Cum isi duce Rusia razboiul hibrid din Estul Europei si cum raspunde Romania la propaganda Kremlinului? Iulian Chifu a discutat cu cititorii HotNews.ro

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 19 august 2015, 17:17 Actualitate | Russia Report


Iulian Chifu
Foto: Agerpres
Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning, fost consilier prezidential pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă, a discutat online cu cititorii HotNews.ro joi, de la ora 11.00. Temele discutiei sunt: razboiul hibrid intretinut de Rusia in Estul Europei, raspunsul Romaniei la propaganda dirijata de Kremlin, amenintarile la adresa Romaniei, raspunsul Occidentului la actiunile Rusiei.

Reamintim ca Iulian Chifu este unul dintre cei cinci cetateni romani carora Federatia Rusa le-a interzis intrarea pe teritoriul tarii.

 • Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului
 • Vor fi validate doar intrebarile care se refera la temele de discutie precizate


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8150 vizualizari

 • riscuri (Miercuri, 19 august 2015, 18:02)

  toma dachino [anonim]

  in situatia de acum, ce riscuri imediate vedeti pentru romania in relatia cu rusia? ce riscuri mai pot aparea, realist vorbind, in viitorul apropiat si in ce conditii?
  multumesc
  • r (Joi, 20 august 2015, 11:41)

   Iulian Chifu [hotnews.ro] i-a raspuns lui toma dachino

   Am 2000 de semne la dispozitie pentru raspuns. aici ar trebui o conferinta intreaga. Dar putem lua fie si numai elementele mentionate in Strategia Nationala de Aparare si sunt suficiente. Exista amenintari directe, exista riscuri de natura militara, exista amenintarea prelungirii razboiului hibrid, exista razboiul informational pe care il consider cel mai periculos, exista elemente de subminare a intereselor economica sau energetica ale Romaniei, asa cum avem si probleme interne de vulnerabilizare a tarii prin prezenta unor orase monoindustriale in care capacitatea de acolo apartine unor proprietari legati sau influentabili in politicile lor de catre statul rus. Lista e lunga.
 • Cat valoreaza tezaurul Romaniei confiscat de rusi? (Miercuri, 19 august 2015, 18:03)

  alex [anonim]

  As vrea sa stiu cat valoreaza tezaurul Romaniei aflat in posesia Rusiei si daca a existat vre-o reglementare legala care i-a dat dreptul Rusiei sa si-l insuseasca?
  • r (Joi, 20 august 2015, 11:43)

   Iulian Chifu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   E o chestiune istorica. Am avut si o comisie care s-a ocupat de aceasta tema. Chiar si in perioada bunelor relatii cu Federatia Rusa, ritmicitatea si seriozitatea a lasat de dorit. Dosarul este unul national, se afla la Banca Nationala, depozitarul arhivei, iar MAE trebuie sa-l execute impreuna cu celelalte datorii catre Romania ale tertelor state.
 • Opozitie si societate civila in Rusia (Miercuri, 19 august 2015, 18:30)

  adipe [anonim]

  1. Considerati ca socieatea civila si opozitia au vreo sansa pe termen mediu sa schimbe regimul Putin in contextul prelungirii embargoului occidental coroborat cu metinerea pretului scazut la petrol si cu trupele americane mutate in estul Europei?

  2. Presupunand ca o schimbare ar avea loc, credeti ca noile figuri ar duce o politica foarte diferita de acum a lui Putin? Putem spera ca un inlocuitor al lui Putin ar fi "democrat" in sensul european al cuvantului?
  • r (Joi, 20 august 2015, 11:47)

   Iulian Chifu [hotnews.ro] i-a raspuns lui adipe

   1. Componenta aceasta ar putea sa revina in prim plan si sa fie importanta odata ce societatea rusa s-ar deschide, intr-o epoca post-Putin. Cred ca poate exercita presiuni, poate coagula ceva sustinere, mai putin publica, dar schimbrea nu poate veni decat din partea sistemului, cand va realiza ca prezenta lui Putin antreneaza mai multe costuri pe relatia cu Occidentul decat avantaje.
   2. prima optiune astazi, stiind zona politica rusa, este una mai radicala, fundamental netionalista, nu una democratica sau moderata. Dar viitorul ne va demostra daca poltiica actuala a silloviki care conduc marile companii energetice in interes individual si de clan poate sa mai fie baza politicii la Kremlin
 • Russia (Miercuri, 19 august 2015, 18:39)

  radu. [anonim]

