„Avem nevoie de o transformare a NATO pentru război”, a declarat șeful Comitetului militar al alianței, amiralul olandez Rob Bauer, în timpul unei reuniuni de la Bruxelles cu șefii apărării din mai multe țări. Statele și companiile private din Occident trebuie să își schimbe mentalitatea și să treacă la „o eră în care orice se poate întâmpla, în orice moment, o eră în care trebuie să ne așteptăm la neprevăzut”, a adăugat el.

Soldat ucrainean pregătind încărcarea unui tun M777 pe frontul din ZaporojieFoto: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:32Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 693 - LIVE pe HotNews.ro:

01:34Zelenski, în mesajul de miercuri seară: „Vrem ca ţara noastră să aibă iniţiativa, nu inamicul. Trebuie să ne asigurăm că sfârşitul războiului depinde de acţiunile noastre”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, proaspăt întors de la Davos, a părut miercuri seară să sugereze o nouă strategie în războiul cu Rusia: Ucraina ar trebui să nu se limiteze doar la a se apăra, ci ar trebui să treacă la atacuri împotriva Rusiei şi să preia iniţiativa în acest sens, a cerut liderul de la Kiev.

00:38Ce scrie presa din Ucraina despre protestele de la graniţa cu România. Jurnaliştii amintesc că Zelenski îl lăuda în decembrie pe Iohannis

Fermierii români vor bloca un nou punct la graniţa cu Ucraina

23:57 Dmitri Medvedev recunoaşte: Rusia nu va lăsa niciodată Ucraina în pace

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, recunoaşte că Rusia va fi mereu în război cu Ucraina, iar un motiv pentru un atac va fi găsit şi peste 10 sau 50 de ani.

  • „Existenţa Ucrainei este fatală pentru ucraineni. Şi nu mă refer doar la starea actuală, la regimul politic de tip Bandera. Vorbesc despre orice, absolut orice Ucraina. De ce? Existenţa unui stat independent pe teritoriile istorice ruseşti va fi acum un pretext constant pentru reluarea ostilităţilor”, a scris el pe Telegram.
  • „Este prea târziu. Oricine se va afla la cârma noii entităţi canceroase numite Ucraina, nu va adăuga legitimitate guvernării sale şi statut juridic „ţării” în sine. Probabilitatea unei noi ciocniri va rămâne la nesfârşit. Practic, întotdeauna”.
  • „Mai mult decât atât, există 100% şanse de a avea un nou conflict, indiferent ce documente de securitate semnează Occidentul cu regimul marionetă de la Kiev. Acesta (conflictul - n.r.) nu va fi oprit de asocierea Ucrainei la UE şi nici măcar de aderarea acestei ţări artificiale la NATO. Acest lucru se poate întâmpla peste 10 sau 50 de ani”.

23:21SUA: Nu se conturează niciun acord privind migrația și ajutorul pentru Ucraina

Chiar dacă președintele american Joe Biden și liderii de vârf ai Congresului din ambele partide urmează să se întâlnească miercuri, 17 ianuarie, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat că nu este momentul potrivit pentru un acord privind problemele legate de imigrație și frontiere, care ar putea deschide calea pentru aprobarea unui nou ajutor pentru Ucraina, potrivit Kyiv Independent.

Republicanii din Senat au blocat în decembrie aprobarea unui ajutor de 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, în mare parte din cauza îngrijorărilor legate de faptul că proiectul de lege nu conținea măsuri de securitate la frontieră.

„Nu cred că acum este momentul pentru o reformă cuprinzătoare a imigrației, deoarece știm cât de complicat este”, a declarat Johnson miercuri.

22:35 Serviciul de frontieră din Ucraina anunţă că transportatorii şi fermierii români vor bloca joi un al treilea punct de la graniţa cu Ucraina, la Halmeu-Diakovo

Transportatorii rutieri şi fermierii locali români vor începe joi dimineaţă un protest în faţa punctului de control Halmeu-Diakovo, ei intenţionând să blocheze traficul de camioane, ceea ce ar putea restricţiona sau bloca temporar circulaţia transportului de marfă, a anunţat Serviciul Vamal de Stat din Ucraina, care spune că a primit informaţii în acest sens de la partea română.

Sursa citată aminteşte că protestatarii români blochează deja două puncte de control cu Ucraina - Siret-Porubne şi Vicovu de Sus-Krasnoilsk.

