Un articol de saptamana aceasta privind aprobarea de catre FSB (fostul KGB) a lucrarilor de cercetare si a articolelor stiintifice inainte de publicare a agitat lumea academica ruseasca, subiectul aparand in contextul in care mai multe persoane au fost acuzate de tradare sau spionaj in legatura cu activitatea lor profesionala, scrie The Moscow Times.

In materialul publicat marti de revista Nature, o respectata publicatie stiintifica internationala, se scrie ca un institut de biologie din cadrul Lomonosov (MSU) - cea mai mare universitate din Rusia - si-a instruit oamenii de stiinta sa trimita la FSB, pentru aprobare, toate manuscrisele lucrarilor de cercetare, inainte sa fie publicate sau prezentate in conferinte..

Desi articolul face trimitere la stenograma unei sedinte recente in care au fost transmise instructiunile, oficialii MSU au negat miercuri ca ca se practica aprobarea lucrarilor de catre FSB in universitate.

Dezmintirile nu au convins pe nimeni, scrie The Moscow Times, unele persoane din lumea academica aratandu-si teama ca sistemul de cenzura sovietic se reinfiltreaza in lumea stiintei din Rusia.

“Generatia noastra isi aminteste prea bine timpurile sovietice, cand totul trecea pe la KGB”, a declarat Vyacheslav Shuper, profesor la facultatea de geografie a MSU.

Acesta a spus ca a primit instructiuni similare in urma cu circa doua saptamani.

Cel mai recent caz de om de stiinta rus acuzat de tradare din cauza activitatii sale este Vladimir Golubev, din cadrul Centrului Nuclear Federal Rus, arestat in februarie pentru publicarea unei lucrari despre explozibili, dupa ce tinuse o prelegere pe acelasi subiect la o conferinta in Praga.