Coplata în sănătate. Exemplu de calcul: cât costă acum o operație la un spital privat și cu cât va scădea prețul ei dacă se introduce "coplata la privat"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 4 aprilie 2019, 19:17 Actualitate | Sanatate


Spital
Foto: Pixabay.com
Pacienții vor plăti mai puțin decât în prezent pentru o operație la un spital privat în cazul în care se va introduce "coplata la privat" promisă de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a confirmat, pentru HotNews.ro, Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din România. Costul unei intervenții chirurgicale simple, precum apendicita, este acum în jur de 6.000 de lei la privat, sumă căreia i se adaugă 2-3 zile de spitalizare a câte 1.000 - 1.500 de lei pe zi. O parte din această sumă va fi acoperită (decontată) în premieră de Casa de Asigurări de Sănătate. Vezi mai jos un exemplu de calcul: cu cât ar putea plăti mai puțin pacienții care optează pentru clinici private.


Info pe scurt:
 • Practic, Casa de Asigurări de Sănătate va acoperi suma pe care CNAS o decontează în prezent pentru respectiva operație și zilele de spitalizare aferente într-un spital de stat, explică președintele PALMED, Cristian Hotoboc. Dacă va opta pentru a face respectiva operație la privat, pacientul va mai plăti doar diferența dintre suma decontată de CNAS pentru operație (cât costă la stat) și prețul de la clinica privată.
 • Un proiect de Ordonanță de Urgență în acest sens a fost postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, însă proiectul de act normativ nu specifică în mod clar că este vorba despre introducerea coplății la privat și a creat inițial confuzie: s-a crezut că este vorba despre coplată pentru serviciile medicale publice.
 • Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a explicat că proiectul de OUG nu vizează introducerea coplății pentru serviciile medicale de stat, ci își propune ca pacienții care optează pentru servicii medicale la privat să plătească mai puțin, după ce CNAS va deconta parțial costul serviciilor.
 • Furnizorii de servicii medicale private contactați de HotNews.ro confirmă spusele ministrului Săntății și faptul că au avut numeroase discuții cu Ministerul Sănătății pe această temă. Ei spun că măsura este bună atât pentru pacienți, cât și pentru clinicile private.

 • Exemplu de calcul:
Casa de Asigurări de Sănătate decontează, în prezent, în jur de 1.200 - 1.500 de lei pentru o operație de apendicită într-un spital de stat, la care se adaugă zilele de spitalizare - în jur de 100 - 200 de lei pentru o zi de spitalizare, în funcție de complexitatea tratamentului.

Acest lucru înseamnă că, din suma totală pe care pacientul o plătește în prezent pentru operația de apendicită la un spital privat, care poate ajunge la aproximativ 9.000 - 10.000 de lei (costul intervenției aproximativ 6.000 de lei + costul zilelor de spitalizare 2.000 - 3.000 de lei), pacientul va scuti aproximativ 1.500 - 2.000 de lei, sumă ce ar urma să fie decontată de Casa de Asigurări de Sănătate (echivalentul costului operației respective într-un spital de stat - aproximativ 1.200 - 1.500 de lei + costul zilelor de spitalizare - în jur de 100 - 200 de lei pe zi, cât decontează CNAS pentru o operație într-un spital de stat).

Acest calcul arată că, din totalul de 9.000 - 10.000, cât costă intervenția și zilele de spitalizare la privat, pacientul va plăti aproximativ 8.000 - 8.500 de lei, restul banilor urmând să fie decontați de Casa de Asigurări de Sănătate, care decontează, în prezent, operația respectivă doar la stat.

Acest calcul arată că "coplata la privat", despre care vorbește ministrul Sănătății, Sorina Pintea, poate duce la scăderea cu un procent de 10%, 15% sau chiar 20% a costurilor plătite de pacient pentru serviciile medicale de la privat.


 • Cristian Hotoboc: Măsura este bună atât pentru pacienți, cât și pentru clinicile private
Măsura este bună atât pentru pacienți, cât și pentru clinicile private, spune Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din România (PALMED).

