Volodimir Zelenski a spus că Ucraina și poporul său trebuie să preia inițiativa pentru a hotărî soarta războiului, declarația fiind făcută după ce președintele ucrainean s-a întors de la Forumul Economic Mondial de la Davos, unde a îndemnat Occidentul să înăsprească presiunea sancțiunilor asupra Kremlinului și să își intensifice sprijinul pentru Kiev. „Ucraina are nevoie de o perspectivă ambițioasă și proactivă, astfel încât inițiativa să se afle în țara noastră, nu la inamic, pentru ca sfârșitul războiului să depindă de acțiunile ucrainene”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

Soldați ruși din UcrainaFoto: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 694 - LIVE pe HotNews.ro:

01:30 Volodimir Zelenski a afirmat în mesajul său de joi seară că reprezentanții Kievului continuă discuțiile cu partenerii pentru a se asigura că sancțiunile împotriva Rusiei sunt pe deplin aplicate.

  • „Toți reprezentanții noștri diplomatici trebuie să își intensifice eforturile pentru a se asigura că partenerii răspund mai activ la fiecare caz de eludare a sancțiunilor de către Rusia.
  • Aceasta nu este o chestiune abstractă. Statul terorist produce arme, inclusiv rachete. În fiecare dintre ele există zeci de componente critice care au fost fabricate în străinătate, multe dintre ele fiind produse de companii din lumea liberă.
  • Blocarea acestor scheme de eludare a sancțiunilor înseamnă literalmente blocarea terorii. Sunt recunoscător tuturor partenerilor noștri care înțeleg acest lucru, precum și tuturor celor din întreaga lume care sprijină eforturile noastre relevante”.

01:06Australia refuză să dea elicoptere scoase din uz Ucrainei

Australia a respins joi în mod oficial o cerere de acces la un set de elicoptere Taipan scoase din uz, potrivit ABC Australia.

Anterior, la 12 ianuarie, Federația australiană a organizațiilor ucrainene (AFUO) a cerut guvernului să furnizeze Ucrainei 45 de elicoptere Taipan scoase din uz și destinate dezmembrării.

Un oficial din domeniul apărării, Pat Conroy, a declarat că nu există unități Taipan care să fie în prezent în „stare de zbor” și că „pentru a aduce vreunul în stare de zbor ar fi nevoie de o investiție uriașă în fonduri, timp și resurse ale contribuabililor pentru a face acest lucru”.

00:38„Se va termina rău pentru Europa, dacă Ucraina este învinsă”, avertizează un ministru lituanian

Dacă Ucraina nu înfrânge Rusia, se va termina cu rău pentru Europa, a declarat joi pentru AFP ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, avertizând că armata rusă ar putea încerca apoi să avanseze mai departe pe continentul european.

Ucraina lucrează „din greu” pentru restabilirea transportului aerian

23:44Cum poate fi ocolit blocajul Ungariei pentru finanțarea Ucrainei

Finanțarea propusă de 50 miliarde euro pe patru ani din partea UE este cea mai ieftină și mai convenabilă modalitate de a sprijini Ucraina, dar există alternative dacă Budapesta continuă să o blocheze, a declarat ambasadorul ucrainean la UE, Vsevolod Chentsov, pentru Forbes Ukraine.

Budapesta a blocat finanțarea în cadrul Facilității pentru Ucraina în timpul summitului Consiliului European din decembrie 2023.

Potrivit lui Chentsov, opțiunile de rezervă includ un fond extrabugetar la care toți membrii UE pot contribui. Alte modalități includ acordarea de către Comisia Europeană a unui ajutor sub garanția sa sau asistență macrofinanciară prin împrumuturi periodice din partea Comisiei, a declarat ambasadorul.

23:07 Republica Moldova: Forţele ruse de menţinere a păcii din Transnistria, acuzate de Chişinău de încălcarea angajamentelor asumate

22:28Ucraina lucrează „din greu” cu partenerii săi pentru restabilirea transportului aerian, suspendat de aproape doi ani, şi vizează în principal aeroportul internaţional Boryspil, amplasat la marginea capitalei Kiev, a declarat joi un oficial din cadrul cancelariei preşedintelui Zelenski.

21:55Ambasadoarea SUA la Moscova, Lynne Tracy, a putut să-l viziteze vineri pe jurnalistul Evan Gershkovich, încarcerat în Rusia de la sfârșitul lunii martie 2023 pentru acuzații de spionaj, pe care le respinge cu fermitate, potrivit AFP.

