea mai abruptă scădere a acceptării vaccinării din lume: "Al treilea element - cel legat de acceptarea acestui vaccin - este marele călcâi vulnerabil al României la ora actuală. România este țara care în perioada 2007-2017 a avut cea mai abruptă scădere a acceptării vaccinării din lume, conform unui studiu celebru publicat de cei de la Imperial College în Lancet. În ultimii 2-3 ani lucrurile s-au mai îmbunătățit cât de cât, dar nu considerabil."

Vlad Mixich mai spune că, oricât de simpatice sau de antipatice, coerente sau incoerente ar fi persoanele care dețin funcții publice de prim rang - că sunt miniștri, că sunt șefi ai Departamentului pentru Situații de Urgență, că sunt premieri sau președinți - nu ei sunt vectorii de comunicare cei mai potriviți în astfel de situații: "Și asta vedem și am văzut în ultimii ani în România. Cei care ar trebui să vorbească despre vaccinul COVID, de ce e bine să ne vaccinăm și care sunt beneficiile și riscurile pe care ni le asumăm sunt medicii carismatici, care știu să vorbească despre asta - doctorul Mihai Craiu, sunt câțiva medici de familie care sunt niște persoane publice care știu să vorbească despre asta, sunt experți în sănătate publică care au onestitatea și independența necesară să vorbească cu credibilitate despre asta. Există suficienți experți de sănătate publică în România, printre care mă număr și eu, care nu am avut și nu avem legături cu industria farmaceutică, nu putem fi acuzați că suntem părtinitori. Și vom spune dacă vom vedea sau vom suspiciona probmele cu vaccinarea. La fel cum vom spune dacă considerăm că aceasta este benefică. E nevoie, și asta se face în alte țări din Europa, nu înțeleg de ce la noi nu se întâmplă. Pentru că vom suferi foarte tare dacă unul dintre aceste elemente va fi pe pană. O mașină nu poate să meargă dacă nu are toate cele 4 roți umflate. Dacă una dintre roți e dezumflată, mergi câțiva kilometri mai greu și la un moment dat trebuie să tragi pe dreapta și nu te mai poți mișca. E foarte important ca toate aceste lucruri să fie administrate cum trebuie."

Dimensiunea cea mai importantă a vaccinului anti-COVID-19 este siguranța lui


Vestea bună în acest moment este că avem mai mulți candidați serioși la un vaccin anti-COVID-19, mai exact 4 candidați, spune Vlad Mixich.

El subliniază însă că anunțurile de până acum ale companiilor ale căror vaccinuri funcționează în timpul studiului clinic sunt doar niște comunicate de presă ale acestora, iar autoritățile sanitare din Europa nu au văzut încă toate detaliile studiilor clinice respective, ci urmează să le vadă: "Dar vestea bună este că, rezultatele preliminare fiind pozitive, asta înseamnă că platforma tehnologică nouă pe care este dezvoltat acest vaccin și care este folosită de mai multe companii - vorbim de 4 candidați - funcționează. Sau cel puțin, dacă ea funcționează pe termen scurt, e posibil să funcționeze și pe termen mediu. Vestea bună de fapt aceasta este, nu că vaccinul are 90% eficacitate, pentru că asta nu știm cu siguranță - e 90% eficacitate la 28 de zile în condiții de studiu clinic, care sunt condiții controlate. Nu știm deocamdată care va fi această eficacitate la două sau la trei luni și în condițiile reale din lume. Studiile clinice pentru multe alte produse farmaceutice ne arată diferențe uneori semnificative între eficacitatea unui produs și eficiența lui, eficacitatea fiind măsurată în condițiile unui studiu clinic, în timp ce eficiența este în condițiile reale - atunci când vaccinul sau medicamentul respectiv este administrat într-un spital real, în condiții de stres etc. Deci această eficacitate de 90% poate foarte bine să crească sau să scadă. E un prag relativ, care a făcut foarte bine celor care și-au vândut acțiunile pe bursă în ziua respectivă, la compania respectivă. Dar pentru noi, cei care ne uităm cu atenție la asta, e o veste bună că această tehnologie nou folosită, funcționează. Iar aceasta este o veste bună pentru toate cele 4 companii care dezvoltă vaccin folosind această tehnologie. E o veste extraordinar de bună."


Agenția Europeană a Medicamentului, instituția care trebuie să aprobe aceste vaccinuri noi, a publicat deja o procedură accelerată a evaluării candidaților pentru un vaccin contra noului coronavirus: "Așadar, tot intervalul de evaluare în condiții normale care putea să dureze, din momentul prezentării rezultatelor unui studiu de fază 3, și 2 ani de zile până se termina evaluarea, de această dată se face ceea ce se numește evaluare în timpul efectuării studiilor. Companiile depun la Agenția Europeană a Medicamentului și la celelalte agenții din domeniu datele preliminare ale studiilor înainte de a aștepta ca tot studiul să fie finalizat tocmai pentru a câștiga timp și a permite autorității de reglementare din domeniu să verifice datele și să interacționeze live, cât se poate de interactiv, cu cei care realizează studiul respectiv. Și asta e bine, pentru că grăbește foarte mult timpul necesar aprobării."

Vlad Mixich subliniază însă că această procedură accelerată de evaluare și de aprobare a vaccinurilor "nu înseamnă că dimensiunea cea mai importantă a vaccinului pentru coronavirus nu este foarte atent monitorizată. Iar dimensiunea cea mai importantă a vaccinului pentru noul coronavirus nu este eficacitatea lui de a ne proteja împotriva infecției sau bolii, ci siguranța lui. Principiul de bază al oricărui vaccin este că el trebuie să aducă mai multe beneficii decât orice altceva există în prezent și trebuie să facă, practic, mai mult bine decât rău. De aceea, dimensiunea esențială în aprobarea oricărui vaccin este siguranța."

"Acel vaccin trebuie să fie unul sigur, iar autoritățile din domeniu, istoric, s-au ars cu ciorba în așa fel încât acum suflă și în iaurt și sunt sigur că această dimensiune este foarte atent monitorizată. Unde există un posibil pericol, dar am convingerea că autoritățile din domeniu nu vor ceda vreodată - e posibil să existe presiuni politice ca lucrurile să se miște mai repede. Dar nu cred că aceste presiuni vor trece de rigorile oamenilor de știință care lucrează în aceste instituții și care nu depind în niciun fel de politicienii zilei. Sunt niște oameni liberi, nu depind de presiunea lui X sau a lui Y. Și cred că asta e de bine", explică Vlad Mixich.

Cifrele epidemiei de coronavirus în România arată în continuare rău, deși avem o aparentă stabilizare


Cifrele epidemiei de coronavirus în România arată în continuare rău, pentru că, deși avem o aparentă stabilizare, la numărul acesta de cazuri, sistemul medical este depășit în continuare, iar cea mai mare problemă este de departe personalul medical insuficient, afirmă Vlad Mixich, în interviul acordat HotNews.ro.

"Medicii vorbesc despre asta și vedem tot mai multe relatări în presă despre faptul că serviciile medicale sunt mult supraîncărcate și unele dintre ele chiar depășite. 1.174 de pacienți în Terapie Intensivă cu COVID peste numărul de pacienți care ajunge în mod normal la Terapie Intensivă cu alte patologii înseamnă foarte mult și nu avem personal medical suficient, oricât de mult s-ar vorbi despre paturi, principala problemă este personalul medical", subliniază Vlad Mixich.

El avertizează că "acest ritm nu poate fi susținut pe termen lung. Tocmai de aceea, măsurile luate sunt mai mult decât binevenite. Ce nu înțeleg eu este de ce în orașele unde se impune carantinarea practic vedem reguli aplicate în funcție de nu știm exact ce - Baia Mare, de pildă, a intrat în carantină, în timp ce Sibiul, unde lucrurile stăteau mult mai rău, a intrat mult mai târziu."


