Compania europeana Airbus a fost nevoita sa retraga de la Salonul International de Aeronautica de la Paris doua aeronave. Emblematicul A380 a fost avariat dupa ce a lovit cu aripa o cladire, iar aparatul A400M s-a confruntat cu probleme la cutia de viteze, potrivit The Telegraph.

Airbus A380, avariat in timpul Paris Air ShowFoto: Reuters

Salonul International de Aeronautica de la Le Bourget, langa Paris, este un eveniment important pentru companiile aeriene, in cadrul caruia acestea concureaza pentru clienti si contracte noi. Rivalitatea cea mai mare este intre compania Airbus, detinuta de gigantul european EADS si Boeing-ul americanilor.

La salonul de aeronautica de anul acesta, Airbus a luat un start dezastruos: uriasul A380 a fost retras din expozitie, dupa ce a lovit cu aripa o cladire. Aripa aeronavei a fost avariata in urma impactului. Compania a fost nevoita sa retraga tocmai emblema flotei sale de avioane de pasageri.

De cealalta parte, rivalii de la Boeing au primit felicitari pentru modelul 747-8 Intercontinental. Avionul, considerat cel mai lung din lume, se lupta pentru hegemonie tocmai cu A380. Saptesprezece modele au fost comandate luni, de doi clienti anonimi.

Aeronava A400M, un avion cvadrimotor cu elice, cu misiunea de transportor militar si avion-cisterna, a fost, de asemenea, retras din cauza unor probleme la cutia de viteze.

Sambata, Airbus a anuntat ca lansarea a doua dintre cele trei versiuni de Airbus A350, avion de pasageri bimotor cu doua culoare (widebody), va fi intarziata cu doi ani.

In ciuda ghinioanelor, Airbus a anuntat luni ca a primit comenzi pentru 142 de aparate in valoare de 15 miliarde de dolari. Majoritatea aparatelor sunt avioane A320neo, o versiune a popularului model A320, modernizate pentru a avea un consum mai redus de combustibil. GE Capital Aviation Services a comandat 60 de aparate A320neo la un pret de catalog de 5,5 miliarde de dolari, iar compania aeriana suedeza SAS AB a comandat 30 de avioane A320neo la un pret de catalog de 2,8 miliarde de dolari.

La randul sau, Boeing a anuntat ca a primit comenzi pentru 40 de avioane, printre care sase aparate 777-300 ER achizitionate de Qatar Airways la un pret de catalog de 1,7 miliarde de dolari.