Evan Gershkovich, jurnalist la Wall Street Journal, „rămâne neclintit și recunoscător pentru sprijinul prietenilor, familiei și susținătorilor săi”, a precizat pe Telegram ambasada SUA în Rusia, care a cerut din nou „eliberarea imediată” a acestuia.

În decembrie anul trecut, președintele rus Vladimir Putin a declarat că „speră” să ajungă la un „acord” cu Statele Unite privind schimbul de prizonieri, printre care și Evan Gershkovich, confirmând că au fost stabilite contacte cu Washingtonul, care, potrivit lui, trebuie să „ia o decizie adecvată care să convină părții ruse”.

Luminița Odobescu condamnă atacurile ruse asupra porturilor ucrainene

21:27Ministrul român de externe Luminița Odobescu a condamnat, la Davos, atacurile ruse asupra porturilor ucrainene

Oficialul român a condamnat atacurile ruse, „masive” şi „repetate”, împotriva civililor ucraineni şi a infrastructurii critice ucrainene, „care reprezintă crime de război”. De asemenea, Odobescu a semnalat riscurile pe care aceste atacuri, mai ales cele vizând infrastructura portuară, le ridică pentru securitatea regională, respectiv pentru securitatea României, potrivit Agerpres.

20:42Rusia: Liderul din Bașchiria denunță apelurile la „separatism” după ciocniri

Liderul regiunii rusești Bașchiria a denunțat joi apelurile la „separatism” și a amenințat cu sancțiuni grele, la o zi după ce protestele de stradă soldate cu ciocniri cu forțele de ordine au zguduit republica, care are o importantă comunitate musulmană și turcofonă, potrivit AFP.

„Un grup de oameni, dintre care unii trăiesc în străinătate și sunt de fapt trădători, cer ca Bașkiria să se separe de Rusia. Ei fac apel la un război de gherilă aici”, a declarat Radi Khabirov într-o declarație postată pe Telegram.

20:21 Ucraina se va adapta la „toate realităţile” după alegerile din SUA, afirmă Kuleba

Ucraina va lucra cu oricine va câştiga alegerile din SUA, a declarat joi la Davos, pentru AFP, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba. „Vom accepta opinia poporului american şi vom lucra în conformitate cu toate realităţile care vor apărea după alegeri”, a afirmat el.

Umbra lui Donald Trump, care nu s-a deplasat la forumul din Elveţia, a planat asupra reuniunii de la Davos, unde perspectiva eventualei sale realegeri la preşedinţia SUA a fost mult dezbătută, atât în public, cât şi în privat. Principala schimbare ar putea viza politica americană faţă de Ucraina - deja incertă în prezent din cauza diviziunilor puternice în Congres: Trump ar putea fi tentat să reducă drastic ajutorul militar acordat acestei ţări aflate în război.

NATO va efectua cel mai mare exerciţiu de după Războiul Rece

19:58 Franța neagă afirmațiile Rusiei potrivit cărora ar avea mercenari în Ucraina

Ca răspuns la o declarație făcută în urmă cu o zi de Moscova, potrivit căreia forțele ruse au ucis „mercenari francezi” în Harkov, Ministerul francez de Externe a transmis joi că:

  • „Franța ajută Ucraina cu livrări de material militar și pregătire militară, în deplină conformitate cu dreptul internațional, pentru a ajuta Ucraina în lupta sa pentru a-și apăra suveranitatea, independența și integritatea teritorială”.
  • „Franța nu are mercenari, nici în Ucraina, nici în altă parte, spre deosebire de alții anume”.

Miercuri, Rusia a anunțat că forțele sale au efectuat un atac de precizie asupra unei clădiri care adăpostea „luptători străini” în orașul ucrainean Harkov (al doilea ca mărime din țară). Ministerul rus al Apărării a susținut, fără a furniza dovezi, că luptătorii erau „în mare parte mercenari francezi”, iar clădirea a fost distrusă, peste 60 de persoane fiind ucise. (Reuters)

19:35Livrările de grâu prin Canalul Suez s-au prăbuşit din cauza atacurilor din Marea Roşie, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Comerţului

18:43NATO va efectua cel mai mare exerciţiu de după Războiul Rece - 90.000 de militari mobilizați

NATO intenţionează să mobilizeze 90.000 de militari pentru o manevră menită să descurajeze agresiunea rusă, în cel mai mare exerciţiu organizat de Alianţa Nord-Atlantică de la sfârşitul Războiului Rece. Potrivit informaţiilor obţinute joi de agenția germană DPA, scenariul pentru exerciţiul Steadfast Defender, care urmează să înceapă în februarie, este un atac rusesc asupra teritoriului aliat, care declanşează Articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă.