Premierul chinez a refuzat să se întâlnească cu Zelenski la Davos

21:31Regiunea rusă Belgorod își intensifică măsurile ca răspuns la loviturile ucrainene

Autoritățile din regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina și care a fost ținta unor bombardamente ucrainene repetate, au anunțat miercuri că au intensificat măsurile de securitate pentru școli și centre comerciale, potrivit AFP.

Săptămâna trecută, guvernatorul Gladkov a recunoscut că regiunea sa trece prin „momente dificile”. „Toată lumea se teme”, a spus el.

20:48 Politico: Premierul chinez a refuzat să se întâlnească cu Zelenski la Davos

Liderii ucraineni nu au făcut un secret din dorinţa de a se întâlni cu oficiali chinezi în Elveţia în această săptămână, dar preşedintele Volodimir Zelenski a plecat acasă fără întâlnirea dorită. Beijingul a dat cu tifla Ucrainei şi continuă să fie de partea lui Vladimir Putin, a scris miercuri publicația Politico.

20:16 Ucraina: Anchetă privind punerea sub ascultare a jurnaliștilor

Autoritățile ucrainene au anunțat miercuri că investighează „ascultarea ilegală și înregistrarea video” a jurnaliștilor care lucrează pentru un organ de presă de investigație, după ce pe internet au fost publicate imagini care ar arăta că unii dintre angajații săi consumau droguri la o petrecere, potrivit AFP.

Cu o zi înainte, înregistrări audio ale unor conversații și videoclipuri fuseseră postate pe YouTube.

19:30 Guvernul din Elveția, victima unor hackeri pro-ruși, după vizita lui Zelenski

Guvernul elvețian anunță că mai multe dintre site-urile sale au fost miercuri atacate de colectivul de hackeri pro-ruși NoName, care au invocat vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„Atacul a fost revendicat de grupul „NoName”, care a vizat deja administrația federală și în iunie 2023. Acest presupus grup pro-rus a invocat ca motiv (al atacului cibernetic, n.r.) participarea președintelui ucrainean la Forumul Economic Mondial, care are loc în prezent la Davos”, a precizat Oficiul federal elvețian pentru securitate cibernetică într-un comunicat, potrivit AFP.

Rușii susțin că au ucis mercenari străini în atacul asupra oraşului Harkov

18:27Rusia spune că a ucis „mercenari străini” în atacul asupra orașului ucrainean Harkov

Rusia a transmis miercuri că forțele sale au efectuat, în urmă cu o zi, „o lovitură de precizie” asupra unei clădiri care adăpostea „luptători străini” în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, scrie Reuters.

Ministerul rus al Apărării susține că luptătorii erau „în mare parte mercenari francezi”, iar clădirea a fost distrusă, peste 60 de persoane fiind ucise. Acesta nu a furnizat dovezi, iar agenția Reuters precizează că nu a putut verifica afirmațiile.

Oficialii locali din Harkov au anunțat că două rachete rusești au lovit marți o zonă rezidențială din centrul orașului, rănind 17 persoane, dintre care două grav, și avariind grav mai multe case.

17:05 Vama Siret, blocată de agricultorii români: Peste 1.100 de camioane aşteaptă să intre din Ucraina în România

16:43Rusia a rugat Kazahstanul să își crească oferta de ouă pusă la dispoziția comercianților ruși în contextul penuriei din țară, a precizat miercuri guvernul kazah, după ce chiar președintele Vladimir Putin și-a cerut scuze pentru creșterea prețurilor la acest produs de bază.

15:47 Cel mai faimos politician de opoziție din Rusia, Alexei Navalnîi, a spus că statul președintelui Putin se va prăbuși într-o bună zi împreună cu elita post-sovietică, pe care a catalogat-o drept coruptă, avidă de putere și duplicitară.

Navalnîi (47 de ani), fost avocat care a devenit cunoscut în urmă cu mai bine de zece ani prin faptul că a ironizat elita lui Putin și a exprimat acuzații de corupție, se află în prezent într-o închisoare situată la aproximativ 60 km nord de Cercul Polar.

„Poligamii au devenit conservatori în țara noastră. Membrii PCUS (Partidul Comunist al Uniunii Sovietice) sunt acum ortodocși (creștini). Proprietarii de `pașapoarte de aur` și conturi offshore sunt acum patrioți agresivi”, a spus Navalnîi într-un mesaj postat pe rețelele de socializare cu ajutorul susținătorilor săi.