Vlad Mixich este îngrijorat de faptul că, deși corect puse pe hârtie de autoritățile sanitare, bornele orientative nu sunt respectate unitar: "Și nu e foarte clar de ce în anumite zone aceste borne epidemiologice sunt luate în calcul de autorități, iar în altele nu."

Problema cea mai mare este la autoritățile locale, potrivit lui Vlad Mixich: "Practic, acest tip de comportament al autorităților locale, pentru că în special despre ele vorbim, nu face altceva decât să submineze întreaga strategie de sănătate publică la nivel național, pentru că este imposibil și incorect să ne ceri nouă, oamenilor, să avem aderență și să respectăm toate regulile și recomandările, atâta timp cât motivele acestor recomandări nu sunt foarte clar exprimate, atâta timp cât implementarea acestor recomandări nu se face predictibil și uniform în funcție de regulile puse pe masă de autorități și, cel mai important, atâta timp cât nu avem un orizont de exit, ca să spun așa. Adică dacă într-un oraș este o incidență de 7 cazuri la 1.000 de locuitori și acolo se impune carantina, iar oamenii știu că atunci când scade sub 7, carantina va fi ridicată, dar în același timp, într-un alt oraș, situat la doar câteva sute de kilometri distanță, incidența este 11 și nu se impune carantina, atunci evident că totul devine extrem de relativizat. Nu mai are nimeni recomandări și soluții minune pentru această pandemie, din păcate suntem în mijlocul unei campanii electorale în care se încearcă politizarea absolut oricărei declarații din partea specialiștilor în domeniu."

Este însă foarte dificil să ai pretenții de la oameni când tu, ca autoritate, nu aplici regulile într-un mod predictibil, avertizează Vlad Mixich: "Este, cumva, ca la școală. Dacă tu ți-ai învățat lecția foarte bine și ai primit nota 9 sau 10 de la profesor, dar dacă vezi că colegul tău de bancă nu știe foarte bine lecția, dar tot 9 sau 10 primește, este clar că nu îl vei mai respecta pe profesorul respectiv. E ceva cât se poate de simplu. Este și reacția unui copil de clasa a VI-a sau a VII-a. Iar aceasta mi se pare o problemă care se resfrânge la nivelul întregii țări."

Uniunea Europeană alocă 5,1 miliarde de euro pentru sănătate în următorii ani. "O oportunitate fantastică pentru România"


În tot acest timp, la Bruxelles se vorbește pentru prima dată despre o Uniune Europeană a Sănătății. La nu mai puțin la 5,1 miliarde de euro se ridică fondurile ce vor fi alocate de Uniunea Europeană în perioada 2021-2027 pentru sănătate. Practic, este cel mai mare fond de investiții în sănătate acordat vreodată în UE, amintește Vlad Mixich.

"Știți că sănătatea nu este un domeniu de competența Uniunii Europene, ea rămâne momentan la nivelul guvernelor naționale. Este un domeniu de competența fiecărei țări, cu excepția crizelor de sănătate publică și a zonei aprobării medicamentelor. Acestea sunt cele două excepții notabile în care Uniunea Europeană are un cuvânt important de spus. Dar din cauza acestei lipse de autoritate, fondurile europene destinate exclusiv sănătății nu au fost niciodată foarte numeroase. Este pentru prima dată", explică președintele Observatorului Român de Sănătate.


Pentru România, acest lucru înseamnă o oportunitate fantastică, spune Vlad Mixich: "Acel buget de 5,1 miliarde de euro este cel mai mare alocat vreodată sănătății, este de fapt un fond de investiții pentru refacerea sistemelor de sănătate, iar România este una dintre țările care au cea mai mare nevoie de investiții în sistemul medical. Știm că atât Ministerul Fondurilor Europene, cât și Ministerul Sănătății s-au pregătit și au definit mai multe priorități pentru care acești bani să fie atrași, se discută cu Comisia Europeană și se negoziază aceste priorități, se pune accentul pe medicina comunitară, pe medicina primară dar și pe investițiile în construcțiile de spitale."

De altfel, cel mai mare proiect de țară al României în perioada următoare este chiar refacerea sistemului medical, consideră Vlad Mixich: "Atât a infrastructurii fizice, cât și a infrastructurii umane. Aici vorbim despre proiectele spitalelor regionale, care sunt foarte importante și avem foarte mare nevoie de ele, vorbim despre reorganizarea sistemului medical și de întărirea medicinei primare și a medicinei comunitare într-un fel integrat - e ceea ce se întâmplă în vestul Europei și în România se întâmplă mai puțin. Ce înseamnă o medicină integrată? Înseamnă că sistemul are grijă de pacient nu doar în momentul în care intră în spital și până ce iese din spital, ci și înainte și după. Nu știu câți pacienți din România, când sunt externați din spital, primesc un plan de îngrijiri după ce au fost externați, iar medicii și asistentele medicale îi sună să îi întrebe dacă au pus în aplicare toate acele recomandări din planul primit după externare. Toate aceste elemente sunt prinse, în mai mare sau mai mică măsură, în prioritățile pentru care România va încerca să atragă fonduri europene și este o oportunitate enormă pentru noi, ca sistem medical."

Vlad Mixich este expert în politici de sănătate, membru în conducerea Alianței Europene pentru Sănătate Publică și președintele Observatorului Român de Sănătate, ONG care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11360 vizualizari

 • +13 (31 voturi)    
  Lipsa unei informatizari minime va continua haosul (Luni, 23 noiembrie 2020, 10:21)

  FanelJr [utilizator]

  Daca guvernul nu va avea o baza de date simpla in care sa se stie concret cine a fost vaccinat, se vor "pierde" multe doze de vaccin.

  Imaginati-va toate locurile din tara in care vor ajunge dozele si va incepe vaccinarea.

  Eu sper ca guvernul nu este atat de iresponsabil sa inceapa campania de vaccinare fara o informatizare minima care tehnic vorbind, poate fi implementata foarte usor in cateva saptamani.
  • -13 (57 voturi)    
   Cine se vaccineaza cu un vaccin NETESTAT? (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:42)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui FanelJr

   un vaccin se testeaza minim 5 ANI

   de unde stii tu ca e sigur sa te vaccinezi?
   • +6 (24 voturi)    
    Fix 5? (Luni, 23 noiembrie 2020, 14:08)

    n4c [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Nu 4?
    Nu 6?
   • -5 (35 voturi)    
    Eu as vrea ca Arafat sa fie primul vaccinat (Luni, 23 noiembrie 2020, 14:20)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    si apoi sa stam asa vreo 3 luni sa vedem daca functioneaza

    daca mai apare la TV sau nu
    • +3 (15 voturi)    
     bun hai sa stabilim (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:21)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     nu crezi testele care au durat un numar de luni (probabil peste 3) si a avut cateva mii sau zeci de mii de oameni testati (+ placebo, + monitorizati medical),

     dar crezi daca se vaccineaza O SINGURA PERSOANA si nu pateste nimic 3 luni?!

     poti sa-mi explici si mie pe ce se bazeaza "logica" ta mareata?!
   • +5 (25 voturi)    
    A fost testat (Luni, 23 noiembrie 2020, 15:04)

    BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Cel puțin se știe că nu face rău. Cât de bine va face practic rămâne de văzut după ce se vor vaccina niște milioane de persoane.
    • -5 (29 voturi)    
     A fost testat 3 luni pe cateva mii de oameni (Luni, 23 noiembrie 2020, 15:49)

     Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

     total insuficient.

     orice vaccin se testeaza MINIM 5 ANI.