  Din informatiile care le detineti, Romania este o tinta directa a Rusiei lui Putin doar din cauza relatiei apropiate cu Statele Unite, sau asistam la o conduita cu origini stravechi in perioada imperiala sau sovietica? Intentiile Rusiei sunt hegemonice, sau Putin vrea doar o noua centura de mici conflicte gen Ucraina sau Georgia? Exista vreo urma de opozant cu o miscarea politica demna de sustinut din exterior?
  • r (Joi, 20 august 2015, 11:49)

   Iulian Chifu [hotnews.ro] i-a raspuns lui radu.

   Nu cred ca Romania reprezinta o tinta predilecta pentru Rusia, ci doar in context, atat timp cat afecteaza politicile imperialiste, revizioniste si cat timp afecteaza proiectele economice ale Rusiei. Romania nu e o amenintare pentru Rusia pe nici o directie. Cred ca ignorarea Romaniei insotita de politici agresive selective ar fi cea mai probabila abordare a Romaniei.
 • interdictia de a merge in Rusia (Miercuri, 19 august 2015, 19:00)

  sergey brin [anonim]

  De ce a interzis Rusia intrarea dvs pe teritoriul ei? Sau de ce credeti dvs ca a facut-o?

  Ati fost vreodata in Rusia in ultimii doi-trei ani? Daca da, pentru ce?

  Aveati de gand sa va duceti curand in Rusia? Daca da, pentru ce?
  • r (Joi, 20 august 2015, 11:51)

   Iulian Chifu [hotnews.ro] i-a raspuns lui sergey brin

   Trebuie intrebata Rusia. Am raspuns cat stiam in interviul video pe care l-am acordat tot acum HotNews.
   Nu am fost in Rusia in ultimii vreo 8 ani cred.
   Nu am de gand sa merg in Rusia. Mi-am facut concediul in Romania.
 • reconciliere (Miercuri, 19 august 2015, 19:24)

  Fry [utilizator]

  As vrea sa stiu daca statele UE si NATO au conceput o strategie de redresare a relatiilor cu Federatia Rusa, in presa vad doar o tensionare a relatiilor. In cazul in care exista o astfel de strategie as dori sa aflu mai multe detalii despre ce presupune ea.
 • razboi hibrid (Miercuri, 19 august 2015, 19:34)

  marte [anonim]

  in ce conditii nato si ue ar putea convinge rusia sa renunte la razboiul hibrid si expansiune teritoriala pentru ca apoi sa formeze o alinta cu rusia in vederea combaterii terorismului islamic si distrugerii isis sau daesh ?
  • r (Joi, 20 august 2015, 11:56)

   Iulian Chifu [hotnews.ro] i-a raspuns lui marte

   Nu se intampla liniar. Relatiile dintre doua state au astazi toate elementele concomitent: zone de confruntare deschisa, teme in competitie directa si subiecte in care colaboreaza. In perioada Razboiului Rece, livrarea de gaz si cooperarea economica intre blocuri nu intrau in zona de Confruntare, ba functionau foarte bine, cand nu era vorba despre embargouri sau sanctiuni.
   Este interesul Rusiei sa colaboreze cu occidentul pentru combaterea terorismului, mult mai aproape si amenintator geografic. SI cooperarea exista, cu limite acolo unde se incearca utilizarea acestei cooperari in avantajul economic sau strategic al Rusiei., Azi Rusia e suficient de izolata si cu rol redus in marile teme globale, ca efect al acestei posturi. Insa exista teme in care se implica fie si numai prin pozitia de membru permanent in Consiliul de Securitate al ONU. Alianta cu Rusia nu, cooperare punctuala da.
 • relatii de buna vecinatate (Miercuri, 19 august 2015, 20:36)

  lev tolstoi [anonim]

