Aproximativ un milion de români au astm bronşic, a afirmat prof. dr. Florin Mihălţan, vineri, într-o conferinţă de presă, adăugând însă că sunt diagnosticaţi mai puţin de jumătate, potrivit Agerpres. Potrivit pneumologului, 9,8% din populaţiei României are boală pulmonară obstructivă cronică şi sunt diagnosticaţi mai puţin de 40%.

AstmFoto: MorgueFile.com

În ceea ce priveşte bronsiectaziile (dilatare a bronhiilor), Mihălţan a spus că se estimează că aproximativ 50% dintre pacienţii cu BPOC au şi această asociere, boala fiind subdiagnosticată.

Totodată, de sindrom de apnee în somn suferă aproximativ 6% din populaţie, ceea ce înseamnă 800.000 - 1.000.000 de persoane. De ronhopatie cronică (sforăit) suferă până la 40% - 60% dintre români, conform datelor prezentate la conferinţa de presă.

Florin Mihălţan a atenţionat asupra faptului că 12.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer bronhopulmonar.

"La ora actuală este o competiţie deschisă între cancerul pulmonar şi infecţiile respiratorii şi rămâne şi tuberculoza în top. (...) Ei (n.r. - pacienţii) nu cunosc factorii de risc. Fumătorul minimalizează această dependenţă de nicotină. Cei care sunt expuşi poluării, la fel, ştiu foarte puţine noţiuni despre zonele poluate. Este un demers pe care ei trebuie să-l înţeleagă, iar asta ţine de partea educaţională. Multe dintre aceste afecţiuni au un debut ascuns, minimalizat de pacienţi şi interpretat greşit", a explicat medicul.

Consilierul de stat Diana Păun de la Administraţia Prezidenţială a subliniat că prin prevenţie şi informarea cu privire la factorii de risc, se pot reduce incidenţa şi mortalitatea: "Cancerul pulmonar reprezintă cea mai răspândită formă de cancer în România. ONU spune că o treime din acestea sunt previzibile, iar jumătate ar putea fi evitate. (...) Controlul factorilor de risc asociaţi cu afecţiunile pulmonare, printre care fumatul sau poluarea, contribuie la reducerea incidenţei şi mortalităţii. (...) Informarea privind factorii de risc contribuie la conştientizarea populaţiei."