Camionagii care au blocat unele dintre punctele de trecere ale frontierei dintre Ucraina și Polonia începând cu noiembrie anul trecut își vor suspenda protestul până pe 1 martie după ce a semnat un acord cu guvernul condus de Donald Tusk, relatează Reuters.

Cozi enorme de camioane la granița Polonia - UcrainaFoto: Damien SIMONART / AFP / Profimedia

Camionagii polonezi au declanșat protestul pentru a cere ca Uniunea Europeană să reintroducă sistemul care cerea companiilor ucrainene licențe pentru a opera în cadrul blocului comunitar, lucru valabil și pentru transportatorii europeni care intră în Ucraina.

Transportatorii din Polonia vor de asemenea excluderea camioanelor care intră goale în Ucraina de la sistemul electronic de programare din țara vecină.

„Am semnat un acord. Deznodământul acordului va fi oprirea protestelor la punctele de trecere rutieră a frontierei în trei localități: Korczowa, Hrebenne, Dorohusk”, a anunțat ministrul polonez al infrastructurii Dariusz Klimczak.

El a precizat că protestul va fi oprit până pe 1 martie și că discuțiile dintre camionagii și guvern vor continua.

Camionagiii polonezi avertizează că vor relua protestul dacă acordul nu este respectat

Tomasz Borkowski, un reprezentant al Comitetului de Protejare a Transportatorilor și Angajaților din Transporturi din Polonia, a declarat pentru Reuters că protestul va fi suspendat începând de miercuri, începând cu ora locală 11:00.

„Am fost de acord cu anumite condiții, vom acorda guvernului timp să lucreze întrucât este un guvern nou”, a precizat el.

Principalele puncte ale acordului prevăd implementarea unor soluții de monitorizare a camioanelor care au fost elaborate împreună de Polonia și Ucraina, continuarea discuțiilor cu UE în privința înțelegerilor sale cu Kievul și demararea unor negocieri cu Comisia Europeană în vederea obținerii de sprijin financiar pentru companiile poloneze de transport.

Înțelegerea prevede de asemenea sporirea controalelor rutiere pentru a verifica dacă șoferii ucraineni furnizează servicii care nu sunt prevăzute în acordul-cadru semnat între Ucraina și UE.

Edyta Ozygala, unul dintre liderii camionagiilor polonezi, a avertizat însă că blocarea punctelor de trecere a frontierei ar putea fi reluată în orice moment dacă termenii înțelegerii nu sunt respectați.

„Ne vom întoarce dacă efectele acordului nu sunt mulțumitoare”, a subliniat el.

Și fermierii din Polonia au încetat protestul de la granița cu Ucraina

Ucraina afirmă că blocada de la granița cu Polonia i-a provocat pierderi economice importante și a afectat efortul de război. Liderii de la Kiev susțin că transportul transfrontalier s-a intensificat din cauza războiului și a blocadei impuse de Rusia asupra porturilor sale din Marea Neagră.

„Motivul cheie pentru creșterea numărului de transporturi ale camionagiilor ucraineni este reprezentat de consecințele agresiunii armate ruse”, a declarat luni vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov.

„Transporturile de combustibil, mărfuri umanitare și militare reprezintă în jur de 20% din traficul total”, a adăugat el.

Fermierii polonezi au decis să își suspende protestul de la granița cu Ucraina mai devreme în cursul acestei luni, după ce au ajuns la rândul lor la un acord cu guvernul condus de Donald Tusk.

Tusk promisese încă de pe 12 decembrie, înainte să fie învestit oficial în funcție, că va găsi o soluție pentru a pune capăt blocadei de la frontiera cu Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 692-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.