  Rusia a dat lumii o mare cultura. Pornind de aici trebuie sa avem o relatie, fara complexe, de buna vecinatate cu Rusia. Nu este bine sa ne izolam acesta tara bogata de ale carei resurse avem nevoie dar si reciproc.
  De ce nu exista un dialog oficial la nivel de prim ministru si presedinte ?.
 • Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 august 2015, 20:54)

  [anonim]

  • r (Joi, 20 august 2015, 11:56)

   Iulian Chifu [hotnews.ro] i-a raspuns lui

   Am iesit deja
 • Doughin& Rogozin Persona Non Grata (Miercuri, 19 august 2015, 21:20)

  un domn [utilizator]

  Buna Ziua
  ce trebuie facut pentru a Declara Persona Non Grata pentru Alexandr Dughin si Rogozin ? suficiente sunt actiunile lor care aduc Atingere Suveranitatii Romaniei, motiv pentru care o reactie a Romaniei impotriva acestor doi virulenti propagandisti sovietici este necesara !
  • r (Joi, 20 august 2015, 11:59)

   Iulian Chifu [hotnews.ro] i-a raspuns lui un domn

   Exista un mecanism legal in Romania. Insa trebuie evaluata oportunitatea politica. A declara persona non grata pe cineva inseamna ca te afecetaza demersurile acelei persoane, ideile sale si prezenta in Romania si nu ai alte instrumente sa contracarezi activitatea sa. E un demers de slabiciune, nu de forta. Dughin e doar un cetatean, nu un oficial rus cu influenta, Rogozin e vicepremier, cu care m-am confruntat personal, deci trebuie evaluat demersul si impactul unei asemenea decizii secventiale la nivelul institutiilor specializate si al MAI/MAE.
 • reintregirea (Miercuri, 19 august 2015, 21:37)

  oxxxxxyyyyya [utilizator]

  Credeti ca rusia are vreun rol in recuperarea teritoriilor romanesti cedate de rusia ,ucrainei dupa ww2 ?
 • amenintari hibride, inclusiv it (Miercuri, 19 august 2015, 23:02)

  nume prenume [anonim]

  as dori sa stiu care este raspunsul Romaniei la incidentele informatice cauzate de vorbitorii de limba rusa (interviu Costin Raiu de pe hotnews) si ce recomandari exista pt utilizatorii casnici,
 • 'La cinquième colonne de Washington' (Miercuri, 19 august 2015, 23:58)

  Arouet [anonim]

  Cum comentați informația apărută într-o publicație din Franța anume că Rusia și China, deși le-a luat două decenii, au învățat în cele din urmă cum să contracareze "coloana a cincea" a Washingtonului - o multitudine de ONG-uri sprjinite de SUA pentru destabilizarea Moscovei și Beijingului cu scopul de a accepta hegemonia Americii. ”Coloana a cincea” a Washingtonului este sponsorizată de Departamentul de Stat al SUA și numeroase organizatii private americane. Cu destul de succes în unele țări: a instigat revoluții colorate din Georgia și Ucraina.

  http://www.bvoltaire.fr/hildegardvonhessenamrhein/cinquieme-colonne-de-washington,198541
 • strategie de contracarare (Joi, 20 august 2015, 0:40)

  Lietuvos [anonim]

  Site-ul oficial al Ambasadei SUA la Vilnius (Lituania) a publicat recent informația că SUA lansează o campanie educațională pentru jurnaliștii din regiunea Mării Baltice pentru a-i pregăti pentru lupta împotriva a ceea ce SUA consideră că este "propaganda Kremlinului".

  Tot pentru pentru contracararea "propagandei ruse" Uniunea Europeană a înființat o unitate specială (East StratCom Team) însărcinată cu monitorizarea mass-media din Rusia.

