UPDATE Mircea Beuran, audiat în cazul pacientei care a luat foc pe masa de operație: Nu am cum să am opinie dacă eu nu am fost acolo

de D.D.     HotNews.ro
Vineri, 10 ianuarie 2020, 10:02 Actualitate | Sanatate


Mircea Beuran
Foto: Agerpres
UPDATE (Ora 13:15): Chirurgul Mircea Beuran a fost audiat timp de 3 ore, vineri dimineață, la Poliția Capitalei, în cazul pacientei care a luat foc pe masa de operație la Spitalul Floreasca, iar ulterior a decedat. Semnătura lui Beuran apare pe documentele intervenției, în condițiile în care nu a fost în sala de operație. "Nu am cum să am opinie dacă eu nu am fost acolo", a spus Beuran, la ieșirea de la audieri, adăugând că "Se fac analize, se fac tot felul de anchete, așteptați rezultatul final." Beuarn mai susține că în acest caz s-a vorbit despre "lucruri care nu sunt adevărate".

În același dosar, în cursul acestei săptămâni au fost audiați mai mulți membri ai echipei operatorii, între care asistente și medicul rezident care ar fi folosit o cantitate prea mare de dezinfectant, fapt ce a dus la izbucnirea flăcărilor pe trupul femeii.

Ministerul Sănătăţii a prezentat pe 7 ianuarie 2020 concluziile verificărilor efectuate de echipa de control din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat şi a Corpului de Control la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti în cazul pacientei decedate după ce în timpul intervenţiei chirurgicale a suferit arsuri.

"A existat un lanţ de erori în acest caz. Au fost încălcate proceduri şi protocoale. Este regretabil ce s-a întâmplat. Am luat decizia de a continua controlul şi am trimis corpul de control din nou la spital deorece există suspiciuni în ceea ce priveşte şi alte cazuri. Managementul unităţii sanitare a decis revocarea din funcţia de şef de secţie a prof.dr. Beuran Mircea şi conducerea ministerului a decis demitarea acestuia din funcţia de şef a Comisiei de specialitate din cadrul MS", a declarat Victor Costache, ministrul Sănătăţii.

Urmare a cercetărilor efectuate, echipa de control a ajuns la concluzia că biocidul care a fost utilizat în cadrul intervenţiei era pe bază de etanol 89%, a fost administrat incorect pentru dezinfecţia câmpului operator şi a stat la baza producerii accidentului combustional intrachirurgical.

De asemenea, s-a constatat că, biocidul utilizat pentru dezinfecţia câmpului operator este avizat pentru dezinfecţia chirugicală a mâinii având standard pentru flora de pe mâini.

Mai mult, prin utilizarea acestui biocid a fost încălcată procedura operaţională a spitalului pentru "Pregătirea preoperatorie şi accesul în sala de operaţie a pacientului", care stipulează că, substanţele permise a se utiliza la dezinfecţie sunt: betadina, alcool sau clorhexidină gluconat.

Echipa de control a mai constatat că, în Protocolul Operator nu se face diferenţa între medicii operatori şi timpii operatori. Protocoalele operatorii au fost semnate şi asumate în neconformitate cu realitatea.

Accidentul combustional a fost menţionat separat, într-o anexă la protocolul operator, încălcându-se procedurile.

Fişele de anestezie şi recuperare postoperatorie imediată, la rubrica Antecedente alergice au menţiuni neclare în legătură cu alergia la betadină. Aceste menţiuni nu sunt susţinute în formularul de consimţământ pentru anestezie generală, scris la data de 10.12.2019 de către pacientă în vederea efectuării intervenţiei chirurgicale. Astfel, pacienta completează şi semnează că are ALERGIE la plante şi un medicament, deşi pe formular apare şi alergia la Iod, pacienta nu bifează şi secţiunea din care să reiasă că ar avea alergie la Iod şi semnează formularul de consimţământ, care este semnat şi de medicul anestezist.