     ok hai sa zicem eca e o urgenta dar mai putin de 2 ani de este e insuficeint. cu vaccinul asta sa va vaccinati voi
     • +5 (19 voturi)    
      aaaaa (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:27)

      liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

      si cate doctorate in medicina ai ca sa faci o asemenea afirmatie?!
      d c parerea ta e mai buna decat a mea? amandoi avem parerea unor persoane care NU sunt de specialitate?!
    • -6 (22 voturi)    
     Se stie pe naiba!!! (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:50)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

     Au fost vaccinuri cu efecte secundare dupa cateva decade.
   • +4 (16 voturi)    
    hai lasati balariile (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:19)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    vaccinul contra papilomavirusului a fost TESTAT si tot urla poporu pe forumuri ca nu facem ca e netestat!
    acolo problema nu a fost ca testele au fost facute mai repede, acolo a fost problema ca nu au fost testate decat in clinical trials... si probabil si acum daca s-ar mai incerca o chema de vaccinare ati sari ca "vaccinul a fost facut d-abia de 5 ani , de unde stim ca nu are efecte secundare dupa 10 ani" si tot asa...

    macar hai sa recunoastem ca ne e frica de o intepatura, nu e vorba de teste aici, e vorba ca suntem conspirationisti!
   • +9 (15 voturi)    
    Cum ai ajuns la aia minim 5 ani? (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:21)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    De exemplu vaccinul gripal se schimba in fiecare an in functie de ce tulpini de gripa circula in iarna din emisfera cealalta. Si in mod sigur nu e testat 5 ani inainte.
    Daca vrei sa spui ceva de rau poti spune ca metoda de ARN mesager nu a mai fost testata pana acum pe oameni.
    dar in definitiv, vaccinul nu e decat introducerea unui virus ametit in organism, virus cu care sistemul imunitar sa se antreneze eliminandu-l si care sa-l faca sa detecteze si sa elimine usor virosul tinta. Deci foarte mare efecte secundare nu au cum aparea dupa 5 ani... Atat timp cat cateva mii de pacienti nu au patit nimic, e de presupus ca virusul e bun de folosit. In cel mai rau caz nu va avea eficienta scontata, da' unca o ureche la ceafa sigur nu-ti creste.
 • +7 (41 voturi)    
  -80° (Luni, 23 noiembrie 2020, 10:41)

  1scorpion1 [utilizator]

  Vladutu ar trebui sa stie ca:
  1. exista monitorizari termice pe masinile care transporta medicamente, altfel nu sunt autorizate;
  2. -79°C poate face orice amator cu o butelie de bioxid de carbon (plina, fireste) si-o punga de hartie. Know-how-ul in privat
  • -5 (45 voturi)    
   Expertii lui peste (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:42)

   lazarus101 [utilizator] i-a raspuns lui 1scorpion1

   M-am lamurit cu acest impostor care se prezinta cu titluri pompoase dar de fapt e total rupt de realitate.
   Temperatura de -80 Celsius nu e una atat de extrema. Acum vreo 15 ani in timpul facultatii am lucrat la o institutie care se ocupa cu inseminari artificiale la bovine. Pentru prezervarea materialului seminal se folosea AZOT LICHID care are o temperatura mult sub -80C. Si nu era un sistem inovativ era unul vechi de vreo 20 de ani principiul de producere a azotului lichid e unul simplu si accesibil.
  • +7 (39 voturi)    
   Ce pacat (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:45)

   Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui 1scorpion1

   Ca toti specialistii sunt aici pe HN.
   OMS si organizatiile implicate ar avea nevoie de expertiza voastra.
   Buine macar ca le faceti publice sa vada si amatorii care se dau experti cum se procedeaza.
   • -3 (9 voturi)    
    exact (Luni, 23 noiembrie 2020, 15:48)

    Moaradepadure [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

    chiar ar avea nevoie OMS ul de HN si de specialistii astia
  • -4 (46 voturi)    
   ... (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:57)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui 1scorpion1

   vladutzu e adeptul apocalipsei dupa Covid, prin primavara propovaduia "furtuna perfecta" din Europa de Est. Situatia nu e OK in Est dar e departe de-a fi polul covid-ului, mai ales prin comparatie cu Italia/Spania.
   -79 poti sa faci, problema e cat il poti pastra. Dar ma rog, daca stii cum se fac alea -79 probabil stii si cum se pastreaza asa ca nu mai insist. Acum serios, omul (vladutz) mi se pare extrem de slab pregatit pt un "expert in sanatate publica" cum se pretinde. Transportul vaccinurilor/tesuturilor si criogenia fac in mod normal parte din fisa postului.
  • -9 (33 voturi)    
   Vorba lui Plesu (Luni, 23 noiembrie 2020, 14:10)

   Ioana.asc [utilizator] i-a raspuns lui 1scorpion1

   Vorba lui Plesu: acesti romani comentaci care se pricep la toate. Lucrez in domeniu, ma ocup de distributie de medicamente de ani de zile, omu asta zice corect ce zice. Statul nu are autoutilitare cu sistem de supraveghere automata a temperaturii la standardele OMS, nu are 100 mc de spatiul de stocare minim necesar la dozele pe care le vom primi si care sa satisfaca conditiile de deep freeze active cooling, iar de aburelile cu -80 facuti cu hartie si o butelie sunt din amuzanta gama Vacanta mare. Aaa, ii puteti reprosa omului ca o spune intr-un limbaj simplu, sa priceapa toata lumea, desi din cum se vede din comentariile astea poti sa-i explici oricum romanului comentac, ca tot stie el mai bine. Noroc ca au inceput astia sa stabilizeze vaccinul la temperaturi mai normale, ca altfel romanul comentac vine cu frigideru de-acasa sa rezolve problema.
   • -3 (17 voturi)    
    ... (Luni, 23 noiembrie 2020, 21:17)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Ioana.asc

    Tot Romania e tara unde orice "constructor profesionist" incearca sa te convinga ca nu se poate face un trotuar drept.
 • -2 (68 voturi)    
  Pai stai... (Luni, 23 noiembrie 2020, 10:48)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  Daca nu reusim cu minus 80 mai avem 2 vaccinuri de 4 grade. Alea au disparut dintr-o data? Cum asa?
  PS. Am un doctort in genetica moleculara, 8 ani de experienta postdoctorala in domeniu si un MBA in bio-stiinte. Ma vaccinez anual anti-gripal (anul asta mi s-a refuzat ca nu sunt "in categorie de vulnerabili". Cea mica a mea are toate vaccinurile la zi. Spun asta ca s anu fiu considerat anti-vacccinist.
  Insa...la asta voi zice PAS. Cu parere de rau, cu cearta, cu ce vreti...zic PAS. Pentru ca daca imi spune cineva ca totul e gata intr-un an inseamna ca pentru restul medicamentelor astia de la autoritatile de reglementare freaca luleaua si pun bete in roate si nimic mai mult. Altfel cum ne explicam ca in mod normal vorbim de 5-10 ani pana la distributiie pe piata (pentru chestii la fel de grave precum pandemia asta) si la asta HOCUS POCUS e gata, apropbat si chiar distribuit masiv prin retelele militarizte ale tarilor.
  Deci...zic PAS domnule Mixich. As vrea sa ma convingi de viceversa dar am indoieli ca poti.
  • -6 (40 voturi)    
   CEO-ul Pfizer isi vinde actiunile (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:46)

   lazarus101 [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

   Imediat dupa ce au publicat rezultatele de la faza 3 de testare. Asta nu are nicio logica daca vaccinul produs ar fi atat de bun cum vor sa-l prezinte.
   Asadar nici eu nu ma voi grabi sa-mi fac acest vaccin, eu cred ca Pfizer au tinut neaparat sa fie primii pentru imagine si profit dar se asteapta fie ca vaccinul sa nu fie atat de eficient fie cunosc potentiale efecte secundare ale acestuia!
   • +4 (16 voturi)    
    Unde scrie asta,ca CEO Pfizer isi vinde actiunile? (Luni, 23 noiembrie 2020, 15:29)

    Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui lazarus101

    Iar daca si le vinde, de unde concluzia ca se asteapta la o problema uriasa cu vaccinul, care va duce la scaderea pretului lor ?

    poate ca vrea sa-si cumpere o insula, sau doar speculeaza pe bursa, ca dupa ce a crescut pretul, daca apar alti competitori se asteapta la o scadere.