  Credeți că aceste acțiuni sunt un răspuns adecvat la ”războiul hibrid” si la ”propaganda” Kremlinului?
 • presa pro-rusa (Joi, 20 august 2015, 8:45)

  irina [anonim]

  identific din ce in ce mai mult in ultima perioada site-uri pro-ruse (intr-adevar nu e ceva evident, ci mai degraba indirect prin criticarea americii si punctarea anumitor "avantaje" ale rusiei). in ce masura se face o monitorizare a acestor siteuri, pentru ca din pacate gasesc comentarii favorabile articolelor publicate pe site-urile respective chiar si in cazurile in care lucrurile sunt impinse la extrem si pt o persoaca cat de cat rationala minciunile sunt evidente ? exista o metoda de a contracara/interzice informatiile distorsionate publicate pe astfel de siteuri ?
 • Razboiul hibrid al Rusiei (Joi, 20 august 2015, 9:02)

  Teodor GHIŢESCU [anonim]

  1. Nu credeti ca Rusia a preluat modelele occidentale de agresiune armata aplicate in Cosovo, fosta Iugoslavie, in Irak, Libia, Siria si acum Ucraina, prin SUBVENTIONAREA dizidentilor INDEPENDENTEI REGIONALE si ELIMINAREA CONDUCATORILOR neagreati de occident?
  2. Nu cumva modelul economic promovat de Putin, mai aproiat de cel Chinez, este un PERICOL PENTRU MODELUL ECONOMIC OCCIDENTAL AL PIETEI LIBERE promovat de UE si nu pentru o tara anume (exemplu Romania)?
 • Tipuri de conflict (Joi, 20 august 2015, 10:17)

  Rogue [utilizator]

  Credeti ca: avand in vedere investitiile Rusiei in noi capabilitati de productie pt. armament, in programele de inoire a unor echipamente militare precum si in propaganda, inclusiv in propria tara, totul coroborat cu:
  -o oarecare tendinta de scadere si comasare a capacitatilor de productie a tehnicii militare occidentale, cel putin in cazul europenilor situatie ce a determinat probleme in interventia din Libila fiind nevoiti sa apeleze la americani (o vulnerabilitate prezenta si in Romania, industria locala de armament are un rol in a prevenii si mai ales in a suntine un conflict de durata);
  -o disponibilitate destul de redusa a populatiei occidentale de a accepta pierderi;
  -succesul, pana in acest moment, al ISIS de a invinge si de a rezista unui oponent echipat superior;
  -evenimentele din Ucraina.
  Creste riscul ca Rusia sa fie tentata in a atrage NATO intr-un conflict (mai mult sau mai putin hibrid) de durata, dar nu de mare intesitate?.

  In cazul in care Ucraina pierde controlul in Odessa avand in vedere si 'rezervorul Transnistria' ar putea creste pt. Romania pericolul unor provocari la grantia din est pt. ca in acest caz situatia noastra ar putea fi, oarecum, comparabilia cu cea a balticilor (existenta unor populatii care pot fi foloiste de Rusia chiar daca in cazul nostru ele sunt in alte state)?.
 • Monitorizare persoane propaganda (Joi, 20 august 2015, 10:31)

  autor_necunoscut_84 [utilizator]

  Buna ziua,

  Intrebarea mea este referitoare la modul in care Romania reactioneaza la propaganda din mediul online atat in favoarea Rusiei cat si in favoarea occidentului (EU+SUA). Stiind cu totii ca acest "razboi" se duce destul de activ si vizibil.

  Exista monitorizare activa a persoanelor care posteaza in favoarea oricarei parti in mod repetat si cu intetii vadite de dezinformare?

  Romania poate face fata unei propagande de dezinformare, in cazul in care aceasta se va intensifica?
 • De ce? (Joi, 20 august 2015, 11:47)

  SHEAPA [utilizator]

  Cum comentati uluitoarea afirmatie a lui Adrian Severin de acum cateva zile ca romanii (nu stiu pe ce statistici se bazeaza) ar prefera protectia Rusiei in locul unui "protectorat" american.

  Este parte si acest absolut compromis personaj politic din razboiul informativ al Rusiei?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by