18:09 Ucraina a atacat cu drone un depozit de petrol din nordul Rusiei

Ucraina a atacat cu ajutorul dronelor, în noaptea de miercuri spre joi, un depozit de petrol din nordul Rusiei, a declarat joi pentru AFP o sursă din cadrul serviciilor de securitate ucrainene, un nou caz de lovituri aplicate de ucraineni pe teritoriul rus.

Lavrov: Ofensiva Rusiei împotriva Ucrainei „a curăţat” societatea rusă

17:43 A avut loc primul zbor al unui pilot român instruit în cadrul Centrului European de Instruire F-16 de la Fetești, cu o aeronavă F-16 pusă la dispoziție de Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos. În centrul de la Fetești ar urma să se pregătească și piloții ucraineni pentru trecerea pe avioanele F-16 promise de aliații NATO.

17:15 Lavrov declară că ofensiva Rusiei împotriva Ucrainei „a curăţat” societatea rusă

„Operaţiunea militară specială a unit societatea noastră ca niciodată până acum şi a contribuit la curăţarea ei de persoanele fără niciun sentiment de apartenenţă la istoria şi cultura rusă”, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, utilizând eufemismul oficial pentru a desemna invazia rusă în Ucraina.

De la începutul conflictului, în urmă cu aproape doi ani, sute de mii de persoane au fugit din ţară din motive politice sau de teamă că vor trebui să se înroleze în armată, o alegere condamnată ferm de autorităţile ruse. Reprimarea oricărei voci disidente a trimis alte sute de persoane în închisoare, întrucât în Rusia nu este tolerată nicio critică la adresa politicii Kremlinului.

16:06 Exporturile ucrainene de cereale maritime ar urma să scadă cu aproximativ 20% în ianuarie față de luna precedentă, din cauza crizei din Marea Roșie și a sărbătorilor de Anul Nou, a declarat joi un înalt oficial guvernamental ucrainean.

„Se pare că ar putea fi în jur de minus 20%. Dar, în orice caz, ar fi un volum foarte substanțial”, a declarat acesta pentru Reuters, refuzând să-i fie dat numele din cauza sensibilității subiectului.

O astfel de scădere ar fi un regres pentru Ucraina,care a exportat o cantitate record de alimente prin coridorul său din Marea Neagră în decembrie, depășind volumul lunar maxim exportat în cadrul acordului anterior privind cerealele, negociat sub egida ONU.

Rușii spun că au cucerit un sătuc din Donețk

15:24 Forțele rusești au preluat controlul asupra unei așezări numite Vesele din estul regiunii ucrainene Donețk, a afirmat joi Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Ministerul nu a oferit detalii despre această așezare. Un sat cu același nume, cu o populație de aproximativ 100 de persoane, este situat la 20 de kilometri nord-est de orașul Bahmut, controlat de Rusia, într-o zonă în care au avut loc lupte intense.

Ministerul a spus doar că satul a fost cucerit prin ceea ce a numit eforturile active ale unităților care fac parte din grupul militar de sud al Rusiei. Reuters precizează că nu a reușit să verifice informația.

14:48 Procurorii ruși au cerut joi unui tribunal din Moscova să-l condamne pe cunoscutul naționalist Igor Girkin la cinci ani de închisoare pentru incitare la extremism, a anunțat agenția de presă RIA.

Girkin, considerat în Occident drept un criminal de război, l-a acuzat public pe președintele Vladimir Putin și pe șefii armatei că nu au purtat războiul din Ucraina suficient de dur sau eficient.

14:33 Decizie majoră: Estonia îl va expulza pe capul Bisericii Ortodoxe ce ține de Patriarhia Moscovei / „Nu și-a schimbat comportamentul, deși a fost avertizat”

Reprezentanții Ministerului de Interne au vorbit cu Rechetnikov în mai multe rânduri, explicându-i că ar trebui să-și schimbe atitudinea, au spus oficialii estonieni.

