La aproape doi ani de la invazia rusă, Ucraina colaborează „intens" cu partenerii săi pentru a restabili transportul aerian, concentrându-se în principal pe aeroportul internațional Boryspil din afara capitalei Kiev și, probabil, pe cel din Lviv. Un atac cu dronă ucraineană a lovit joi un terminal petrolier din Sankt Petersburg, ca parte a unei „noi faze" de atacuri în regiune, a declarat o sursă militară ucraineană pentru agenția de presă Reuters.

Soldați ucraineni din regiunea DonețkFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 695 - LIVE pe HotNews.ro:

01:32Sorin Grindeanu: Dacă camioanele din Ucraina au prioritate în portul Constanța, toată conducerea portului va fi schimbată

01:11 În jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie au fost plantate din nou mine, a anunţat vineri seara Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), notează AFP.

În mâinile forţelor Moscovei din martie 2022, centrala electrică, cea mai mare din Europa, a fost lovită de mai multe ori de întreruperi de curent legate de lupte, iar armata rusă acuză în mod regulat Ucraina că ameninţă centrala.

„De-a lungul perimetrului ZNPP (acronim în engleză pentru centrala nucleară Zaporojie) au fost amplasate din nou mine”, a indicat într-un comunicat AIEA, cu sediul la Viena.

Minele au fost îndepărtate în noiembrie, dar au fost plantate din nou, ceea ce este „incompatibil cu cerinţele de securitate ale AIEA”, potrivit textului.

00:14Ucraina va acorda prioritate restabilirii transportului aerian

Ucraina colaborează cu partenerii săi pentru a restabili călătoriile aeriene cât mai repede posibil, a declarat șeful adjunct al Biroului prezidențial Rostyslav Shurma în cadrul unei discuții la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, potrivit Kyiv Independent.

„Nu vreau să creez așteptări exagerate... dar pot să vă spun că lucrăm foarte intens pentru a recupera conexiunea aeriană în Ucraina”, a spus Shurma, citat de Reuters.

Călătoriile aeriene în Ucraina au fost suspendate din cauza riscurilor de securitate după ce Rusia a lansat războiul de amploare în februarie 2022. De atunci, Rusia a continuat să lanseze atacuri aeriene nediscriminatorii pe teritoriul Ucrainei.

Cum călătoriile cu avionul nu mai reprezintă o opțiune, ucrainenii s-au bazat în schimb pe trenuri, autobuze și mașini.

UE va avea capacitatea de a produce 1,3 milioane de obuze până la sfârșitul anului

22:52Ministerul Apărării din Marea Britanie confirmă faptul că forțele ucrainene au doborât pe 14 ianuarie un avion de spionaj rusesc A-50.

Confirmarea vine după ce Rusia a început să trimită o altă aeronavă, considerată mai sigură, la est de Ucraina, unde obișnuia să trimită avionul A-50, înainte de evenimentul de pe 14 ianuarie.

22:01Estonia, Letonia și Lituania au convenit vineri să construiască o „linie de apărare” comună la frontiera cu Rusia şi Belarusul, pentru a contracara eventuale ameninţări militare, în urma invaziei Ucrainei de către Moscova, anunţă ministerele Apărării din Estonia şi Letonia, relatează AFP, citat de News.ro. Detalii, AICI.

21:17 Franţa: Macron cere industriei militare să grăbească trecerea la „economia de război”: „O victorie rusească ar fi sfârşitul securităţii europene”

Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut vineri companiilor din industria franceză de apărare să grăbească trecerea la „modul de economie de război”, pentru a răspunde mai repede nevoilor Ucrainei în războiul cu Rusia, transmite Agerpres citând France Presse.

„Vom continua să-i ajutăm pe ucraineni”, pentru că „nu putem lăsa Rusia să creadă că poate câştiga (...) O victorie rusească ar fi sfârşitul securităţii europene”, a spus Macron într-un discurs la baza navală Cherbourg.

20:49„Cu mult peste 90%” din pașii pe care Ucraina i-a avut de parcurs anul trecut pentru a continua drumul spre aderarea la Uniunea Europeană au fost îndepliniți, susține prim-ministrul ucrainean.