Potrivit acestuia, o clinică privată are costuri mult mai mari în cazul unei operații, comparativ cu un spital de stat, deoarece clinica privată trebuie să acopere din prețul operației inclusiv costurile cu salariile, ceea ce nu este valabil și pentru spitalul de stat (costurile cu salariile sunt acoperite separat).

Cristian Hotoboc atrage atenția și asupra faptului că, în acest moment, o parte dintre costurile unei astfel de intervenții la privat nu sunt întotdeauna transparente, ci, în multe cazuri, sunt rezultatul unei negocieri a reprezentanților clinicii cu pacientul.

"Nu exista o transparență, furnizorul nu putea face publice aceste prețuri", din cauza unor limitări legislative, arată Cristian Hotoboc. "Era o negociere cu fiecare pacient în parte, ceea ce este aberant și poate să ducă și la niște prețuri mai mari plătite de pacient", adaugă Cristian Hotoboc.

Cristian Hotoboc atrage atenția că "Așa cum este legea acum, furnizorul nu are voie să încaseze absolut nimic de la pacient. Și atunci, furnizorul ar trebui ori să pună pacientul să plătească toată procedura sau poate să îl pună să plătească diferența dintre suma decontată de Casă și costul real, dar nu în cadrul aceleiași investigații, pentru că nu este permis în momentul de față. Atunci, s-a găsit această alternativă, ca pacienții să poată să aibă acces și în sistemul privat, adică măcar partea aceea de asigurări sociale de sănătate să i se deconteze și în sistemul privat, la modul cel mai transparent posibil."

Cristian Hotoboc mai subliniază și că, din momentul în care prețurile pentru serviciile medicale private vor fi "la vedere, va exista o concurență mult mai acerbă" și, în opinia sa, sunt șanse mari ca tarifele să scadă: "Mă duc dincolo dacă nu îmi faci o reducere suplimentară".

Președintele PALMED mai spune că furnizorii de servicii medicale private fac demersuri de ani de zile pentru ca CNAS să deconteze o parte din aceste servicii.

Cristian Hotoboc atrage atenția și asupra faptului că până ca măsura să producă efecte va mai dura: în afara aprobării proiectului de OUG postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, va fi nevoie și de contract-cadru și de normele de aplicare a contractului-cadru: "E doar un prim pas, nu se modifică nimic mâine și nici măcar după intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență."


 • Sorina Pintea spune că pacienții care se tratează la privat vor plăti mai puțin, prin introducerea coplății
Proiectul de Ordonanță de Urgență postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății nu vizează introducerea coplății pentru serviciile medicale de stat, ci introducerea în legislație a posibilității ca pacienții care vor să se trateze la spitale și clinici private să plătească mai puțin: ei ar urma să nu mai suporte costurile integrale, ci doar "diferența dintre tariful decontat de CNAS și costul real al serviciului", afirmă ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

"Nu este vorba despre o coplată, este mai degrabă o contribuție personală. Este vorba de o plată care se adresează zonei private. Pacienții (care doresc să se trateze la privat - n.red.) vor plăti diferența dintre tariful decontat de CNAS și costul real al serviciului, la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS. Nu este o împovărare a pacienților. Până acum, ei plăteau costul unei zile de spitalizare la privat la 1.000 - 1.500 de lei. Am propus această modificare legislativă după consultări cu PALMED (Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private) pentru a scoate din zona gri aceste plăți pe care pacienții oricum le făceau. În momentul în care există un act medical pentru care CNAS plătește o sumă, am preferat să scot din zona gri această situație. Se vor stabili niște limite maxime pe care privații nu vor avea voie să le depășească pentru anumite tipuri de servicii", a precizat Sorina Pintea joi, la Digi 24.