    Asteptam argumente, nu doar declaratii ca daca A, atunci B.

    Daca intrebam acum o persoana (care abia mai respira la ATI) daca vrea sa faca un vaccin insuficient testat, oare ce raspuns ne va da ?

    "Nu vreau, ca pot sa fac complicatii de la vaccin(4%), prefer sa sufar si sa risc bazandu-ma pe propriii anticorpi (96%). Poate scap..."
    • -4 (14 voturi)    
     Peste tot (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:15)

     StefanV [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

     Uite aici scrie ca si-a vandut o mare parte din actiuni.

     https://www.zf.ro/business-international/ceo-ul-pfizer-si-a-vandut-peste-60-din-actiuni-in-ziua-in-care-19740823

     Sau nu avem voie sa citim articolul asta pentru ca nu suntem medici sau specialisti in bursa?
    • -3 (15 voturi)    
     scrie peste tot (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:31)

     lazarus101 [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

     "Pfizer's CEO sold $5.6 million in stock the day he announced promising vaccine news" - CNN, gasesti articolul cu o simpla cautare, e publicat de un trust la establishment-ului ca sa nu fie discutii ca e "alt-right" sau "conspirationist"

     Argumentul e o simpla deductie logica, sa presupunem ca totul decurge ideal si vaccinul Pfizer e atat de grozav cum a fost prezentat. Ce se va intampla in cazul asta? cererea pentru vaccin va fi imensa, toate guvernele planetei vor dori sa-l obtina drept consecinta actiunile pe care le-a vandut cu 5.6M se vor aprecia accelerat. Asa functioneaza bursa si nu ajungi CEO la Pfizer fara sa cunosti mecanismele bursei!

     Vaccinul se administreaza pentru a preveni infectarea si nu celor la ATI asa ca nu e foarte relevant ce ar alege un pacient in situatia asta. Cel mai bine ar fi daca noi ca si societatea am promova un stil de viata sanatos pentru ca statistica arata ca mortalitatea COVID e redusa chiar si la pacienti peste 60 de ani fara comorbiditati (probleme cardiace, diabet tip 2, obezitate, plamani afectati de fumat)
     Dumneata ce ai alege daca ai stii ca vaccinul e eficient si te protejeaza de COVID-19 dar exista o mica sansa sa ramai tetraplegic in urma vaccinului? Testarea vaccinului Oxford-Astra Zeneca a fost suspendata temporar tocmai pentru ca unul dintre subiectii testarii a prezentat o astfel de conditie (cu o simpla cautare gasesti acest fapt documentat in media establishment-ului)?
  • +6 (42 voturi)    
   ... (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:53)

   plount [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

   Deocamdata e ok sa nu va vaccinati, nefiind vaccinuri disponibile pt. toata lumea. Nu de alta, dar multi abia asteapta sa-si vaccineze familia si pe ei insisi. Mai apoi, sper sa fie o lege care sa va oblige.
   • +6 (18 voturi)    
    gandesti gresit... (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:35)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui plount

    eu sper sa fie lege care sa-i oblige sa se mute departe de astia vaccinati, nu dealta dar nu vrem sa-i virusam cu defectele noastre genetice, mainile crescute in plus s.a.m.d. de la vaccinuri!
   • -5 (15 voturi)    
    Exact... (Luni, 23 noiembrie 2020, 17:25)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui plount

    daca tot m-au deprivat de vaccinul antigripal anul asta pentru ca nu sunt pe lista de "vulnerabili" sper sa ma sara si la asta...daca tot au liste.
  • +5 (45 voturi)    
   E dreptul tau... (Luni, 23 noiembrie 2020, 12:26)

   transalpinarum [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

   DAR, o masura care sper sa se intample: nu ai vaccin, nu calatoresti international. Vaccinul o sa devina o viza de calatorie, pentru ca trebuie sa se deschida toata mobilitatea globala. Sunt oameni disperati in industii care aproape ca au crapat... ai asta nu e bine pentru nimeni,nici macar ptr cei care nu cred in vaccin.
   • -6 (16 voturi)    
    Asa e, este dreptul meu! (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:13)

    RDU2 [utilizator] i-a raspuns lui transalpinarum

    Este dreptul meu de a calatori. Speranta ta de a limita calatoriile celor neveccinati este complet ilegala / neconstitutionala.
    Cum poti lua acest drept unor cetateni care ar vrea sa se vaccineze dar nu au cu ce? Sa iti aduc aminte ca in 2021 nu vor exista doze suficiente de vaccin pentru 100% din populatie? Daca guvernul unei tari decide ca anumiti cetateni nu sunt in grupa de risc si ii amana pt 2022, ce vina au ei si de ce sa li se ingradeasca dreptul de libera circulatie?
    Nu cumva aceasta speranta e o mare aberatie?
    • +6 (12 voturi)    
     Amice, confunzi lucrurile (Luni, 23 noiembrie 2020, 23:26)

     transalpinarum [utilizator] i-a raspuns lui RDU2

     Despre drepturile tale se tine cont in jurul curtzii tale, adica prin UE. Vrei sa mergi mai prin Asia, prim America, hop viza Covid, intelegi? Cum nu ai nici un drept sa mergi in US sau China fara viza de intrare, asa nu o sa ai drept sa mergi fara viza Covid. Stiu, stiu, nu te intereseaza subiectul, vrei sa ramai dac verde, fara chipuri covid-5G bagate pe sub piele...
     • +1 (1 vot)    
      Hai sa vorbim despre daci verzi (Marţi, 24 noiembrie 2020, 13:16)

      RDU2 [utilizator] i-a raspuns lui transalpinarum

      Daca tot am inceput cu dacii verzi, sa continuam cu ei.
      Cum ar fi ca tu sa trebuiasca sa mergi in SUA, sau in afara Europei, sa vrei sa te vaccinezi, dar sa nu poti?
      Pentru ca nu esti in grupa de risc pentru care guvernul va asigura primele doze, nu ti-a venit inca "randul" la vaccin, sau mai rau, nu exista inca destule doze de vaccin pentru toata lumea si tu nu ai prins lozul norocos inca? Toate astea sunt perfect plauzibile.
      Si atunci, nu te infurii si incepi sa urlii legat de drepturile tale? Vrei sa te vaccinezi ca sa poti pleca din tara, dar nu ai cu ce/cum/unde etc. Cum vine asta?
   • -7 (13 voturi)    
    De ce? (Luni, 23 noiembrie 2020, 17:28)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui transalpinarum

    Eu nu am zis ca nu cred in vaccin. Cred ca este si eficient. Doar ca nu stiu cat de safe este. Asta este tot. Ma repet aici: de ce tin productia de noi medicamente/vaccinuri pe banda rulanta 10 ani (asta e media unui medicament pentru a ajunge pe piata) si pe asta ni-l injecteaza imediat? Pai cancerul sau ciroza sau alte afectiuni care omoara milioane in ficare an nu sunt la fel de importante de adresat?
    Oricum, asta cu calatoria e o inventie a matale, sper sa nu se intample. Iar daca se intampla intr-adevar ramane de evaluat cost/benefit-urile.
    • +6 (6 voturi)    
     pune mana si citeste (Luni, 23 noiembrie 2020, 23:32)

     transalpinarum [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     it's happening. https://edition.cnn.com/2020/11/23/asia/china-xi-qr-code-coronavirus-intl-hnk/index.html
  • +4 (28 voturi)    
   >>>>> (Luni, 23 noiembrie 2020, 13:29)

