Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel duminică la eforturi pentru a se reduce la minimum timpul scurs între deciziile politice de a furniza ajutor militar și înzestrarea propriu-zisă a soldaților de pe front, scrie Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: POU / Zuma Press / Profimedia

„Timpul dintre deciziile politice și provocarea de înfrângeri reale inamicului pe front, dintre aprobarea unui pachet de ajutor și acordarea de forță suplimentară băieților noștri - acesta trebuie redus la minimum”, a afirmat Volodimir Zelenski în discursul său video din fiecare seară.

„Iar această forță suplimentară este ceea ce e cu adevărat necesar pentru a schimba situația de pe front”, a adăugat el.

Anterior, într-un interviu acordat postului american NBC News, Zelenski a îndemnat Washingtonul să adopte rapid în Senat pachetul legislativ privind ajutorul militar și să procedeze la transferul efectiv de arme, în special sisteme de apărare antiaeriană și arme cu rază lungă de acțiune, pe care le-a menționat ca fiind prioritare.

Camera Reprezentanților din SUA a votat sâmbătă, după luni de întârziere, deblocarea ajutorului militar de 60,84 de miliarde de dolari pentru Ucraina, într-un moment aproape dramatic pentru forțele Kievului, care se confruntă cu o criză de muniție și arme și pierd teren pe câmpul de luptă în fața Rusiei.

Această asistenţă militară şi economică, rezultatul unor luni de negocieri extrem de tensionate şi laborioase, trebuie aprobată acum de Senat, unde un prim vot ar putea avea loc chiar marţi.

___