 • Ce scrie în proiectul de OUG postat pe site-ul Ministerului Sănătății
Proiectul Ordonanței de Urgență postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Sănătății prevede că: "Având în vedere că statul are, pe de o parte, obligația de asigurare a sănătății publice, prin accesul populației la servicii medicale, și, pe de altă parte, obligația de a asigura utilizarea eficientă a fondurilor alocate acestui scop, astfel încât să fie atins potențialul maxim al sistemului public de sănătate din România, întrucât neadoptarea de măsuri ar avea impact direct asupra sănătății publice și ar conduce la afectarea intereselor cetățenilor în considerarea faptului că se impune crearea cadrului legal astfel încât să fie identificate pârghiile necesare acoperirii costurilor reale ale servciilor medicale, în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic întrucât neadoptarea de măsuri imediate, prin ordonanţă de urgenţă, ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi medicale, cu consecinţe serioase în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a fondurilor publice şi furnizarea unei asistenţei medicale de calitate pacienţilor, în considerarea faptului că statul are obligația respectării Constituției, ca și garant al dreptului la ocrotirea sănătăţii și trebuie, prin Ministerul Sănătății, să ia măsuri pentru ocrotirea sănătăţii publice, având în vedere că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă a căror reglementare nu poate fi amânată."


Ce ar urma să se schimbe în Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, potrivit proiectului de OUG postat pe site-ul Ministerului Sănătății:

1. La articolul 230 alineatul (2), lit. e) se modifică și va avea următorul cuprins:
e) să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru, cu excepția contribuției personale pe care aceștia o plătesc direct furnizorului de servicii medicale;
3. La articolul 237 alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) Serviciile medicale curative ale căror costuri sunt suportate din fond și care pot atrage contribuția personală a pacientului sunt:...

Lista serviciilor medicale "care pot atrage contribuția personală a pacientului " nu apare în proiectul de act normativ, în acest moment.

1. Descrierea situaţiei actuale (potrivit proiectului de act normativ):
"Conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, asigurații au dreptul să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru.
Totodată, potrivit art. 237 din Legea nr. 95/2006 sunt enumerate strict serviciile medicale curative ale căror costuri sunt suportate din fond fără o reglementare expresă a acestor servicii respectiv contribuția personală a pacientului."


2. Schimbări preconizate (potrivit proiectului de act normativ):
"Prin modificările propuse prin acest proiect se crează cadrul legal astfel încât să se asigure contribuția personală a pacienților în vederea acoperirii costurilor reale ale serviciilor medicale, în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate și ambulatoriul paraclinic.
Aceste modificări se impun întrucât neadoptarea de măsuri imediate, prin prezentul act normativ ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi medicale, cu consecinţe serioase în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a fondurilor publice şi furnizarea unei asistenţei medicale de calitate pacienţilor."


 • Ministerul Sănătății susține că "nu intenționează să introducă coplata pentru serviciile acordate in unitățile sanitare de stat"
Ministerul Sănătății a emis, joi, ulterior apariției în presă a subiectului, o informare în care arată că "nu intenționează să introducă coplata pentru serviciile medicale acordate în unitățile sanitare de stat".

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, "proiectul pus în dezbatere publică urmărește o abordare legislativă unitară care este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS, cu plata de către asigurat numai a diferenței dintre tariful furnizorului privat și cel suportat de CNAS, cu informarea și acordul in prealabil al acestuia. Proiectul se află în dezbatere publică."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

35448 vizualizari

 • +9 (11 voturi)    
  ... (Joi, 4 aprilie 2019, 19:59)

  tirolez [utilizator]

  Nu era si pana acum? Sau a fost si s-a renuntat? Nu dau nume de spitale, dar am rude care au beneficiat.
  • +6 (8 voturi)    
   ba da (Joi, 4 aprilie 2019, 21:19)

   Remarque [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Asa este si acum. Nu imi dau bine seama de diferenta, probabil ca acum se deconteaza mai putin. Acum fiecare spital privat are un anumit plafon, nu cunosc criteriile de acordare, probabil negociere netransparenta. Sanador are acum cel mai mult, Medlife cel mai putin. La restul clinicilor private nu cunosc.
  • +4 (4 voturi)    
   nu se acopereau sume si pentru cazare (Joi, 4 aprilie 2019, 21:25)

   beeeeeenar [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   asta e diferenta. se acoperea operatia (ex. 1.500 lei) dar cazarea se platea intreg.
  • +7 (9 voturi)    
   Da. Poti sa le dai si numele. (Joi, 4 aprilie 2019, 21:31)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   La Medicover si Sanador scrie si pe site ce interventii sunt decontabile prin CASMB. Mult zgomot pentru nimic..
  • +1 (3 voturi)    
   Așa va fi și la stat. (Vineri, 5 aprilie 2019, 10:11)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Diversiune.Se discuită de privat,dar cum spunea un mahăr PSD//nu-i nici-o diferență între spitalele de stat și cele private//,deci sistemul va fi folosit și la spitalele de stat.Probabil ceva mai puțin la început.
 • +7 (9 voturi)    
  ! (Joi, 4 aprilie 2019, 20:01)

  tudorr [utilizator]

