Raportul Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA) va veni cu detalii exacte depre activitatea nucleara a Iranului si va arata ca programul nuclear iranian urmareste fabricarea armelor si folosirea lor in scopuri militare. Raportul este asteptat saptamana viitoare si va fi mult mai amplu si mai precis decat cele anterioare, anunta CNN.

SUA intentioneaza sa mareasca sanctiunile impuse Iranului in sectorul financiar si bancar si sa sporeasca totodata si presiunea politica. Autoritatile de la Washington iau in considerare chiar si sanctionarea Bancii Centrale Iraniene, desi sunt constiente de impactul pe care aceasta sanctiune l-ar avea asupra pretului petrolului.

Sanctiunile ar putea veni doar din partea SUA, desi aceasta incearca sa obtina sprijinul aliatilor sai. Obama a discutat deja pe tema viitorului raport cu presedintele francez Sarkozy in timpul summitului G20 de la Cannes. Cei doi lideri au fost de acord sa mentina o presiune cat mai mare asupra Iranului pentru mentinerea obligatiilor asumate.

Saptamana viitoare presedintele american va merge in Asia pentru a discuta problema si cu liderii chinezi si rusi. America doreste sa foloseasca raportul AIEA pentru a determina organizatiile internationale sa se implice mai mult in izolarea diplomatica a Iranului.