   GemstonePig [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

   Am un Nobel in medicina si unul in chimie moleculara. Antevorbitorul meu bate campii cu gratie si aruca termeni din burta. 5-10 ani este punctajul primit de trolii antivaxeri. prima a fost oftalmoloaga pop acum toti mesteca acelasi ...
   • -7 (17 voturi)    
    Mistocareala (Luni, 23 noiembrie 2020, 17:34)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

    ..este foarte specifica romanasului verde. De aici si calitatea acelei tari per ansamblu. Inventeaza trolli, asculta de rafile si arafati ca de sfinti pentru ca acelea sunt varfurile eltiei romanesti. Doar ca varfurile acelea sunt la ghenunchiul broastei oricarei alte elite seriose.
  • +2 (20 voturi)    
   Probabil (Luni, 23 noiembrie 2020, 13:55)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

   Acest vaccin a fost prioritizat.. din toate punctele de vedere.. de la cercetare pana la toate formalitatile birocratice.
   • +8 (14 voturi)    
    e complicat pt unu (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:38)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

    sa inteleaga faptul ca un kkt de test pentru ceva la medic... dureaza o saptamana in mod normal, 1 zi cand e urgenta si NU sa face rabat la calitate.

    de asemenea multi nu inteleg ca deja erau teste pentru SARS si MERS deci nu a fost totu de la 0. etc etc

    dar na... mai noi toti se dau experti in mai situ eu ce...

    si eu pot spune ca am 3 doctorate in medicina. ma doare mana sa scriu?!
    • -7 (11 voturi)    
     Tataie (Luni, 23 noiembrie 2020, 18:04)

     Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     Eficienta e una si "safety" e alta. Safety nu poate fi evaluat pe repede inainte ca nu ar enici o valoare.
     Asa ca poti sa ceri test intr-o ora dar nu iti garanteaza nimeni ca e si acurat. La fel si orice medicament/ vaccin.
     Ma mauza ca daca mi-am prezentat istoricul el este luat in bascalie doar pentru ca nu vonvine mintii unora care isi dau cu parerea citind doar Hotnews si FB.
   • -6 (12 voturi)    
    Exact...probabil (Luni, 23 noiembrie 2020, 17:32)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

    Fiecare isi da cu parerea aici. Exista posibilitatea de "fast track" a medicamentelor, e adevarat. Dar chiar si cu alea nu s-a pomenit o asa viteza. Nu exista, nu pentru ca (doar) birocratia ii tine ci pentru multe alte motive pe care nu vreau sa le dezvolt pentru ca ne dam cu parerea aici mai mult decat cunoastem.
    In 2016 lua cam 10 ani.
    New drug and device approval in the United States take an average of 12 and 7 years, respectively, from pre-clinical testing to approval.
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2452302X1600036X

    Acum o fi mai mult, mai putin?
    https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=9877
  • +7 (11 voturi)    
   aham (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:33)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

   si experienta ta in genetica d c conteaza?!

   nu toate sunt facute de pfizer.... sunt diverse tehnologii de vaccinare. vad ca toti care au o problema cu vaccinul ataca doar 1 vaccin, lasant oamenii sa exitinda singuri "problmele" la celelalte...

   interesant...

   iti dau eu motive: daca o sa gandim toti ca tine... in cativa ani o sa ajungem cu economia lumii in colaps, sistemul medical in colaps etc...
   dar macar nu o sa avem dureri de cap 2 zile ca efecte adverse de la un vaccin ... yeeey?!
 • -1 (27 voturi)    
  ca la romani (Luni, 23 noiembrie 2020, 10:50)

  aditza_1967 [utilizator]

  Este un hei-rupism clasic: avem de toate, putem sa facem
  Putini sunt medcii care stiu cum se transporta problele biologice la gheata, si acelea nu sunt la -80C.
  Epidemiologii chiar cred ca sunt in stare sa transporte vaciinurile?
  \In cel mai bun caz, vom avea centre uriase de vaccinare in sali de sport, expozitii.
  Sa vazut ca nou; program Covid, da rateuri. Persaone care nici macar nu au facut analize se trezesc pozitive
 • +14 (18 voturi)    
  Logistica este punctul slab (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:07)

  Remarque [utilizator]

  Numarul de doze de vaccin pe care Romania urmeaza sa le primeasca in prima transa nu va fi pentru toata populatia, asa incat intr-o prima faza provocarea uriasa va fi pe transport, stocare si vaccinare per se.

  As zice ca deocamdata acceptarea trece pe planul al doilea, avand in vedere conditiile extrem de speciale care trebuie indeplinite: "Conform instructiunilor Pfizer cutiile frigorifice pot fi deschise doar de doua ori pe zi si de fiecare data nu mai mult de 1 minut. In orice moment vaccinul poate fi scos din cutia de expediere si pus in frigider, unde este bun doar pentru cinci zile. Cand sunt gata de utilizare, asistentii medicali dilueaza vaccinul, facand cinci doze cu un singur flacon. Aceste cinci doze trebuie administrate in termen de 6
  ore. Daca trec mai mult de 6 ore, vaccinurile trebuie aruncate”.

  https://www.mediafax.ro/social/medicii-americani-au-ramas-socati-vaccinul-anti-covid-19-dezvoltat-de-pfizer-trebuie-pastrat-in-conditii-foarte-speciale-19740817

  Sincer, am mari temeri pe aceasta parte logistica.
  • +5 (13 voturi)    
   "acceptarea trece pe planul al doilea" (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:40)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Remarque

   cand deja te intreaba daca vrei sau nu sa te vaccineri pe la unele institutii si-s deja destuli care zic nu (si aici vb. de oameni care LUCREAZA CU PUBLICUL) chiar crezi ca trece pe planu al 2lea?!
   ma indoiesc...

   sa nu uitam ca inca nu au inceput "campaniile" anti-vaccinare!

   la vaccinul HPV era totu ok pana au inceput alarmistii si apoi s-a dus dracu tot ...
 • +2 (12 voturi)    
  >>>> (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:09)

  GemstonePig [utilizator]

  Cine si cum stabileste care sunt persoanele vulnerabile? un tanar cu o bola genetica este pe lista? dar un copil cu o malformatie cardiaca ce nu ii pune viata in pericol momentan? de unde ii iau comisiile, de la medicii de familie,de la medicii specialisti, ?
  • +7 (11 voturi)    
   va fi declaratie pe propria raspundere (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:31)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   iti dai seama. Cei sub 18 ani si cei cu boli cronice nu vor fi vaccinati, e o stire de ieri pe tema asta.
  • +5 (5 voturi)    
   ufffff (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:42)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   habar nu avem ce vb. dar ne dam cu parerea... ura ura
   au spus ca cei sub 18 ani nu or sa fie vaccinati, si cei cu boli cronice nu or sa fie vaccinati pentru ca nu s-au facut studii despre ce efecte pot avea vaccinurile asupra lor!
 • -7 (57 voturi)    
  nu ne-a zis domnul Vlad despre... (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:12)

  Itsoc [utilizator]

  ...vaccin in sine.
  de ce oare oamenii sunt ezitanti ?

  poate pentru ca este un vaccin experimental (mRNA), niciodata incercat la scara larga pe oameni ? poate ca dezvoltarea si testarea a durat sub 9 luni cand de obicei un vaccin dureaza 2 la 10 ani sa-l testezi, poate pentru ca vaccinurile trec prin procedurile "de urgenta" de aprobare ceea ce nu garanteaza siguranta lor, poate ca nu au fost peer-reviewed si publicate in reviste de specialitate pentru a fi analizate si de cercetatori independenti? poate pentru ca aproape toate guvernele vestice sunt obsedate sa faca acest vaccin obligatoriu? poate pentru ca se asteapta f multe victime ale vaccinului? (bill gates spune 700.000 la nivel mondial, aproape cat mortii de covid).
  nu in ultimul rand, de ce sa ne facem un vaccin cu eficienta 90 % pentru o boala cu rata de supravietuire 99,97% sub 60 de ani ? ne-am tacanit de tot?
  • -6 (40 voturi)    
   minusarii (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:43)

   Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   in afara de setea pasionala pentru vaccin, alte argumente discutabile aveti? chiar as vrea sa vad si eu cum gandesc oamenii care se sperie de un virus cu 99,97% rata de supravietuire dar n-au nicio problema sa li se injecteze un vaccin putin testat si 100% experimental.
   • -6 (20 voturi)    
    Pai, NU gandesc, aia e! (Luni, 23 noiembrie 2020, 15:42)

    traianw [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

    Se numesc ne-ganditori. Ei doar repeta ce au auzit.
    • +5 (15 voturi)    
     mai (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:43)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui traianw

     macar noi repetam ce auzim de la medici...
     voi repetati ce auziti de la foste play-mateuri....
     just saying...
  • +5 (35 voturi)    
   Nu e obligatoriu sa faceti vaccinul (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:46)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Puteti sa nu il faceti, e dreptul dumneavoastra.