Din Foaia de Observaţie (FOCG) a pacientei, nu reiese dacă aceasta a fost sau nu testată cu privire la alergia la Iod, testarea fiind în sarcina echipei medicale din cadrul secţiei de Chirurgie 3, în conformitate cu Regulamentul de Organizare şi Funcţionare aprobat prin OMS 527/2019.

Manopera preoperatorie cu privire la aseptizarea câmpului operator a fost greşit aplicată de către medicul rezident, deoarece a fost utilizat un biocid puternic inflamabil, care conform avizului trebuie să se păstreze departe de sursă de căldură, scântei, flăcări deschise, suprafeţe încinse, ca urmare şi departe de contactul cu un electrocauter. Menţionăm faptul că, din imaginile video reiese că s-a aplicat o cantitate mai mare de biocid decât prevedea şi NU s-a aşteptat uscarea acestuia înainte de intervenţie.

Echipa de medici care asigura garda la data incidentului, în cadrul Secţiei Clinice de Chirurgie, nu a participat la intervenţia chirurgicală asupra pacientei, astfel cum era prevăzut în fişele de post ale acestora.

Niciunul din medicii aflaţi în echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă, aşa cum se poate observa din graficul de gărzi din data de 22.12.2019.

Nu a fost respectată Procedura operaţională denumită Înregistrarea, centralizarea şi prelucrarea incidentelor şi accidentelor intra şi perioperatorii, elaborate, deoarece acestea prevedea ca înregistrarea incidentelor în registrul de prelucrare a incidentelor si accidentelor intra si perioperatorii să se efectueze de către medicul implicat direct în manevra sau intervenţia la care s-a produs incidentul/accidentul. Precizăm că incidentul este consemnat la data de 22.12.2019, de către şef de tură asistent.

Nu au fost respectate prevederile Ordinului comun MS/MECT nr. 1141/1386/2007, privind modul de efectuare a pregătirii prin rezidenţiat în specialităţile prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, cu modificările şi completările ulterioare, care precizează faptul că, rezidenţii "au dreptul să examineze pacienţii, să aplice soluţii terapeutice sub stricta supraveghere a îndrumătorului sau responsabilului, utilizând abilităţile dobândite, în conformitate cu nivelul lor de pregătire". Medicul rezident Bogdan Dumitriu a efectuat manevre preoperatorii şi operatorii în lipsa îndrumătorului de rezidenţiat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3163 vizualizari

 • +9 (11 voturi)    
  Deoarece Imunitatea P$D este Insuficienta (Vineri, 10 ianuarie 2020, 10:13)

  un domn [utilizator]

  Acesta Poate fi Retinut 30 zile, asa ca sa vada cum e in Sala De Operatii Penitenciare
 • +8 (8 voturi)    
  Nu si invinuit? (Vineri, 10 ianuarie 2020, 10:37)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Ca de obicei, se va musamaliza....
 • +4 (4 voturi)    
  Acum e prea tarziu pt audiere, deja s-a salvat (Vineri, 10 ianuarie 2020, 12:17)

  Gryphus [utilizator]

  audierea trebuia facuta a 2-a zi, astazi el deja si-a pregatit apararea, s-a pus la punct cu ce va declara in asa fel incat sa fie concordante intre ce spune el si ce vor spune ceilalti...
 • -3 (3 voturi)    
  Cum adică, alcoolul nu e etanol? (Vineri, 10 ianuarie 2020, 12:28)

  Traian2015 [utilizator]

  Cine mai are puțină rațiune, citește articolul și vede că substanța utilizata conținea "89% etanol" deci de aia a luat foc. Dar apoi scrie că protocolul spitalului acceptă folosirea "betadina, alcool sau clorhexidină". Dar " nu a așteptat doctorul "sa se usuce" alcoolul. Sau că a folosit o cantitate prea mare. Ba eu zic că a așteptat să se usuce și a folosit o cantitate rezonabilă. Cum poți acuza că a folosit o cantitate mai mare sau mai mică? Evident că o cantitate de alcool s a scurs și îmbibat în cârpele de sub pacient. De acolo nu se usucă așa ușor că vb de pe piele. Apoi flama bisturiului electric e aproape de piele, la unu doi mm. Și chirurgul e cu ochii acolo. Nu poți să nu vezi. Nu rămâne decât ipoteza că firul bisturiului a făcut flamă la nivelul mesei de operatie, sau placa de negativ de pe piciorul pacientei. Bisturiele astea nu sunt decât niște sârme învelite în plastic de cea mai proastă calitate, sunt de unică folosință. și chiar în cele mai civilizate țări, substanțele de dezinfecție sunt inflamabile. Deci de ce este tras la răspundere în doctor care nu decide ce protocoale și ce achiziții se fac? Doar pentru că este dintr un partid de opoziție?
  • +4 (4 voturi)    
   Esti varza la chimie/fizica (Vineri, 10 ianuarie 2020, 14:55)

