Aproximativ 3.000 de camioane, cele mai multe ucrainene, sunt blocate pe partea poloneză a frontierei de din cauza unui protest al camionagiilor polonezi care durează de peste zece zile, au declarat autoritățile ucrainene, potrivit Reuters.

Cozi enorme de camioane la granița Polonia - UcrainaFoto: Damien SIMONART / AFP / Profimedia

Camionagiii polonezi au blocat la începutul acestei luni drumurile către trei puncte de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva a ceea ce ei consideră a fi inacțiunea guvernului lor în legătură cu pierderile de oportunități de afaceri în favoarea concurenților străini.

Oficialii ucraineni au declarat săptămâna trecută că Kievul și Varșovia au eșuat din nou să ajungă la un acord pentru a opri protestul.

„De peste 10 zile, șoferii ucraineni sunt blocați la granița cu Polonia. Mii de oameni sunt forțați să trăiască în condiții dificile, cu alimente, apă și combustibil limitate", a afirmat vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov.

El a spus că tirurile sunt blocate pe o distanță de peste 30 de kilometri spre punctul de trecere Yahodyn, peste 10 kilometri spre Rava-Ruska și peste 16 kilometri spre punctul de trecere Krakivets.

Potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii, o medie de 40.000-50.000 de camioane traversează lunar frontiera cu Polonia prin cele opt puncte de trecere existente, de două ori mai multe decât înainte de război.

Majoritatea mărfurilor sunt transportate de flota rutieră ucraineană.

În prezent, doar câteva vehicule pe oră trec frontiera poloneză la punctele de control blocate, spun polițiștii de frontieră ucraineni.