Este vorba de patru recomandări făcute de Comisia Europeană în noiembrie 2023. Dintre acestea, trei au fost îndeplinite, iar a patra așteaptă încă aprobarea în Parlament, după ce a trecut de prima lectură.

20:13UE va avea capacitatea de a produce 1,3 milioane de obuze până la sfârșitul anului

Uniunea Europeană va avea capacitatea de a produce cel puțin 1,3 milioane de obuze până la sfârșitul anului, a declarat vineri comisarul european Thierry Breton, în contextul în care UE se confruntă cu dubla provocare de a oferi ajutor militar Ucrainei și de a-și reface propriile stocuri, potrivit AFP.

Rusia acuză Franța că este tot mai implicată în războiul din Ucraina

19:39Guvernul ucrainean a alocat aproximativ 466 de milioane de dolari pentru construcția de fortificații, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal, numind-o „o sumă record”, scrie The Kyiv Independent.

În toamnă, autoritățile ucrainene au primit unele critici pentru progresul lent în fortificarea liniilor defensive. Un grup de lucru a fost înființat în noiembrie pentru a coordona eforturile de fortificare.

Această sumă nou anunțată va fi folosită și pentru achiziționarea de echipamente necesare și bariere neexplozive, a declarat premierul în cadrul unei reuniuni guvernamentale.

18:35Procuratura Generală din Ucraina a deschis o urmărire penală cu privire la vizita ameninţătoare a unor necunoscuţi la locuinţa jurnalistului de investigaţie Iuri Nikolov.

Jurnalistul, care a criticat frecvent oficiali guvernamentali de rang înalt. a fost vizitat acasă de bărbaţi neidentificaţi care au încercat să-i spargă uşa şi să-i ceară să se înroleze în armată, susține acesta.

17:14Rusia îl convoacă pe ambasadorul francez pentru rolul Franței „din ce în ce mai mare” în Ucraina

Rusia l-a convocat vineri pe ambasadorul Franței la Moscova pentru a-i reproșa în mod oficial presupusa „implicare crescândă” a Parisului în conflictul din Ucraina, la câteva zile după ce a revendicat un atac asupra unor „mercenari francezi”, potrivit AFP.

Vineri, „ambasadorul francez P. Levy a fost convocat la Ministerul rus de Externe și i s-au prezentat dovezi ale implicării crescânde a Parisului în conflictul din Ucraina”, a precizat ministerul într-un comunicat.

16:45Rusia afirmă că a presat Hamas să elibereze ostaticii în timpul vizitei delegației de la Moscova

Ministerul rus de Externe a declarat vineri că a primit o delegație a mișcării militante Hamas și că a îndemnat-o să elibereze ostaticii pe care gruparea îi deține în Fâșia Gaza, inclusiv trei cetățeni ruși.

Într-o declarație, ministerul a precizat că Mihail Bogdanov, ministru adjunct de externe, l-a primit pe Abu Marzouk, membru al Politburo al Hamas.

„În timpul conversației, accentul a fost pus pe confruntarea în curs de desfășurare în zona de conflict palestiniano-israeliană, pe fundalul căreia criza umanitară din Fâșia Gaza a atins proporții catastrofale”, a precizat ministerul de externe, citat de Reuters.

Rușii bombardează din nou Hersonul

16:12A treia rafinărie ca mărime din Rusia, în flăcări

Un incendiu a cuprins vineri rafinăria de petrol Ryazan, a treia ca mărime din Rusia, a anunțat vineri ziarul Komsomolskaya Pravda, citând serviciile de urgență.

Incendiul de la rafinăria de petrol, controlată de Rosneft , a fost stins și nu s-au înregistrat răniți, a relatat agenția de presă RIA.

Separat, rezervoarele de petrol de la o instalație de depozitare din orașul Klintsy din regiunea rusă Briansk au luat foc după ce forțele rusești au doborât o dronă ucraineană care se apropia.