Ungaria, departe de a ajunge la un acord cu UE în privința Ucrainei

14:03 Serghei Lavrov: Discuţiile cu SUA privind controlul armelor nucleare sunt imposibile dacă nu se ţine cont şi de situaţia din Ucraina

13:31Aeroportul Internațional Chișinău are de joi o nouă abreviere - pe tabelele de zboruri va apărea indicativul RMO, însemnând Republica Moldova, în locul denumirii KIV, care datează din epoca sovietică

13:16Ungaria este departe de a ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind ajutorul pentru Ucraina, a declarat joi șeful de cabinet al premierului ungar

13:03 Veon, compania-mamă a celui mai mare operator de telefonie mobilă din Ucraina, Kyivstar, a declarat joi că atacul cibernetic masiv din decembrie asupra operațiunilor sale o va costa aproximativ 3,6 miliarde de grivne (circa 95 de milioane de dolari) din veniturile pentru anul fiscal 2024.

Pierderea provine din măsurile pe care compania le-a luat pentru a compensa clienții pentru neplăcerile cauzate de întreruperi, notează Reuters.

La Paris se lansează „coaliția pentru artilerie”

12:24 Fermierii români au blocat joi un punct de trecere a frontierei româno-ucrainene, a anunțat serviciul vamal de stat al Ucrainei. „Blocajul este efectuat cu utilaje agricole de mari dimensiuni", a transmis serviciul vamal de stat ucrainean cu privire la blocarea de joi a punctului de trecere Halmeu-Diakove.

„Traficul pentru camioane de la ieșirea din Ucraina a fost suspendat temporar pentru a împiedica blocarea autoturismelor. Durata blocadei nu este încă cunoscută", a precizat serviciul pe Telegram.

12:00 Ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu, va lansa joi, la Paris, o „coaliție pentru artilerie", menită să consolideze capacitățile Kievului împotriva Rusiei, eveniment la care omologul său ucrainean va participa prin videoconferință.

Această coaliție, condusă de Franța și Statele Unite, este una dintre componentele grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, cunoscut sub numele de grupul Rammstein, care reunește peste 50 de țări.

Evenimentul, la care participă 23 de națiuni, „are ca obiectiv să unească eforturile pentru a ajuta Ucraina - pe termen scurt și lung - să dispună de o forță de artilerie adaptată la nevoile contraofensivei și armatei sale de mâine", a precizat Ministerul francez al Apărării.

Ministrul ucrainean al Apărării, Roustem Oumerov, care era așteptat să participe, și-a anulat în ultimul moment vizita în Franța „din motive de securitate", a anunțat miercuri seară Parisul. (AFP)

Lavrov: Ucraina trebuie să renunțe la aspirațiile de a intra în NATO

11:56 Ucraina trebuie să renunțe la planurile sale de a adera la alianța militară NATO ca una dintre condițiile prealabile pentru a pune capăt conflictului cu Rusia, a declarat joi ministrul de externe Serghei Lavrov.

Lavrov a susținut la o conferință de presă că el crede că Occidentul și nu Ucraina va decide condițiile de încheiere a războiului, dar a precizat că nu crede că Occidentul este interesat de începerea discuțiilor de pace în acest moment.

11:07 Occidentul, în frunte cu Statele Unite, urmărește să își mențină dominația globală și supremația militară și nu dorește să rezolve criza ucraineană, a susținut joi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Prin urmare, Moscova consideră că reluarea dialogului cu Washingtonul pe tema stabilității strategice este imposibilă în acest moment, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă.

Biden a discutat cu liderii din Congres deblocarea ajutorului pentru Kiev

10:54 Situația din Marea Roșie a dus la o încetinire a exporturilor agricole ucrainene în ianuarie, a declarat joi ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solsky.

„Un volum ridicat a fost (exportat) în decembrie... dar ritmul (în ianuarie) va scădea”, a spus Solsky la televiziunea națională. „Există probleme în Marea Roșie și o parte din exporturile noastre au trecut și trec prin Marea Roșie spre China, Asia și țările africane și, prin urmare, deplasarea navelor a încetinit foarte mult”, a adăugat el. (Reuters)

10:49 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a discutat cu omologul său nord-coreean Choe Son Hui despre punerea în aplicare a acordurilor încheiate de liderii naționali Vladimir Putin și Kim Jong Un, a anunțat joi agenția de presă TASS.

09:51Joe Biden a discutat cu liderii din Congres deblocarea ajutorului pentru Ucraina / Republicanii spun că întâlnirea a fost productivă, dar „cea mai mare prioritate este frontiera cu Mexic”

09:35 Ucraina a încercat să atace un terminal petrolier rusesc din Sankt Petersburg cu o dronă în primele ore ale zilei de joi, a declarat Vladimir Rogov, un oficial al administrației instalate de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie.

