Un activist pentru drepturile omului din republica rusă Bașchiria a fost condamnat miercuri la patru ani de închisoare într-o colonie penală, după ce un tribunal l-a găsit vinovat de incitare la ură interetnică, ceea ce a provocat ciocniri între susținătorii săi și poliție, transmite Reuters.

Protest în Bașchiria după o decizie a instanțeiFoto: Captura Twitter
  • UPDATE 14:29 Potrivit unor noi informații de pe canale rusești, numărul protestatarilor a urcat la circa 10.000, iar imagini apărute pe rețelele de socializare arată o mare mulțime în fața tribunalului. De asemenea, au apărut informații neverificate că autoritățile ruse centrale au trimis forțe de elită pentru a readuce situația sub control.

Publicațiile independente de limbă rusă au spus că poliția a tras cu gaze lacrimogene și a făcut arestări după ce au izbucnit încăierări cu o mulțime mare de oameni care se adunaseră pentru a-l susține pe activistul Fail Alsynov. Nu este clar la ora publicării acestei știri câte persoane au fost reținute.

Alsynov a fost acuzat că a insultat muncitorii imigranți într-un discurs pe care l-a ținut în aprilie 2023 la un protest privind planurile de exploatare a aurului în Bașchiria, Republică situată în sudul munților Urali din Rusia, în apropiere de granița dintre Europa și Asia.

Susținătorii săi au declarat că dosarul împotriva sa a fost o răzbunare întârziată pentru rolul său în protestele de mai mulți ani în urmă, în care activiștii au blocat cu succes planurile de a extrage sodă de pe un deal pe care localnicii îl consideră un loc sacru.

„Mulțumesc enorm tuturor celor care au venit să mă susțină. Nu voi uita niciodată acest lucru. Nu îmi recunosc vina. Am luptat întotdeauna pentru dreptate, pentru poporul meu, pentru republica mea", a declarat Alsynov unui reporter de la publicația online RusNews după verdict.

Videoclipurile publicate pe rețelele de socializare arată mulțimi mari de oameni adunați în apropierea tribunalului din micul oraș Baymak, situat la 1.380 km la est de Moscova. Potrivit unor surse, este vorba de mii de oameni care au venit să protesteze.

Protestele de amploare în Rusia sunt extrem de rare din cauza riscului de arestare în cazul oricăror adunări pe care autoritățile le consideră neautorizate. Mii de persoane au fost reținute în ultimii doi ani pentru că s-au opus războiului din Ucraina.

Bașchiria (sunoscută și drept Bașkortostan), o regiune producătoare de petrol cu 4,1 milioane de locuitori, este una dintre cele peste 80 de entități care alcătuiesc Federația Rusă.

Alsynov a fost unul dintre liderii Bașkort, o mișcare de bază pentru păstrarea culturii, limbii și identității etnice a populației din regiune, care a fost interzisă ca organizație extremistă în 2020.