Liderul regiunii rusești Bașchiria a denunțat joi apelurile la „separatism” și a amenințat cu sancțiuni grele, la o zi după ce protestele de stradă soldate cu ciocniri cu forțele de ordine au zguduit republica, care are o importantă comunitate musulmană și turcofonă, potrivit AFP.

Protest în Bașchiria după o decizie a instanțeiFoto: Captura Twitter

„Un grup de oameni, dintre care unii trăiesc în străinătate și sunt de fapt trădători, cer ca Bașkiria să se separe de Rusia. Ei fac apel la un război de gherilă aici”, a declarat Radi Khabirov într-o declarație postată pe Telegram.

Au fost deschise anchete pentru infracțiuni foarte grave, pentru „tulburări masive”, cu pedepse lungi cu închisoarea”, a subliniat el, promițând să nu „tolereze extremismul”.

Miercuri, au izbucnit încăierări între poliție și câteva mii de persoane care se adunaseră în fața unui tribunal pentru a-și arăta susținerea față de un opozant regional, Faïl Alsynov, care a denunțat asaltul Moscovei asupra Ucrainei.

Activistul, care luptă în special împotriva exploatării resurselor energetice, a fost condamnat de tribunal la patru ani de închisoare pentru „incitare la ură”, într-un verdict pronunțat în spatele ușilor închise în orașul Baimak, nu departe de Kazahstanul vecin.

Manifestanții au fost dispersați la Baïmak cu gaze lacrimogene, iar aproximativ douăzeci de persoane au fost arestate, potrivit ONG-ului specializat OVD-Info, o organizație clasificată drept „agent străin” de către statul rus.

O astfel de explozie de furie în stradă a devenit rară în Rusia, unde orice critică la adresa guvernului este pedepsită cu închisoarea.

Ultimele manifestații de amploare au avut loc în toamna anului 2022, în momentul campaniei de mobilizare a sute de mii de rezerviști, cu alte cuvinte, civili pentru a întări rândurile armatei angajate în Ucraina.

Potrivit statisticilor oficiale, mai mult de jumătate din populația Bașchiria este formată din bașkeri și tătari, două minorități musulmane vorbitoare de limbă turcă.

La fel ca multe regiuni sărace din Rusia, Bașchiria are printre cei mai mulți soldați uciși pe frontul din Ucraina, potrivit relatărilor presei independente.