„Minciuni, minciuni și nimic altceva decât minciuni. Se va prăbuși și se va face țăndări. Statul lui Putin nu este viabil. Într-o zi ne vom uita spre el și el nu va mai fi acolo”, a mai spus Navalnîi. (Reuters)

Noul obiectiv al Ucrainei pentru 2024

15:04 „I-am învins pe ruși în 2022 la sol, iar în 2023 pe mare”: Noul obiectiv al Ucrainei pentru 2024

15:00 Ucraina are nevoie de sprijin financiar, precum și de sprijin militar, pentru ca guvernul de la Kiev să nu ajungă să recurgă la tipărirea de bani pentru a menține economia pe linia de plutire, a declarat economistul-șef al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Intervievată la Davos, Beata Javorcik a declarat că situația economică a Ucrainei este dificilă, în ciuda unei creșteri de aproape 5% anul trecut.

„Marele risc este că, dacă nu vin bani din străinătate, lucrurile ar putea intra într-o spirală negativă, iar guvernul ar putea fi nevoit să recurgă la tiparniță. Guvernul a făcut o treabă foarte bună în ceea ce privește asigurarea stabilității macroeconomice, dar nu vrem să avem de-a face cu un stat falimentar. Trebuie să sprijinim Ucraina nu numai din punct de vedere militar, ci și bugetar", a explicat ea. (The Guardian)

14:40 Rusia a cerut vecinului său Kazahstan să crească livrările de ouă către retailerii ruși, a anunțat miercuri guvernul kazah, după ce președintele Vladimir Putin și-a cerut personal scuze pentru creșterea prețurilor la ouă.

Guvernul de la Astana a precizat că un vicepremier rus a ridicat problema în cadrul discuțiilor cu omologul său kazah, Serik Zhumangarin, care, la rândul său, a ordonat Ministerului kazah al Agriculturii să analizeze această solicitare.

Prețul ouălor în Rusia a crescut cu peste 40% anul trecut, iar guvernul de la Moscova a declarat că va scuti 1,2 miliarde de ouă de taxe de import în prima jumătate a acestui an, pentru a rezolva problema. (Reuters)

Parlamentul European cere să nu se mai cedeze la șantajul lui Orban

14:02„Cedarea la șantajului lui Orban trebuie să înceteze chiar acum": Parlamentul European a contraatacat cu un apel la Curtea de Justiție privind fondurile virate Ungariei.

Parlamentul European a îndemnat miercuri Comisia și statele membre să rămână ferme față de premierul ungar Viktor Orban, cu două săptămâni înainte de summitul UE privind ajutorul acordat Ucrainei.

13:48Viktor Orban și cel mai apropiat al său din Uniunea Europeană, premierul slovac Robert Fico, au criticat „inactivitatea” Grupului de la Visegrad (V4), din care mai fac parte Polonia și Cehia, în contextul deteriorării relațiilor dintre statele membre pe fondul războiului din Ucraina.

13:13 Belgia nu se opune confiscării activelor sechestrate ale băncii centrale rusești, în valoare de 280 de miliarde de euro, dar trebuie să existe un mecanism clar, cum ar fi utilizarea activelor ca garanție pentru Ucraina, a declarat premierul Alexander De Croo pentru Reuters.

De Croo a spus că Belgia este pregătită pentru o discuție despre ce să facă cu dobânzile la activele rusești înghețate și cu activele propriu-zise: „Noi nu spunem nu confiscării activelor. Dar trebuie să lucrăm la un mecanism. De exemplu, acestea pot fi folosite ca garanție pentru strângerea de fonduri pentru Ucraina".

„Suntem deschiși la discuții suplimentare și suntem dispuși să participăm la o soluție de a găsi o bază legală pentru aceste transferuri către Ucraina, fără a destabiliza sistemul financiar global", a mai spus el.

Lavrov merge la New York luna aceasta

12:48 Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, se va deplasa la New York între 22 și 24 ianuarie pentru a participa la dezbaterile Consiliului de Securitate al ONU privind conflictele din Orientul Mijlociu și Ucraina, a anunțat miercuri ministerul său.

