Partidele politice din Belgia au reusit sa formeze o coalitie si vor incepe curand impartirea portofoliilor, dupa mai bine de 18 luni in care tara a fost condusa de un guvern interimar cu puteri limitate, anunta presa belgiana. Liderul socialist Elio Di Rupo va purta discutiile cu Regele Albert al II-lea pentru alcatuirea coalitiei, informeaza Ria Novosti.

Belgia este condusa din iunie 2010 de catre un guvern interimar, deoarece in urma alegerilor generale politicienii nu au putut ajunge la o intelegere. In urma negocierilor preliminare se pare ca au fost rezolvate cateva dispute legate de protejarea minoritatii de limba franceza din zona flamanda si de emiterea unei noi legi a finantarii regiunilor.

Noua Alianta Flamanda, condusa de Bart De Wever, care a castigat in alegeri majoritatea voturilor comunitatii vorbitoare de limba olandeza, a refuzat sa participe la discutii protestand astfel impotriva solicitarilor minoritatii de limba franceza. De Wever declarase anterior ca nu il va recunoaste pe Elio Di Rupo drept premier in cazul in care acesta va forma o coalitie din care sa lipseasca majoritatea flamanda.