Autoritățile ucrainene au anunțat miercuri că investighează „ascultarea ilegală și înregistrarea video” a jurnaliștilor care lucrează pentru un organ de presă de investigație, după ce pe internet au fost publicate imagini care ar arăta că unii dintre angajații săi consumau droguri la o petrecere, potrivit AFP.

Publicația bihus.infoFoto: Captura de ecran

Cu o zi înainte, înregistrări audio ale unor conversații și videoclipuri fuseseră postate pe YouTube.

Acestea au fost prezentate ca arătând angajați ai companiei media Bihus Info vorbind despre cumpărarea de droguri și apoi despre consumul acestora la o petrecere de Anul Nou.

Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au declarat miercuri că „investighează circumstanțele interceptării ilegale și înregistrării video a reprezentanților” companiei Bihus Info.

„Activitatea transparentă și neîngrădită a presei independente și profesioniste este o condiție importantă pentru dezvoltarea Ucrainei ca stat democratic”, au adăugat ei într-un comunicat.

Marți, Bihus Info a afirmat că personalul său a fost „ascultat timp de cel puțin câteva luni”, în special pe telefoanele mobile.

„Vedem și înțelegem că interceptarea și monitorizarea au durat foarte mult – cel puțin câteva luni”, a declarat Maksym Opanasenko, editor al publicației de investigație.

De asemenea, a acuzat „persoane a căror identitate nu este cunoscută” că ar fi pătruns prin efracție în localul în care era organizată petrecerea de Revelion pentru a instala „camere de supraveghere video”.

Postul de presă, cunoscut în Ucraina pentru reportajele sale de investigație, a declarat că dorește să afle cine se află în spatele acestui „atac” și că ia în considerare depunerea unei plângeri.

Bihus Info a recunoscut, de asemenea, că unii dintre cameramanii săi au consumat „substanțe ilegale” și a anunțat „teste antidrog” pentru toți angajații săi.

Povestea vine la doar o zi după ce Yurii Nikolov, un jurnalist proeminent cunoscut pentru anchetele sale privind scandalurile de corupție în achizițiile publice de apărare, a declarat că a primit o vizită amenințătoare la domiciliul său de către oameni necunoscuți.