   Dar ar fi bine totusi sa nu mai raspanditi informatii false. Nu exista declaratie a nimanui, nici a lui Bill Gates, cum ca vor fi 700.000 de victime din cauza acestui vaccin.

   Toate sursele medicale si stiintifice rezonabile spun ca vaccinul e sigur, in masura in care e sigur orice alt vaccin utilizat pana acum.

   "de ce sa ne facem un vaccin cu eficienta 90 % pentru o boala cu rata de supravietuire 99,97% sub 60 de ani"

   La 9 septembrie Romania avea 100.000 de imbolnaviri si 1328 de decese sub 60 de ani. Rata de deces era de 1,3%, nu de 0,03%.

   Si asa mai departe.
   • -5 (19 voturi)    
    Cum (Luni, 23 noiembrie 2020, 14:17)

    noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    au stabilit toate sursele medicale ca este sigur atata timp cat a fost testat timp de 2-3 luni?!!

    Sigur in sensul ca nu mori pe loc, dar efectele pe termen mediu, nici nu vorbim d elung sunt absolut necunoscute avand in vedere ca tehnologia nu a mai fost folosita la om
    • +2 (8 voturi)    
     Google it! (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:10)

     JimmyJump [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

     Nu e mai simplu sa cauti raspunsurile singur pe internet decat sa pui intrebari pe hotnews?
    • +5 (17 voturi)    
     ba voi si cititi?! (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:50)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

     tara de analfabeti functionali

     NU TOATE VACCINURILE SUNT PE TEHNOLORIA mRNA !!!

     voi va luati doar de ala!

     nu vaceti vaccinul ala, faceti-le pe celelalte... sau macar gasiti ceva care sa nu va convina si la celelalte petnru ca eu am impresia ca sunteti habarnisti si/sau rau voitori!
     • -7 (15 voturi)    
      ba da (Luni, 23 noiembrie 2020, 18:14)

      Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

      toate vaccinurile sunt pe tehnologia mRNA, documenteaza-te, virusul nu a fost izolat in laborator deci nu ai cum sa ai un vaccin cu virus slabit sau mort (traditional). in plus, alea dureaza ani sa le dezvolti si sa le testezi.
   • -5 (23 voturi)    
    Numărul de infectări este mult mai mare (Luni, 23 noiembrie 2020, 14:40)

    Soarele [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    ... pentru că ”asimptomaticii” și cei cu forme ușore sunt rar testați. Nu mai zic despre copii, care intră și ei la ”sub 60 de ani”.
    Așa că procentul real de mortalitte este mai aproape de 0.03% decât de ce scrieți dvs., 1.3%.
    • -6 (14 voturi)    
     esi sigur? (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:23)

     Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui Soarele

     @Soarele, te anunt ca nu exista dovezi stiintifice ca asimptomaticii sunt contagiosi, in toata istoria epidemiologica a planetei, asta nu s-a intamplat.

     2/esti sigur ca testele sunt acurate? deja sunt tot mai multe dovezi care arata ca RT PCR la peste 30 de cicluri, dau rezultate 80% pozitive pentru ca identifica orice ramasita de virus gripal, corona sau orice alt virus ramas poate de la o raceala mai veche si te face pozitiv. singurul studiu observational legat de contagiozitate vine chiar de la vasul de croaziera infectat la inceputul "pandemiei".
     apoi, testele antigen sunt 50% acurate. daca faci 4, 8, 10, sansele sa iti iasa 2/2 4/4 5/5 sunt imense.

     si atunci cum arestezi un om? pe baza de suspiciuni? ne-am intors in fascism si nu stiu eu?

     si apropos de procentul real de mortalitate, vedeti exact cati au murit de coronavirus si numai din cauza asta si cati aveau comorbiditati grave.
     ce facem? oprim totul sa salvam pacientii cu comorbiditati? suna crud dar la fel de crud sunteti si voi, cei care credeti orbeste in strategia guvernului, cu toti cei care au cancer, nu sunt diagnosticati la timp, cu toti cei care si-au pierdut joburile, cu cei care se sinucid, cu cei care sunt intr-o depresie monstru. oprirea economiei si lockdown-ul face mai multe victime decat covidul, vorbiti cu orice medic onest si o sa va spuna ca din martie pana acum a somat cat toata cariera lui pentru ca nu mai are pacienti in afara de covid.
     sunt absolut inmarmurit de gradul de spalare a creierului la care s-a ajuns, practic nu mai vorbim de oameni care poseda o anume inteligenta ci de zombie vii.
    • +5 (17 voturi)    
     aaaaa (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:50)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Soarele

     link?!
     sau dam cifre "stiintifice" din burta?!
   • -4 (12 voturi)    
    de acord (Luni, 23 noiembrie 2020, 15:22)

    Kromat [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    si ca o completare daca nu se atinge tinta de "imunitate de turma" vor fi aproximativ 1.3% an de an de an ceea ce pe termen lung nu da bine. Dar oamenii sunt mai egoisti din fire si fac calculul intidividual si gandesc precum Itsoc "de ce sa risc 10% pentru 1.3%?" unde 10% nici macar nu e procentul de risc este procentul de eficacitate, dar ma rog...
    • +5 (15 voturi)    
     nu mai (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:52)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Kromat

     oamenii sunt ca oile
     cand li s-a bagat in cap ( "vaccine bad" ) urmarest turma pana la moarte (poti sa aduci tu 100 de argumente si 1000 de studii ca tot nu te cred)

     sa nu uitam "vaccinurile cauzeaza autism" s-au faceut O GRAMADA de studii si s-a dovedit ca nu au nici o treaba cu autismul... s-au potolit oamenii in a crede asta?! NU!
    • -7 (11 voturi)    
     Altruistilor (Luni, 23 noiembrie 2020, 17:39)

     Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Kromat

     N-am stiut ca natiunea romana e atat de altruista. Imi amintesc de la basescu incoace cand toti erau bine dar le plangeau de mila celor care cica le-ar fi scazut salarii. Asa e si acum> Ei sunt bine, sanatosi...dar le pasa de altii...nu mai pot.
   • -6 (12 voturi)    
    Alta teorie spune ca sunt mult mai multi bolnavi (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:18)