15:38Forțele armate ucraineană afirmă că rușii bombardează din nou Hersonul în timp ce autoritățile locale au sfătuit oamenii să se adăpostească până la trecerea pericolului.

14:54Procurorii ruși au cerut 28 de ani de închisoare pentru Daria Trepova, femeia pusă sub acuzare pentru livrarea bombei artizanale care l-a ucis anul trecut într-o cafenea din Sankt Petersburg pe corespondentul de război Vladen Tatarsky.

Trepova a fost inculpată pentru comiterea unui act terorist, trafic ilegal de dispozitive explozive și uz de fals în documente oficiale.

14:33Uniunea Europeană a început să discute despre cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, pe care intenționează să-l aprobe până pe 24 februarie, când se împlinesc doi ani de la declanșarea invaziei. Noul pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei ar implica întărirea restricțiilor comerciale și extinderea listelor de sancțiuni.

14:31 În jur de 160 de persoane care au depus cereri de azil în Finlanda anul trecut după ce au trecut granița din Rusia au dispărut între timp, a anunțat autoritatea finlandeză responsabilă de imigrație.

13:57 Incendiul de la depozitul de petrol din Klyntsy, aflat în regiunea rusă Briansk, este o „consecință a invaziei ruse a Ucrainei”, a declarat vineri Andrii Yusov, reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev.

„Putem glumi despre faptul că cineva fumează în locuri nepotrivite, dar adevărul este că acestea sunt consecințele invaziei, atacului, războiului rusesc împotriva Ucrainei. Și ele vor continua”, a spus el.

„Astfel de evenimente au loc în mod regulat la unitățile militare ale statului agresor. Este clar că atunci când vorbim de un depozit de petrol care este implicat în aprovizionarea cu combustibil și lubrifianți către corpul ocupant, [incidentul] complică logistica pentru ocupanți, perturbă programele de aprovizionare și oferă oportunități suplimentare, mărește spațiul de manevră pentru apărătorii noștri”, a adăugat reprezentantul GUR.

Putin se pregătește pentru o vizită oficială în Egipt

13:31 Președintele Vladimir Putin se pregătește să participe la ceremonia de turnare a primei plăci de beton la cea de-a 4-a unitate a centralei nucleare El-Dabaa din Egipt, a declarat vineri secretarul său de presă, Dmitri Peskov. Ceremonia este programată pentru 23 ianuarie.

„Este într-adevăr în curs de pregătire, aceasta este o ceremonie foarte importantă. Cooperarea noastră cu partenerii egipteni continuă într-o varietate de domenii - acesta este un partener al nostru foarte important - inclusiv în acest domeniu de înaltă tehnologie, atât de important pentru dezvoltarea ulterioară a Egiptului”, a spus Peskov.

„Rusia este liderul incontestabil al industriei nucleare la nivel internațional - oferim servicii mai bune, mai ieftine și de calitate superioară. Și aici este foarte dificil pentru alți participanți de pe această piață să concureze cu noi”, a adăugat el.

12:55Reuters, una dintre cele mai mari agenții de presă din lume, a modificat secțiunea de pe site-ul său care descria războiul din Ucraina drept „criza ucraineană” după ce a făcut o modificare în acest sens aparent recent.

Schimbarea rubricii în „criza ucraineană” a atras critici inclusiv din partea oficialilor de la Kiev, care au amintit că propaganda rusă folosește cuvântul „criză” pentru a evita să folosească termenul „război”.

12:35Alexei Pușkov, președintele comisiei pentru serviciile de informații din Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus, a ironizat joi informațiile potrivit cărora armata germană ar fi elaborat planuri pentru eventualitatea unui război cu Rusia în câțiva ani.

„În acest moment, cel mai probabil, nici el (n.r. ministrul german al apărării Boris Pistorius), nici Scholz nu vor fi la putere. La fel ca războinica Baerbock (ministrul de externe al Germaniei). Se vor 'pregăti să lupte cu rușii' în Insulele Canare...”, a scris Pușkov pe blogul său.

