A avut loc primul zbor al unui pilot român instruit în cadrul Centrului European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center – EFTC), cu o aeronavă F-16 pusă la dispoziție de Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos, împreună cu un instructor aparținând companiei Lockheed Martin, anunță MApN. În centrul de la Fetești ar urma să se pregătească și piloții ucraineni pentru trecerea pe avioanele F-16 promise de aliații NATO.

Primul pilot român instruit la centrul european de la baza FeteștiFoto: MApN

Evenimentul a avut loc luni, 15 ianuarie, la circa două luni de când Centrul European de Instruire F-16 din România a fost inaugurat.

  • „În prezent, șapte piloți români efectuează pregătirea teoretică și practică în cadrul Centrului European de Instruire, dar și la simulatorul F-16 aparținând Forțelor Aeriene Române și vor continua instruirea până la atingerea nivelului „Pregătit Pentru Misiune”, transmite MApN.

Centrul este un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și facilitează creșterea interoperabilității dintre aliați, mai notează ministerul.

Piloții români sunt, deocamdată, singurii care se pregătesc la centrul de la Fetești

Centrul „contribuie la crearea unor standarde operaționale comune și la întărirea capacității Alianței Nord-Atlantice de a face față provocărilor complexe din regiunea Mării Negre și din Europa de Est”, mai notează instituția.

Conform acordului de colaborare, Ministerul român al Apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.

În centrul de la Fetești ar urma să se pregătească și piloții ucraineni pentru trecerea pe avioanele F-16 promise de aliații NATO.

Deocamdată, piloții români sunt singurii care se pregătesc în cadrul Centrului European de Instruire F-16, transmite MApN.

Sursă foto: MApN