Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că statalitatea Ucrainei ar putea suferi o „lovitură ireparabilă” dacă războiul va continua în acest mod și că Rusia nu va putea fi forțată niciodată să abandoneze teritoriile „eliberate”, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: Sergey Shinov / AP / Profimedia

Comentariile liderului de la Kremlin vin la doar o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit la Forumul Economic Mondial de la Davos, unde au avut loc discuții despre o posibilă formulă de pace pe baza planului în 10 puncte avansat de Zelenski încă din noiembrie 2022.

Dar Putin a respins marți orice discuții pe care le-a descris ca fiind despre „așa-zise formule de pace” și „revendicările prohibitive” pe care ele le presupun.

„Păi, dacă ei (n.r. ucrainenii) nu vor să negocieze (cu Rusia), atunci să nu o facă! Este destul de evident acum nu doar că contraofensiva ucraineană a eșuat, ci și că inițiativa este complet în mâinile forțelor armate ruse. Dacă acest lucru va continua, statalitatea ucraineană ar putea suferi o lovitură ireparabilă, foarte serioasă”, a spus Vladimir Putin.

Agenția Reuters notează că declarațiile lui Putin din ultimele luni arată că acesta a devenit tot mai încrezător în condițiile în care forțele Kievului nu au reușit să dea lovitura decisivă armatei ruse vara trecută iar noile ajutoare militare pentru Ucraina sunt blocate atât în Statele Unite, cât și Uniunea Europeană.

Putin spune că este „imposibil” ca Rusia să renunțe la teritoriile ocupate

Putin a mai declarat marți că discuțiile referitoare la „negocieri” nu sunt altceva decât „o tentativă de a ne convinge să abandonăm câștigurile pe care le-am realizat în ultimul an și jumătate”.

„Dar acest lucru este imposibil. Toată lumea înțelege că asta este imposibil”, a adăugat președintele rus. Forțele armate ale Moscovei controlează în prezent 17,5% din teritoriul Ucrainei.

Printre propunerile avansate de Zelenski în formula sa de pace se numără încetarea ostilităților și retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării sale.

Moscova a declarat însă în mod repetat că orice negocieri vor trebui să pornească de la premisa „noilor realități”, adică acceptarea de către Kiev a pierderii teritoriilor pe care Putin le-a declarat anexate la Rusia în septembrie 2022: Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie.

Urmărește ultimele evoluții din a 692-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.