12:11Ministrul apărării german Boris Pistorius a avertizat că războiul dintre Rusia şi Ucraina s-ar putea extinde în ţările din vecinătate, potrivit DPA. Oficialul de la Berlin estimează că Vladimir Putin ar putea invada o țară NATO peste „5-8 ani” începând de acum.

12:00 Rusia a pierdut 374.520 de soldați pe front de la începutul războiul, susține Ucraina.

Armata ucraineană susține că doar în ultima zi 920 de militari ruși au murit.

Parlamentul rus vrea să îi interpeleze pe deputații francezi cu privire la „mercenarii” care luptă în Ucraina

09:53Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, intenționează să întrebe în mod oficial Adunarea Națională a Franței, camera inferioară a Parlamentului francez, dacă are cunoștință de faptul că mercenari francezi au luptat de partea Ucrainei, a declarat vineri președintele Dumei, Viaceslav Volodin, informează Reuters.

Volodin, un aliat al președintelui Vladimir Putin, a făcut această declarație după ce Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că forțele sale au ucis peste 60 de mercenari străini, majoritatea cetățeni francezi, într-un atac asupra unei clădiri din Harkov. Acesta nu a furnizat dovezi care să susțină afirmația.

Franța a respins acuzațiile, afirmând că ajută Ucraina să își apere suveranitatea, independența și integritatea teritorială, dar că nu are mercenari în Ucraina „spre deosebire de unii alții".

„Este important pentru noi să știm dacă ei (legislatorii francezi) sunt conștienți de faptul că cineva, încălcând legea, trimite luptători pentru a lupta în Ucraina", a spus Volodin.

09:32Jucătoarea de tenis Lesia Tsurenko nu a dat mână cu ​Aryna Sabalenkadupă ce sportiva din Belarus s-a calificat vineri în optimile de la Australian Open 2024, campioana en-titre încheind partida cu după doar 52 de minute, scor 6-0, 6-0.

08:26 Rezervoarele de petrol de la un depozit din orașul Klințî din regiunea rusă Briansk au luat foc după ce armata a doborât o dronă ucraineană care încerca să atace obiective din oraș, a declarat vineri guvernatorul regional, Alexander Bogomaz, informează Reuters.

Potrivit informațiilor preliminare, nimeni nu a fost rănit în acest incident, a scris Bogomaz pe canalul de Telegram, adăugând că pompierii acționează pentru a stinge incendiul.

01:30 Volodimir Zelenski a afirmat în mesajul său de joi seară că reprezentanții Kievului continuă discuțiile cu partenerii pentru a se asigura că sancțiunile împotriva Rusiei sunt pe deplin aplicate.

  • „Toți reprezentanții noștri diplomatici trebuie să își intensifice eforturile pentru a se asigura că partenerii răspund mai activ la fiecare caz de eludare a sancțiunilor de către Rusia.
  • Aceasta nu este o chestiune abstractă. Statul terorist produce arme, inclusiv rachete. În fiecare dintre ele există zeci de componente critice care au fost fabricate în străinătate, multe dintre ele fiind produse de companii din lumea liberă.
  • Blocarea acestor scheme de eludare a sancțiunilor înseamnă literalmente blocarea terorii. Sunt recunoscător tuturor partenerilor noștri care înțeleg acest lucru, precum și tuturor celor din întreaga lume care sprijină eforturile noastre relevante”.

01:06Australia refuză să dea elicoptere scoase din uz Ucrainei.

Australia a respins joi în mod oficial o cerere de acces la un set de elicoptere Taipan scoase din uz, potrivit ABC Australia.

Anterior, la 12 ianuarie, Federația australiană a organizațiilor ucrainene (AFUO) a cerut guvernului să furnizeze Ucrainei 45 de elicoptere Taipan scoase din uz și destinate dezmembrării.

Un oficial din domeniul apărării, Pat Conroy, a declarat că nu există unități Taipan care să fie în prezent în „stare de zbor” și că „pentru a aduce vreunul în stare de zbor ar fi nevoie de o investiție uriașă în fonduri, timp și resurse ale contribuabililor pentru a face acest lucru”.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------