Rusia a anuntat marti ca va taia aprovizionarea cu gaze a Ucrainei si a amenintat cu oprirea livrarilor de carbune catre vecina sa, pe fondul unei dispute provocate de intreruperea totala a energiei electrice primite de Peninsula Crimeea de la tara din care a facut parte pana in martie 2014, transmite Reuters. Situatia tensionata risca sa afecteze un armistitiu deja fragil incheiat intre Kiev si rebelii separatisti din estul tarii.

Peninsula CrimeeaFoto: Google Earth

Ministrul rus al Energiei Alexander Novak a acuzat autoritatile ucrainene ca refuza intentionat sa ajute la refacerea liniilor electrice catre Peninsula Crimeea, anexata de Rusia, aruncate in aer weekendul acesta de sabotori necunoscuti.

Ministrul Novak a mai anuntat ca prima etapa a unui pod energetic care sa uneasca Rusia de Crimeea va fi terminata pe 20 decembrie, relateaza RIA Novosti. Data initiala pentru finalizarea primei etape era 22 decembrie.

Peninsula cu o populatie de 2 milioane de locuitori se bazeaza pe generatoare de urgenta pentru a dispune de necesarul electric, activisti pro-ucraineni, inclusiv batalioanele de nationalisti si etnicii tatari, impiedicand reparatiile.

Doi parlamentari ucraineni au sugerat, in discutii cu Reuters, ca Kievul ar putea sustine tactic activistii. Purtatoarea de cuvant a premierului ucrainean nu a fost disponibila pana acum pentru comentarii.

Disputa ar putea alimenta tensiunile dintre Ucraina si luptatorii pro-rusi din estul tarii, unde o crestere subita a incalcarilor acordului de incetare a focului ameninta sa distruga armistitiul dupa 2 luni de calm relativ.

Ucraina, care se confrunta cu embragouri alimentare impuse de Moscova, ca urmare a faptul ca Kievul a sprijinit sanctiunile impotriva Rusiei, spune ca va raspunde cu un embargo asemanator si ca ar putea bloca transporturile de marfuri catre Crimeea.

Kievul a facut apel la tarile occidentale sa nu diminueze presiunea pusa asupra Kremlinului, temandu-se ca cooperarea din Siria, unde Rusia participa la lupta impotriva Statului Islamic, ar putea duce la o dezghetate a relatiilor.

"Astazi sau maine livrarile de gaze vor fi oprite din cauza lipsei platii in avans", a declarat Novak pentru postul de radio Vesti FM, referindu-se la o disputa economica care pre-dateaza problema din Crimeea.

Novak a declarat ca, din cauza unor ratiuni politice, autoritatile ucrainene nu fac ceea ce este necesar pentru a permite echipajelor de interventie sa restabileasca alimentarea cu electricitate a Crimeei, catalogand lipsa lor de actiune drept o crima.

"Exista diferite optiuni, politice, economice", a declarat Novak, intrebat cum se poate razbuna Rusia.

"Rusia ofera carbune pentru sectorul energetic ucrainean. Am putea, si poate in aceasta situatie chiar trebuie, sa luam o decizie cu privire la stoparea livrarilor de carbune de catre organizatiile noastre comerciale care furnizeaza carbune pentru centralele electrice din Ucraina", a declarat Novak.

Vicepremierul rus Arkady Dvorkovich a declarat ulterior ca sustine luarea de masuri de retorsiune fata de Ucraina ca urmare a situatiei actuale a Crimeei.

"Toate acestea au fost facute cu acordul tacit al intregii conduceri a tarii", a declarat un parlamentar apropiat premierului ucrainean Arseni Iatseniuk, referindu-se la pana de electricitate din Crimeea.

"Ceea ce se intampla la granita cu Crimeea nu este presiune pusa asupra Rusiei cat o demonstratie ca suntem pregatiti sa raspundem cu fermitate evenimentelor din est si din Crimeea. Este o demonstratie ca presiunea Rusiei asupra Ucrainei ar putea lovi Rusia ca un bumerang. Este o demonstratie ca avem, de asemenea, atuuri", a adaugat parlamentarul.

Potrivit agentiei ruse de presa TASS, electricitatea furnizata de Ucraina alimenteaza in mod normal Peninsula Crimeea prin patru linii de inalta tensiune.

Doua dintre aceste linii au fost sabotate in cursul noptii de joi spre vineri, potrivit agentiei de presa ucrainene UNIAN.

Compania energetica de stat ucraineana, Ukrenergo, a publicat fotografii ale unui pilon electric doborat si altuia avariat. Potrivit acesteia, natura pagubelor aminteste de un act de sabotaj, posibil cu "folosirea de dispozitive explozive".

Agentia rusa RIA Novosti a informat ca sabotajul a avut loc in regiunea Herson, in nordul Crimeii, pe teritoriul ucrainean.

Celelalte doua linii de inalta tensiune par sa fi fost si ele scoase din functiune de o explozie in cursul noptii de sambata spre duminica.