  Nu mai calc la spital de stat nici mort! Tatal unui amic e pe moarte dupa ce contractat o infecție nosocomială dupa o operatie simpla! Le urez tuturor din psd si pnl aceeasi soarta!
 • +8 (10 voturi)    
  plata (Joi, 4 aprilie 2019, 20:04)

  1492 [utilizator]

  Ar trebui sa va intrebati daca intr-un spital de stat se deconteaza doar 1200-1500 lei pt. o operatie de apendicita cu internarea aferenta cum cheltuie privatul 8000-10000 lei pt. aceeasi operatie si internare ?
  Adica ce minciuna e asta sa crezi ca iti acoperi chentuielile cu operatia+personalul+ regiile cu 1200-1500 lei cand e de stiut ca spitalele de stat sunt si mai mari si mai "populate" cu personal si mari consumatoare de regii ?
  Ma mir ca nu se realizeaza ce inseamna cu adevarat aceasta diferenta. Statul "se face" ca plateste servicii medicale
  • +7 (11 voturi)    
   glumesti?.. (Joi, 4 aprilie 2019, 21:26)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui 1492

   Toata lumea stie, toata presa a scris pe subiectul asta. Dupa o vizita in spital se va deconta in numele tau pentru inca 10 boli inventate.

   Si cred ca articolul asta exagereaza cu 6000 de lei/operatie. Din fericire nu am calcat prin spitale pana acum decat in vizita la altii, deci nu am date exacte.
   • -9 (13 voturi)    
    tu chiar vorbesti serios? (Joi, 4 aprilie 2019, 23:05)

    Loyola [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    sau ai auzit ?
    Daca tot nu ai date exacte faci conversatie?
    Cum crezi ca pe fisa ta, pe langa pneumonie de exemplu , mai pot aduga doctorii apendicita , ulcer, ceva rupturi de menisc si poate , ceva la cap...?
    Noaptea mintii.....
    • +7 (9 voturi)    
     Numai lapte si miere.. (Vineri, 5 aprilie 2019, 3:36)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Loyola

     Chiar ca noaptea mintii...
     https://www.riseproject.ro/articol/institutul-de-boli-inventate/
  • +2 (6 voturi)    
   Sfanta naivitate! (Vineri, 5 aprilie 2019, 10:08)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui 1492

   Discrepanta este mare,d ar explicatia este foarte simpla: bravul Stat face economie la maxim, are grija de oameni, astfel ca pacientul cu venituri modice sa nu cheltuiasca prea mult.

   Sub aspectul conditiilor, nu exista absolut nicio diferenta intre spitalele de sta si cele private, asa cum magistrala afirmat Vicepreședintele Camerei Deputaților, Dl. Florin Iordache!


   Deci cheltuielile spitalului sunt aceleasi, dar ticalosii de la privat, care sug sangele poporului, cer complet nejustificat preturi imense, astfel incat numai nemernicii care sunt sclavi la multiantionale sa isi permita sa se intreneze in spital privat!

   Insa lucrurile se vor schimba, sub inteleapte conducere a lui D|addy, vor fi luati la purecat privatii astia, iar spitalele lro o sa fie nationalizate - apar astfel si spitalele regionale promise in campania electorala!
 • +2 (8 voturi)    
  Mega TAMPENIE (Joi, 4 aprilie 2019, 22:47)

  Kornell [utilizator]

  Daca apendicita costa la privat 9000 ron pt a avea conditii si siguranta si tot ce vrei - DE CE SA PLATESTE DOAR 20% de catre stat???? Cum poti cere de la spital de stat aceleasi conditii, calitate, curatenie, etc daca platesti doar o mica parte din costul real???
  • +2 (8 voturi)    
   De ce sa fie simplu?.. (Vineri, 5 aprilie 2019, 3:47)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

   Cand poate sa fie complicat...