Autoritățile ruse anunțaseră anterior că o dronă inamică a fost doborâtă deasupra regiunii Leningrad, în care se află Sankt Petersburg, acesta fiind primul atac de acest fel asupra provinciei.

Rușii ar fi avut pierderi mari de echipamente ieri

08:56 Rusia se pregătește să denunțe acordul privind pescuitul încheiat în perioada sovietică cu Regatul Unit, care permitea navelor de pescuit britanice să opereze în zona Mării Barents, a scris joi cotidianul Izvestiya.

Publicația a precizat că guvernul susține un proiect de lege prezentat de Ministerul Agriculturii, care prevede ca Rusia să se retragă din acordul din 1956 și să interzică Marii Britanii să pescuiască în apele respective, unde se pescuiesc în mod tradițional cod și eglefin.

O astfel de măsură ar trebui să fie aprobată de parlamentul rus înainte de a deveni lege. Izvestiya a scris că această ieșire din acord este un răspuns la încercările Marii Britanii de a afecta economia rusă. (Reuters)

08:39 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 780 de soldați, 21 de tancuri, 38 de alte blindate de luptă, 24 de tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 13 echipamente speciale și 39 diferite vehicule.

Ucraina a fost atacată peste noapte cu 33 de Shahed

08:27 Rusia a atacat azi-noapte cu 33 de drone Shahed lansate din Primorsko-Akhtarsk și regiunea Kursk, au anunțat joi dimineață forțele aeriene ucrainene, adăugând că principalele direcții de lansare au fost spre sudul și nordul țării.

„Forțele aeriene și de apărare ucrainene au distrus 22 de drone inamice. Alte câteva drone nu și-au atins țintele”, se spune într-un mesaj pe Telegram. Unitățile antiaeriene și de război electronic au fost în acțiune în regiunile Sumîi, Nikolaev, Herson, Dnipro, Kirovohrad și Hmelnîțkîi.

07:48 Rachete rusești au lovit miercuri o localitate de lângă al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, omorând o persoană și avariind o instituție de învățământ, au informat guvernatorul regional și armata.

Guvernatorul Oleh Synehubov a scris pe Telegram că au avut loc două lovituri asupra orășelului Chuhuiv, aflat la sud-est de Harkov. O femeie angajată a unei centrale termice și electrice a fost ucisă. O altă persoană a fost rănită. Un alt canal Telegram, al comandantului garnizoanei militare din Harkov, a afirmat că atacul a fost efectuat cu rachete antiaeriene S-300 modificate pentru atacuri la sol.

Atacul vine după ce, marți, două rachete rusești au lovit un cartier rezidențial din Harkov, rănind 17 persoane.

Zelenski cere să se preia inițiativa, pentru ca sfârșitul războiului să depindă de Ucraina

07:32 Ministerul rus al Apărării a afirmat joi dimineață că unitățile sale antiaeriene au interceptat și distrus o dronă ucraineană deasupra regiunii Moscova și o a doua deasupra regiunii Leningrad, care înconjoară al doilea oraș ca mărime al țării, Sankt Petersburg. Incidentele au avut loc în jurul orei 01:30 noaptea, potrivit unui comunicat postat pe Telegram.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, declarase anterior că unitățile de apărare aeriană au doborât o dronă în timp ce se îndrepta spre capitală. Fragmente din acestea au căzut la sol fără să provoace pagube sau victime, a adăugat el, potrivit Reuters.

01:34 Volodimir Zelenski, proaspăt întors de la Davos, a părut miercuri seară să sugereze o nouă strategie în războiul cu Rusia: Ucraina ar trebui să nu se limiteze doar la a se apăra, ci ar trebui să treacă la atacuri împotriva Rusiei şi să preia iniţiativa în acest sens.

El a spus, în adresarea video pe care o are de obicei seara către compatrioţi, că a avut în cursul zilei o şedinţă cu principalii responsabili pentru soarta războiului cu Rusia.

00:38Presa din Ucraina relatează despre protestele de la graniţă ale transportatorilor şi agricultorilor români, care blochează transportul de marfă, punându-le în oglindă cu cele ale polonezilor, care tocmai au decis să ia o „pauză strategică” până la 1 martie, după ce au ajuns la o înţelegere cu guvernul.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------