    RDU2 [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    Nu urla multi pe aici ca avem autoritati incompetente care nu sunt in stare sa ii descopere pe toti cei infectati? Si ca numarul real de bolnavi ar fi mult mai mare decat cel oficial?
    Pai daca e asa, hai sa ii luam si pe ei in calcul cand facem rata de deces, nu asa ar fi corect?
    Refuz sa cred ca exista mai multi morti din cauza de Covid decat cei declarati, la cum se declara la noi decesele (indiferent de cauza reala, daca a iesit pozitiv la testul Covid, este trecut ca deces din cauza Covid). Dar este perfect plauzibil ca exista mai multi infectati decat cifrele oficiale.
   • -5 (15 voturi)    
    Nu asa se calculeaza (Luni, 23 noiembrie 2020, 17:37)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    Mortalitatea se calculeaza altfel luand in considerare si cazurile "neinregistrate". Alea se calculeaza cu niste formule, nu sunt doar niste procente simple cum faci mataluta.
    Mortalitatea la pana ll 50 in cam toata lumea este mult mai mica (vorbim de 0.3%. Ca in Romania om fi mai nesanatosi si rama asta se misca in jos e altceva.
  • -7 (19 voturi)    
   Problema e cu cati vor vrea sa se vaccineze. (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:46)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Daca vaccinul are eficienta in 90% din cazuri iar virusul are o rata R de 2.5...3, atunci inseamna ca undeva la 60-70%% in populatie trebuie sa se imunizeze pentru a-l opri. deci 60*100/90 -> 66.66% din populatie trebuie sa se vaccineze. Minus probabil 5% cat s-au imunizat natural.
   Problema e ca la noi, probabil vor fi din nou doua tabere: pro si anti vaccin, sa presupunem egale. Deci undeva la 50% din populatie nu va accepta sa fie vaccinata. De altfel, si eu am rezervele mele, sa zicem ca "nu ma grabesc".
   • -7 (13 voturi)    
    Ce te faci cu cei din alte tari? (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:21)

    RDU2 [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Nu trebuie limitat calculul doar la Romania, oamenii vor recastiga libertatea de calatorie la un moment dat. Vad ca si in alte tari din Europa entuziasmult legat de vaccin e mic, si acolo vor fi multi care il refuza. Daca reincep calatoriile intre tari, toate calculele astea legate strict de Romania cad.
  • -7 (17 voturi)    
   lamuriri (Luni, 23 noiembrie 2020, 14:07)

   Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   @sile_v, vaccinul va fi obligatoriu, deja mai multe state europene au proiectul de obligativitate sau conditionare de accesul la piata muncii si iesire pe strada, deci ca e obligatoriu sau esti constrans, e acelasi drac.

   2) https://www.youtube.com/watch?v=EjgbMib36do , min 3.15 - nu spune ca sigur dar aproximeaza si daca tot il credeti pe gates in tot ce spune, atunci trebuie s-o credeti si pe asta.
   dar stati linistiti, e 1 din 100.000, asta inseamna doar 1900 de morti sau cu efecte adverse in Romania, vor fi trecuti la morti din covid sa iasa planul si nu veti afla niciodata decat daca subit o persoana draga, perfect sanatoasa o sa crape la scurt timp dupa vaccin.

   3) rata de 99,97% este rata calculata de CDC pt US, ea variaza in sus sau in jos in functie de tara si sistemul de sanatate insa in general, de pe worldometer in europa media e la 99,95%


   insa n-ati adresat celelalte puncte, e pentru prima oara cand se foloseste un vaccin cu mesager ARN care se leaga de lantul ARN pentru a-l "invata" sa lupte cu un virus care inca nu a fost izolat in laborator. eh, daca tehnologia asta exista, cine iti garanteaza ca acea molecula care se leaga de ARN-ul tau nu invata si sistemul imunitar si alte lucruri? ca de exemplu sa-ti vaneze propriul corp si sa dai intr-o boala autoimuna sau poate ciar cancer ? ai vreo garantie? NU! nu exista studii pe termen lung legate de efectele mRNA, tot ce avem e o mana de oameni testati pe termen scurt.
   cu atat mai mult cu cat vaccinurile sunt trecute ca prin branza prin sistemele de validare si nu sunt publicate in reviste de specialitate si nici peer-reviewed cum spuneam.

   pentru cei care nu sunt teribil de infricosati de virusul ucigas, riscul aparent de a avea repercursiuni de la vaccin sunt mai mari decat riscul de a avea ceva de la covid.
   ori daca in conditiile astea faci vaccinul direct obligatoriu fara sa astepti sa vezi "take rate"-ul in populatie, atunci e o incalcare flagranta a drepturilor omului.
  • +6 (16 voturi)    
   a da (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:48)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   si vezi ca minusurile nu le-am primit pt ca nu gandim (cum sugerezi) si pentru ca vorbesti TAMPENII!!!

   - peer-reviews sunt pentru altceva, nu pentru studii clinice...
   - cand a zis bill gates ca vaccinurile au omorat?
   - de cand este bill gates o somitate in domeniul medicinii?!
   - vaccinul Pfizer este doar UNUL dintre fvaccinurile in lucru, dar NU singurul. sunt si vaccinuri facute pe alte tehnologii! Voi atacati 1 vaccin si apoi extindeti la toate. Asta e dovada clara de nestiinta si/sau de reavointa!
   - eficienta de 90% este FOARTE buna . mult mai buna decat ce exista la ora actuala pt gripa de exemplu.... vezi punctul anterior. ieie ceva si-l transformi ca sa ataci, chiar daca nu are sent
   - 99.97%?! de unde ai scos cifra asta?! chiar sunt curios...
   - "ne-am tacanit de tot?" - aici iti dau dreptate, dar din cu TOTUL alte motive decat suferezi tu!
   • -6 (14 voturi)    
    imi place ca habar n-ai in continuare dar vorbesti (Luni, 23 noiembrie 2020, 18:29)

    Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    my friend, nu sunt proful tau, daca vrei sa te documentezi o poti face, daca vrei sa repeti papagaliceste fara sa ai habar e problema ta:

    1. vaccinurile sunt supuse review-ului peersilor:
    "The results of Pfizer’s vaccine trial were not published in a peer-reviewed journal."
    https://www.forbes.com/sites/petercohan/2020/11/10/pfizer-covid-19-vaccines-five-big-unknowns/
    2. am dat link mai sus cu bill gates spunand aia, iti reamintesc ca gates finanteaza atat Pfizer cat si Moderna, BioNTech dar si GAVI si WHO
    3. te inseli, toate vaccinurile sunt pe tehnologia mRNA din simplul motiv ca celalalte tehnologii sunt cu virus atenuat sau mort iar virusul nu a fost izolat in laborator la momentul asta (in plus, procedura dureaza mult mai mult).
    4. eficienta vaccinului e calculata pe un esantion de 124 de persoane in faza 3 pe un grup de 22.000 persoane care au primit vaccinul din care doar 124 s-au imbolnavit efectiv cu simptome usoare sau medii, nu exista rezultate legate de imbolnavirile grave. in plus, treshold-ul de acceptare si validare a vaccinului nu implica impiedicarea contagiozitatii, cu alte cuvinte nu faci vaccinul ca sa nu iei virusul de la altii ci ca sa ai simptome mai usoara dar doar daca ai simptome usoare si medii, cu alte cuvinte te vaccinezi pentru ceva la care face fata sistemul tau imunitar daca nu esti in grupele de risc.
    5. 99,97% e raportul CDC in US, google it.
    • +1 (1 vot)    
     Ce ziceai la 3? (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:47)

     JimmyJump [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

     https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-11-23/astra-delivers-but-can-t-match-rivals-here-s-what-we-know
     • +1 (1 vot)    
      astrazeneca (Marţi, 24 noiembrie 2020, 15:57)

      Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui JimmyJump

      nu stiam de astrazeneca dar aceleasi intrebari raman:
      - cum se poate sa faci un vaccin cu virus atenuat pentru un virus declarat nou de catre WHO si care nu a fost izolat?
      - care sunt efectele pe termen lung?
      - pe cati subiecti a fost testat
      -care e pragul de validare? trebuie doar sa atenueze simptomele sau sa impiedice contagiozitatea? pt ca reamintesc ca vaccinurile mRNA nu se adreseaza transmiterii virusului deci aceleasi "masuri" vor ramane si cu vaccin si fara.
      • 0 (0 voturi)    
       Ti-as raspunde, (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 11:54)