Serghei Lavrov „urmează să participe la dezbaterea trimestrială din cadrul Consiliului de Securitate al ONU", a anunțat purtătoarea sa de cuvânt, Maria Zaharova. (Reuters)

12:37 Companiile occidentale au furnizat Rusiei componente esențiale în valoare de 2,9 miliarde de dolari în primele 10 luni ale anului 2023, în pofida sancțiunilor impuse Moscovei, a anunțat miercuri biroul președintelui ucrainean.

„Produsele a peste 250 de companii occidentale au fost găsite în eșantioane de arme rusești distruse sau capturate", a transmis biroul lui Zelenski, citând cercetările unui grup de lucru condus de șeful de cabinet al președintelui, Andriy Yermak, și de Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia.

Analiza s-a concentrat asupra încercărilor Rusiei de a eluda sancțiunile privind controlul exporturilor de articole militare, a precizat biroul președintelui.

12:14 Rusia își dezvoltă relațiile cu Coreea de Nord în toate domeniile, inclusiv în cele „sensibile", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ministrul de externe al Coreei de Nord a lăudat marți legătura de camaraderie cu Rusia, iar apoi a purtat discuții la Kremlin cu președintele Vladimir Putin, care a fost invitat de Kim Jong Un să-i viziteze țara.

Întrebat despre discuțiile de la Moscova, Peskov a declarat că a fost abordată situația din peninsula coreeană, dar că accentul principal a fost pus pe dezvoltarea relațiilor bilaterale.

„Republica Populară Democrată Coreeană este un partener nostru foarte important, iar noi ne concentrăm pe dezvoltarea în continuare a relațiilor noastre în toate domeniile, inclusiv în domeniile sensibile", a declarat Peskov presei. (Reuters)

„Avem nevoie de o transformare a NATO pentru război", a spus șeful militar al Alianței

11:47 VIDEO Eveniment rar în Rusia: Mii de oameni au ieșit să protesteze în Bașchiria după o decizie a instanței / Scutierii au intervenit în forță

10:59„Avem nevoie de o transformare a NATO pentru război": Șeful militar al Alianței spune că orice se poate întâmpla, în orice moment.

Șeful militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a făcut miercuri apel la instituțiile publice și la companiile private din Occident să își schimbe mentalitatea pentru a se concentra pe eficacitate, pentru a face față unei ere în care orice se poate întâmpla oricând.

10:58 Belarusul a inclus în doctrina sa militară utilizarea armelor nucleare, a declarat marţi presei ministrul apărării de la Minsk, Viktor Hrenin.

Băncile chineze rup legăturile cu entitățile ruse aflate sub sancțiuni

10:22 Danemarca și Olanda pregătesc livrări de tancuri pentru Ucraina, scrie Kyiv Independent.

Danemarca și Olanda se pregătesc să furnizeze primele două din cele 14 tancuri Leopard 2A4 promise. Acestea au fost recondiționate în Germania și vor fi trimise inițial în Polonia, pentru ca militarii ucraineni să se antreneze mai întâi pe ele.

09:39 Cel puțin două bănci chineze de stat au ordonat reexaminarea relațiilor de afaceri cu clienții ruși și vor întrerupe legăturile cu entitățile rusești sancționate și cu entitățile care au legături cu industria de apărare rusă.

Persoane familiarizate cu această chestiune au declarat pentru Bloomberg că cel puțin două bănci deținute de Republica Populară Chineză au ordonat revizuiri ale tranzacțiilor internaționale cu clienți ruși după ce Statele Unite au autorizat sancțiuni secundare împotriva instituțiilor financiare care facilitează eludarea sancțiunilor și sprijină efortul de război al Rusiei în Ucraina.

Sursele Bloomberg au spus că aceste bănci chineze verifică înregistrările comerciale ale clienților și beneficiarii autorizați pentru a stabili dacă clienții sunt ruși, desfășoară afaceri în Rusia sau transferă articole esențiale în Rusia printr-o țară terță. Sursele Bloomberg au afirmat că aceste bănci vor rupe legăturile cu acești clienți, indiferent de moneda sau de locația tranzacțiilor. (ISW)

Noua estimare a pierderilor rusești

09:05 Guvernul norvegian a anunțat miercuri că va pune deoparte 2 miliarde de coroane norvegiene (190,48 milioane de dolari) pentru a crește capacitatea industriei de apărare a țării.

