Șeful publicației bihus.info, Denys Bihus, a anunțat că angajații săi au fost supravegheați luni de zile, după ce un videoclip a apărut online în care se presupune că unii membri ai publicației consumau narcotice în timpul unei petreceri private de Anul Nou, scrie The Kyiv Independent.

Publicația bihus.infoFoto: Captura de ecran

„Vedem și înțelegem că interceptarea și monitorizarea au durat foarte mult – cel puțin câteva luni”, a declarat Maksym Opanasenko, editor al publicației de investigație.

Povestea vine la doar o zi după ce Yurii Nikolov, un jurnalist proeminent cunoscut pentru anchetele sale privind scandalurile de corupție în achizițiile publice de apărare, a declarat că a primit o vizită amenințătoare la domiciliul său de către oameni necunoscuți.

De unde a pornit scandalul din jurul publicației ucrainene

Un videoclip care a declanșat scandalul în centrul căruia se află bihus.info a apărut pe site-ul Narodna Pravda.

Videoclipul include imagini cu o cameră ascunsă bine plasată în interiorul unei clădiri din Kiev unde a avut loc petrecerea, precum și înregistrări video făcute de pe stradă și apeluri telefonice interceptate, care se pare că documentează achiziția drogurilor.

Nu e clar cine a supravegheat jurnaliștii ucraineni

Denys Bihus, șeful publicației ucrainene, a vorbit despre incident pe YouTube, spunând că angajații în cauză nu erau jurnaliști, așa cum susținea descrierea de sub videoclipul Narodnei Pravda, ci operatori de cameră.

Membrii personalului înregistrați în videoclip au fost concediați, a menționat el. Acesta a mai declarat că toți cei care lucrează cu bihus.Info vor trebui să facă teste antidrog.

„Desigur, ascultarea și supravegherea au fost ilegale, iar obiectivele celor care au înregistrat sunt clare. Dar aceasta nu este o scuză pentru ceea ce am văzut în videoclip, și anume folosirea de substanțe interzise de către mai mulți dintre colegii noștri", a spus șeful bihus.info.

„Nu avem nicio dovadă care să spună dacă o persoană subordonată Biroului Președintelui sau altcineva a fost în spatele acestui lucru”.

bihus.Info este cunoscut pentru investigațiile sale asupra oficialilor guvernamentali și ai forțelor de ordine. Opanasenko a adăugat că nu poate exclude posibilitatea ca aceasta să fie o încercare de a exercita presiune asupra presei.

„În prezent, încercăm să aflăm cine se află în spatele acestui atac și luăm în considerare posibilitatea de a contacta oamenii legii”, a mai spus editorul publicației ucrainene.