   CapitanulPanait [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

   Gogule, alcoolul nu se usuca, se evapora. Adica nu mai ramane nimica in urma lui.

   Alcoolul nu ia foc, dar mestecul de vapori cu aer ia foc.

   Asadar daca pui o cantitate mare de alcool, se imbiba campurile operatorii, si cand pui electrocauterul se aprind VAPORII, iar alcoolul din carpe se va tot evapora si intretine flacara.

   Si nu flama de la piciorul mesei aprinde vaporii, pentru ca vaporii se duc in sus.

   Daca folosesti un dezinfectant care nu vaporizeaza nu se intampla treaba.

   Si medicul (de unde atata doctor, e un doctor palgiator) a fost tras la raspundere pentru ca nu a respectat nici macar protocolul existent.
 • +5 (5 voturi)    
  Gandirea lui Beuran a fost cam asa: (Vineri, 10 ianuarie 2020, 14:13)

  CapitanulPanait [utilizator]

  Am luat spaga de la bolnava care oricum va muri?
  Raspuns : DA
  Pai atunci ce mai conteaza cine o opereaza, eu sau rezidentul.
  Rezidentul operaza, eu semnez ca sa creada femeia ca am operat-o eu si gata lucrarea.
  Doar ca ghinion: pacienta a luat foc.
  Ce sa vezi, eu zic ca nu am fost in sala, dar iar ghinion apare semnatura mea pe protocolul operator.

  Nu e nimica, oricum moare, plagile arse nu apuca sa se infecteze asa ca a murit de la cancer.

  Mai spunea nenorocitul de Ciuvica la la A3 ''uite ca plagile arse aproape se vindecasera in 10 zile, deci de nu la arsuri au murit''.

  Ce poti sa le doresti unor nenorociti, precum cei care incearca sa il albeasca pe Beuran si toata gasca?
  Simplu: cand o fi sa ajunga si ei pe la spital sa incpa pe mana unor meseriasi precum cei pe care ii apara.

  Adevarul ca sansele sa ajunga in spitalele din RO sunt minime. Astea sunt doar pentru populime.
 • +4 (4 voturi)    
  caracter (Vineri, 10 ianuarie 2020, 14:17)

  izu51 [utilizator]

  Omul pervertit politic sau promovat politic ,trebuie sa raspunda tocmai pentru ca nu era acolo !Protocolul era modificat de el si toti actionau la comanda lui !Acum arunca rahatul pe subordonati !Specific caracterului bolsevic care la promovat cu documente false :
 • +3 (3 voturi)    
  Semnatura ! (Vineri, 10 ianuarie 2020, 16:42)

  danmarian [utilizator]

  Atunci DE CE AI SEMNAT actele ? Ca sa acoperi dezastrul patronat de tine ? Esti - ca (ne)om o JAVRA ORDINARA !
 • +2 (2 voturi)    
  atunci la revedere (Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 0:24)

  Miruna77 [utilizator]

  Un dezaxat care nu a interiorizat lectia cu RESPONSABILITATEA. Ba, nesimtitule, pozitia de sef inseamna responsabilitate, si daca nu esti prezent fizic. Esti sef si cand dormi, si cand mergi la buda, nu numai cand iei salarul.
  Asta au invatat jigodiile comuniste, asta e comunismul, asa a aparut si Cernobilul. Asta e gandirea sovietica comunistoida: eu nu-s de vina... io doar iau cashul.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by