Alianța Pacienţilor Cronici, nemulțumită de proiectul rectificării bugetare: "Reducerile de fonduri vor cauza o amputare a serviciilor medicale şi a accesului la medicamente"
"Subfinanţarea sistemului de sănătate va continua să facă victime, întrucât moartea ajunge astăzi mai repede la pacienţii pierduţi în jungla din centrul sistemului de sănătate decât sosesc banii în spitale şi medicamentele în farmaciile acestora", se arată într-o scrisoare deschisă a Alianţei Pacienţilor Cronici din România transmisă premierului Viorica Dăncilă, ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, și citată de Agerpres.
Alianţa Pacienţilor Cronici subliniază că alocarea a 4,9% din PIB pentru cheltuieli din sănătate este în scădere de la 5,7% în 2010 şi mult sub media UE - de 9,9%: "Suntem codaşi la majoritatea indicatorilor de sănătate. Uniunea Europeană a semnalat o serie de tendinţe nefavorabile, inclusiv creşterea ratelor de mortalitate pentru cele mai frecvente cauze de deces (boli cardiovasculare şi cancer pulmonar, de sân şi colorectal), creşterea numărului de cazuri noi de HIV/SIDA şi scăderea dramatică a ratelor de imunizare."
APCR mai atrage atenția că lipsa banilor din sănătate şi proasta gestionare a puţinelor resurse existente determină autorităţile din domeniu "să depună eforturi de tip pompieristic, menite să stingă doar numărul din ce în ce mai mare de crize, generate de lipsa de medicamente, politica de preţuri şi accesul pacienţilor la servicii medicale şi medicamente, în general".
"Chiar şi în aceste condiţii de criză, 'de medicină de război' cum îşi descriu unii medici activitatea, în proiectul de ordonanţă pentru rectificarea bugetului de stat apare o tăiere de 1,5 miliarde RON credite de angajament şi 2,5 miliarde RON credite bugetare de la titlul bunuri şi servicii, cu alte cuvinte o amputare a serviciilor medicale şi a accesului la medicamente. Trebuie să aveţi în vedere faptul că există spitale în care 80% din resursele financiare se duc către salariile personalului şi doar 5% către achiziţia de medicamente. Soluţia nu este să tăiaţi din bugetul şi aşa extrem de firav al sănătăţii, ci să puneţi accent pe eficientizare şi pe o finanţare corectă a programelor naţionale curative, inclusiv o finanţare corectă a sistemului în sine", mai arată Alianţa Pacienţilor Cronici.
Potrivit APCR, situaţia este "dramatică". "În cazul în care se va ajunge la o plafonare a achiziţiilor în spitale în cadrul programelor naţionale curative şi a celor cost-volum, vă veţi confrunta cu încă o criză, cea a morţilor-vii, aşa cum îmi descria un pacient starea sa de spirit la momentul anunţului trecerii numelui său pe o listă de aşteptare la tratament", precizează sursa citată.
De asemenea, reprezentanţii APCR subliniază că "bolile cronice nu se tratează de politicieni cu promisiuni şi amânări", ci de medicii specialişti cu medicamente recomandate şi administrate la timp pacienţilor: "Vom informa, conform obiceiului instituit în ţara noastră, Comisia Europeană despre drama pacienţilor din România, dar şi pe preşedintele acesteia, dl. Jean-Claude Juncker."

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”