Cand cineva sufera pentru prima data de un atac de panica, nu stie exact cu ce se confrunta: sa fie o boala, sa fie niste probleme cu inima sau cu respiratia, sa fie oare „un dezechilibru chimic" sau vreo perturbare emotionala ori mentala? Iar cand nici doctorul si nici cei apropiati nu mai inteleg ce se intampla, cel afectat ajunge tot mai derutat si mai speriat, pierzandu-si speranta in orice sansa de vindecare.

atacurile-de-panica-un-program-pentru-a-evita-capcanele-paniciiFoto: Hotnews

Exista insa o cale de iesire si de evitare a acestei "capcane a panicii", cum o numeste psihologul american David Carbonell, specializat in tratarea anxietatilor si fobiilor. Bazandu-se pe o abordare cognitiva ce uneori poate parea contraintuitiva, dar si pe tehnici de relaxare, respiratie si autohipnoza, cartea explica mecanismele din spatele atacurilor de panica, dupa care ofera, alaturi de numeroase teme si exercitii, un program de expunere si de desensibilizare fata de grijile si temerile acaparatoare. In fine, volumul prezinta detalii suplimentare despre cinci fobii frecvent asociate cu atacurile de panica – fobia sociala, teama de a zbura, de a vorbi in public, de sofat si claustrofobia.

David Carbonell, PhD., psiholog clinician si speaker, este directorul fondator al Centrului de Tratament al Anxietatii din Chicago, unde trateaza de 20 de ani pacienti cu tulburari de anxietate.