Proiecte ale grupului de apărare Nammo vor primi 1 miliard de coroane, în timp ce 1 miliard de coroane va fi pus deoparte pentru alte proiecte din industria norvegiană de apărare, a precizat guvernul într-un comunicat.

„Creșterea capacității în industria de apărare este importantă, atât pentru Ucraina, dar și pentru a ne asigura propria securitate", a spus ministrul norvegian al apărării, Bjoern Arild Gram. (Reuters)

08:52 Belarusul a inclus în doctrina militară utilizarea armelor nucleare, a declarat marţi presei ministrul apărării, Viktor Hrenin. El a afirmat că, având în vedere agravarea ameninţărilor externe, a fost necesară revizuirea regulilor în vigoare din 2016. Ministrul nu a dat detalii despre posibila utilizare a armelor atomice.

Rusia, aliată a Belarusului, a desfăşurat anul trecut rachete nucleare tactice pe teritoriul acestei foste republici sovietice, în contextul tensiunilor cu NATO acutizate din februarie 2022, când a început invazia forţelor ruse în Ucraina. (DPA via Agerpres)

08:26 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 730 de soldați, 13 tancuri, 14 alte blindate de luptă, 10 tunuri, 3 lansatoare multiple de rachete, 2 echipamente speciale și 24 diferite vehicule.

Rusia a atacat peste noapte cu 20 de Shahed, 19 au fost doborâte

08:04 Rusia a atacat în noaptea de marți spre miercuri cu 20 de drone Shahed, raportează armata ucraineană. Forțele aeriene ucrainene, în colaborare cu trupele antiariene și alte unități au doborât 19 dintre acestea, potrivit sursei citate.

07:47 Rusia a susținut marți că este din ce în ce mai evident pentru lume că planul de pace al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski nu are nicio speranță de reușită și a calificat reuniunile dedicate acestuia drept „inutile și dăunătoare", transmite Reuters.

Cea de-a patra reuniune dintr-o serie de întâlniri care reunește oficiali din câteva zeci de țări - dar nu și din Rusia - a avut loc săptămâna aceasta la Davos. Într- comentariu postat pe site-ul Ministerului rus de Externe se afirmă că reuniunea a scos la iveală diferențele dintre participanți și nu a produs nicio intensificare a sprijinului pentru propuneri.

„Există o înțelegere din ce în ce mai mare a faptului că nu se poate obține o pace totală, echitabilă și durabilă concentrându-se pe ultimatumul `formulei Zelenski`. Toate aceste întâlniri... inclusiv adunarea de la Davos și cele care vor urma, sunt inutile și dăunătoare pentru soluționarea crizei ucrainene", a susținut ministerul condus de Sergei Lavrov.

Două rachete au lovit centrul Harkovului, 17 oameni au fost răniți

07:34 Două rachete rusești au lovit în noaptea de marți spre miercuri o zonă rezidențială din centrul Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, rănind 17 persoane, dintre care două grav, și avariind grav locuințe, au declarat oficialii locali.

Echipele de salvare căutau printre mormanele de moloz pentru a stabili dacă mai sunt și alte persoane rănite. Primarul orașului a menționat două „explozii puternice" și a spus că cel puțin 10 locuințe au fost avariate.

Serviciile de urgență ucrainene au precizat pe Telegram că una dintre rachete a lovit o clădire cu trei etaje unde era un centru medical. Șeful poliției regionale, Volodimir Timoșko, a declarat pentru postul public de televiziune Suspilne că una dintre rachete a căzut pe o șosea.

07:33 Activitatea aviației tactice rusești este în scădere în zona Mării Azov, iar capacitățile aviației rusești ar fi fost degradate după ce forțele ucrainene au distrus o aeronavă rusească de detectare radar cu rază lungă de acțiune (A-50) și au provocat avarii grave unui post de comandă aeropurtat (Il-22) zilele trecute.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, colonelul Iurii Ihnat, a declarat că activitatea aviației tactice rusești deasupra Mării Azov este în prezent la un nivel mai scăzut „decât oricând înainte." (ISW)

00:36 Emmanuel Macron a anunțat marți că va vizita Ucraina „în februarie” și că Franța va livra 40 de noi rachete cu rază lungă de acțiune Scalp și „sute de bombe” în această țară.

„Eu însumi voi merge în Ucraina în februarie” și „vom face noi livrări: în jur de 40 de rachete Scalp și câteva sute de bombe”, a declarat președintele într-o conferință de presă.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------