   Spitalul de stat are venituri de la primarie, prefectura, consiliul judetean, directia de sanatate publica, ministerul sanatatii, ministerul educatiei (pt spitalele univeritare), inchiriere spatii proprii.. lista poate continua.
   Spitalul privat are o singura sursa de venit: serviciile oferite. Clientul nostru, stapanul nostru.
  • +2 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 5 aprilie 2019, 9:50)

   [anonim] i-a raspuns lui Kornell

 • +8 (10 voturi)    
  Mincinoși (Joi, 4 aprilie 2019, 23:18)

  cim [utilizator]

  Huo, mincinoșilor, sistemul exista si acum se numește “decontarea de către casa a cheltuielilor medicale” si este făcută de către toate spitalele private in contract cu CNAS... si pentru serviciile medicale plătite in străinătate, de aia este in ancheta si Sanador lua bani si de la casa si de la pacienți! Coplata înseamnă altceva, sa plătești o cota din serviciul medical pentru care esti asigurat !
  • +3 (3 voturi)    
   Corect (Vineri, 5 aprilie 2019, 10:11)

   Andres [utilizator] i-a raspuns lui cim

   Mama mea s-a operat anul trecut la spital privat si i s-a decontat cam 30% din suma de CNAS.
   Asa ca nu e ceva nou.
  • +1 (3 voturi)    
   Cu adevarat mincinosi (Vineri, 5 aprilie 2019, 13:41)

   Jude [utilizator] i-a raspuns lui cim

   E o minciuna mare cat casa.
   Vorbeau de servicii de imagistica.
   Pai am fost cu trimiterea de la Specialist si cu decontarea prin CASMB am facut RMN gratuit la un spital privat.
   In varianta lor, o sa vedeti ca RMN-ul la stat va fi apreciat ca si cost 200 lei iar la privat costa 700 lei.
   Daca vrei sa-l faci gratuit la stat astepti cu anii, ori nu merge aparatul ori este lista mare de asteptare.
   Si ajungi tot la privat doar ca vei mai platii inca 500 lei.
   Guvernarea PSD plina de minciuni si hotie.
 • +4 (8 voturi)    
  adevarul despre plata medicilor la stat (Vineri, 5 aprilie 2019, 0:36)

  mihai2015 [utilizator]

  La spitalele de stat costul este fals decontat de catre casa de sanatate, in realitate peste 75% din salariul medicilor la stat si asistentete, etc este adus suplimentar de la bugetul de stat, de cand s-au facut majorarile de salarii la stat.
  Este incorect ca in banii platiti de mine si de alte persoane sa intre numai in buzunarele de la stat pentru servicii mizerabile.
  Este un lucru, incorect, concurenta neloiala, la stat un medic ia salariu si daca nu face nimic, este o risipa de bani publici, care nu va tine la infinit.
 • +2 (4 voturi)    
  Nu prea (Vineri, 5 aprilie 2019, 9:18)

  Cetateanu [utilizator]

  Unitatea de stat, are cladirea de la CJ sau Primarie, terenul de la Primarie ( o lege tembela PNLista spune ca locatorul trebui sa plateasca impozitul pe teren - banui cacam neconstitutionala) medicii de la MS etc. De aici toata mizeria datorata indolentei functionarilor de stat si sistemului, care chiurile este facut sa nu se fure (licitatii cumparaturi) decat de cei care trebuie. Legile facute de parlahoti sunt pentru a bloca nu a face lucrurile sa mearga. Cum de merge prin vest unde eventualii privati sunt pe nise si fundatii, sau servicii de anvergura mica. Pe de alta parte la noi privatii care au cam inceput cu scule de mana a treia si nici acum n-au de ultima generatie, sunt dedicati lucrurilor simple, cele complicate tot la stat ajung. Nu prea e deosebire a modului de functionare de Universitatile Pirvate vanzatoare de diplome. Mai ales ca multi medici care presteaza in privat sunt tot de la stat. De ce nu se face o delimitare clara? Evident ca nu avem economia Americii sa avem un sistem similar. Nici Vestul EU nu il are. Banui ca aceasta noua facilitate pentru privati are dedicatii clare. Oricum totul este inecat in mizeria noastra Balcanica. Mai e mult pana departe.
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 5 aprilie 2019, 9:27)

