China a solicitat Statelor Unite ca avioanele de recunoastere americane sa nu mai survoleze in apropierea coastelor sale, pentru ca altfel relatiile de incredere dintre cele doua tari ar urma sa fie afectate serios, anunta AFP.

Potrivit presei din Taiwan, doua avioane de lupta chinezesti au incercat la sfarsitul lunii iunie sa doboare un avion al SUA de tip U2 care se afla in misiune de recunoastere in stramtoarea Taiwan. Ministrul chinez al Apararii a declarat ca zborurile americane sunt un obstacol major in relatiile bilaterale. Acesta a cerut Statelor Unite sa respecte suveranitatea si interesele chineze in domeniul securitatii si sa ia masuri concrete pentru o dezvoltare stabila a relatiilor militare.

Relatiile dintre China si America sunt marcate de tensiuni datorita vanzarilor de arme din SUA catre Taiwan, care este considerata ca fiind parte din teritoriul chinez de catre Beijing. Desi au recunoscut diplomatic apartenenta chineza, Statele Unite continua sa furnizeze arme catre Taiwan.