       JimmyJump [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

       Dar am altceva mai bun de facut cu timpul meu. Modul in care pui intrebarile nu sunt nici pe departe un argument. Ti-am raspuns doar ca sa mai reduci din increderea cu care iti sustii parerea, oricum in lista ta mai sunt si alte informatii gresite.
 • +3 (19 voturi)    
  Model (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:13)

  Mazeta [utilizator]

  Țara cu cea mai mare rată de acceptare a vaccinării anti-Covid-19 este China.
  • +5 (11 voturi)    
   Daca-i musai (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:46)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   cu placere,la chinezi!La noi oricum vor fi vaccinati obligatoriu militarii si militienii,ca sa vada si poporul daca totul este OK.Dumnezeu sa ajute Romania si poporul roman.
  • -5 (15 voturi)    
   Gresit: Coreea de Nord! (Luni, 23 noiembrie 2020, 15:44)

   traianw [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Din China se mai poate pleca cumva, dar din Coreea de Nord, nu.
 • +5 (17 voturi)    
  avem tot ce ne trebuie? (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:30)

  carmen_i [utilizator]

  "avem tot ce ne trebuie" ne spune Gheorghita. De obicei, cand autoritatile ne spun ca totul merge bine si avem de toate, insemna ca sunt proleme grave. Ma tem a vaccinarea va fi un mare fiasco mai ales ca dezinformatorii de profesie au inceput sa raspandesca zvonuri agresive.
  • +3 (11 voturi)    
   Oricum e doar un joc politic (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:50)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   In loc sa ne agitam in a limita AZI numarul de cazuri, care e complet scapat de sub control, aruncam povesti din astea pe piata, ca sa mai uite populatia de situatia curenta. Romania are azi cu totul si cu totul alte prioritati: limitarea raspandirii cat mai rapid si mai abrupt si situatia spitalelor si a personalului medical, care e la limita puterilor.

   Romania nu are nicio sansa sa faca vreun vaccin in acest an. Daca totul merge bine, vaccinarea se va face in primele 6-8 luni din 2021, in trei campanii. Omul "de rand" nu are nicio sansa sa se vaccineze inainte de iunie-iulie 2021.

   Deci, aveti grija de voi in contextul zilei de azi.
 • -5 (29 voturi)    
  Siguranta (Luni, 23 noiembrie 2020, 12:56)

  noi2013 [utilizator]

  este conceptul cheie de care amintea Vlad Mixich, dar exact asta nu avem. O tehnologie de obtinere a vaccinului aproape netestata, totul pe repede inainte .....
 • +8 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 noiembrie 2020, 13:25)

  [anonim]

  • -6 (10 voturi)    
   Nu organisme... organe :) (Luni, 23 noiembrie 2020, 15:45)

   traianw [utilizator] i-a raspuns lui

   .
 • +7 (21 voturi)    
  Defetismul... (Luni, 23 noiembrie 2020, 14:04)

  SoulRider [utilizator]

  ...a devenit o trasatura defiitorie a acestui popor. Peste tot aceeasi retorica tampita, aceleasi indoieli si neincredere idioate. Da, nu-i asa, "Dubito, ergo sum" ! De-asta nu ne mai facem bine, pentru ca nu suntem in stare sa lasam speranta si increderea sa puna stapaire peste noi si lasam ura si incrancenarea sa ne conduca in viata....Jalnic popor!
  • -7 (13 voturi)    
   Doar la noi sa fie asta? (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:23)

   RDU2 [utilizator] i-a raspuns lui SoulRider

   Oare nu sunt si altii in aceeasi oala "negativista"?
   Vad ca nu suntem departe de mari tari europene din punctul de vedere al optimismului cetatenilor legat de aceste vaccinuri (sper ca asa se scrie corect) noi. Multi europeni sunt sceptici.
  • +6 (14 voturi)    
   e... (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:56)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui SoulRider

   romanii: cum sa credem noi mevdicii? vor sa ne vanda vaccinuri ucigase si sa ne omoare ... NU NA VACCINATI
   tot romanii: "piedone are 8 ani in prima instanta pt incendiul pentru coruptia caruia au murit 64 de oameni (si sute nenorociti pe viata) de la colectiv, dar merita sa fie primar la S5"
 • -7 (17 voturi)    
  cu Mixich si Gheorghita, ajungem pana pe luna! (Luni, 23 noiembrie 2020, 15:43)

  BernierC [utilizator]

  Ura! Cu lunateci si yesmeni, Romania va ajunge pe culmi inalte de progres si civilizatie. Se va contopi cu gaura din covrig.
 • -8 (18 voturi)    
  who the f is vlad mixic asta ???? (Luni, 23 noiembrie 2020, 15:48)

  Moaradepadure [utilizator]

  come on, plini de din astia care stiu sa zica ce nu e bine si care e treaba ....ne lasi, te rog ?
 • +6 (18 voturi)    
  sa fim seriosi... (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:15)

  liviu_ [utilizator]

  avem o singura mare problema (da si celelalte sunt probleme, dar se vor rezolva relativ simplu): lipsa dorintei populatiei de a se vaccina!

  deja se fac liste cu vaccinurile prin anumite institutii ale statului si deja sunt destul de multi oameni care-l refuza , sau refuza "prima transa"...
  vaccinarea nu o sa fie obligatorie, si tocmai d-asta oamenii prefera sa mai sta x ani in situatia de acum decat sa-si faca un kkt de vaccin.
  hai ma fratilor ca nu o sa va creasca inca o mana... sa fim naiba seriosi!
 • -7 (17 voturi)    
  Deci infrastructura e praf (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:51)

  Fu Leng [utilizator]

  Si totul e coordonat de Lica Franaru ala de 38 de ani. What can go wrong?
  • -5 (19 voturi)    
   Valeriu Gheorghiță e succesorul lui Arafat (Luni, 23 noiembrie 2020, 22:35)

   NicuPandemicu [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   Când va fi sacrificat ritualic Arafatul, urmașul său trebuie să fie pregătit. E tânăr și e în foame de afirmare. Coldea avea 34 de ani când a preluat conducerea operativă a SRI, lt-colonelul Gheorghiță e chiar copt la 38.
 • 0 (8 voturi)    
  Acceptarea vaccinului (Luni, 23 noiembrie 2020, 17:25)

  Arlecchino [utilizator]

  Avem o tendinta neinspirata sa ne punem cenusa in cap mult mai mult decat trebuie. Acceptarea vaccinului este o problema in toata Europa iar Romania nu este pe ultimul loc. Din cate imi amintesc stam mai bine decat Franta, de exemplu.
  In plus, sondajul respectiv spunea ca 40% nu vor sa se vaccineze (sau ceva de genul). 30% erau gata sa se vaccineze imediat, 30% spuneau ca ar vrea sa mai astepte. Hai sa vedem ca ne ofera statul roman suficiente vaccinuri pentru 30% dintre noi si stau nefolosite. Punem pariu ca se vor da tot pe sub mana si pe pile? Daca pare necredibil: ati facut vaccinul antigripal? Eu stiu o singura persoana care l-a facut si l-a obtinut cu interventii...
 • +2 (10 voturi)    
  Vaccinarea trebuie sa fie obligatorie (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:29)

  honk [utilizator]

  Daca covidiotii refuza, sa fie trimisi la puscarie si vaccinati acolo.
  • +3 (3 voturi)    
   asa ati primit ordin de sus, dl postac? (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:54)

   Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui honk

   asa v-a instruit centrala? asta e narativul? vaccin obligatoriu ori daca nu la puscarie si vaccinati? cam ca in germania nazista, nu? banuiesc ca tot de la sediu vi s-a spus sa dati minusuri la toti cei care comenteaza anti-narativul guvernamental.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by