  [anonim]

 • +4 (6 voturi)    
  precizare (Vineri, 5 aprilie 2019, 10:16)

  Toni_Romania [utilizator]

  F.multe clinici private nu au serviciu ATI, daca pacientul intra in coma, clinica il cara la ATI-ul de la un spital de stat. Buna treaba nu?
 • +2 (2 voturi)    
  Poate reglementeaza si activitatea privatilor (Vineri, 5 aprilie 2019, 11:07)

  al123 [utilizator]

  Pentru cei cu abonamente apare urmatorul paradox :
  Daca trebuie sa chiti 50 % conform abonamentului , ar trebui , ca la o operatie de 6000 lei sa achiti 3000 , din care sa se scada decontarea de la stat . Din pacate la cesti privati matematica e altfel. Se scade ce se deonteaza de stat din 6000 si abia apoi se imparte la 2 ( cei 50 % ) Adica beneficiezi doar de 50% din ce deconteaza statul .
  O mare ticalosie marca REGINA MARIA .
  Sa nu uitam ca pentru abonati se practica programarile cele mai indelungate : cu bani poti merge maine , cu abonament luna viitoare .......
 • 0 (2 voturi)    
  coplata (Vineri, 5 aprilie 2019, 12:56)

  sile1 [utilizator]

  Cred in continuare ca modificarea modalitatii de plata este doar o smecherie pusa la cale de baietii isteti din patronatul serviciilor medicale care au "pacalit-o" ( sau poate nu ,mai stii ? ) pe dna ministru.

  Sa ma explic:
  Clinicile private s-au inmultit si vor continua sa se inmulteasca ,pe cale de consecinta oferta de servicii medicale a crescut si va creste ,dovada ca au fost profitabile ca afacere !
  In acelasi timp veniturile populatiei nu au crescut semnificativ astfel incat doar o mica parte din potentialii pacienti isi permit sa plateasca sumele mari cerute de acestea.
  Prin urmare cererea pentru servicii la privat a scazut punand in pericol profiturile patronilor.
  In acest moment baietii aia isteti au venit cu o poveste de genul hai sa aratam noi ce grija avem fata de saracul pacient si sa gasim o metoda pentru a lua bani de la CNAS ( adica de la stat ) si a scadea putin cu,10-15%, pretul astfel incat sa creasca atractivitatea clinicilor private.

  Inteligent ,n-asa ?

  Nu ar fi mai bine ca cei care au bani sa se duca la privat sa se trateze, sa negocieze ( daca zice dl Hotoboc ca se poate ) pretul interventiei ( apropo de asta am fost de vreo 2-3 ori la o clinica privata dar mi s-a impus pretul fara niciun fel de negociere ) si sa plateasca pretul real al serviciului medical?...iar cu banii ramasi asfel la CNAS ministerul sa incerce imbunatatirea situatiei din sistemul medical de stat ?
 • +1 (1 vot)    
  Trebuie sa fie o smecherie... (Vineri, 5 aprilie 2019, 14:11)

  morometu [utilizator]

  Cnas nu are capacitatea de a deconta serviciile medicale nici acum. Cu totii cunoastem replica: veniti la inceputul lunii ca nu avem fonduri, in cel mai fericit caz. Programari RMN, CT 5-6 luni. Cnas deconteaza in limita unor baremuri si acum iar diferenta o achita pacientul. Deci ce reprezinta:introducerea coplatii? Explicati fenomenul nu un calcul ipotetic pe un serviciu medical. in opinia mea, statul isi va diminua contributia iar preturile pentru pacient vor creste. Lasati vrajeala cu cei ce se trateaza la privat. Sunt o multitudine de analize si testari care se pot face doar la privat pentru ca doar acolo exista aparatura.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by