Poliția estonă l-a arestat pe profesorul universitar rus Viaceslav Morozov, pe care îl suspectează de spionaj în favoarea Moscovei, potrivit presei locale citate de The Moscow Times.

Universitatea din TartuFoto: Krisjtan Teedema / Imago Stock and People / Profimedia

Morozov, care până recent a fost profesor de teorie politică internațională la Universitatea din Tartu, universitatea națională a Estoniei, a fost arestat de Serviciul de Securitate Internă (ISS) de la Tallinn pe 3 ianuarie și a fost ținut în arest preventiv de atunci, potrivit cotidianului eston Postimees.

„Acest caz recent [a arestării lui Morozov] vine după alte câteva zeci și ilustrează dorința agențiilor de informații ale Rusiei de a se infiltra în diferitele segmente ale societății estone, inclusiv în mediul universitar”, a declarat Margo Pallosono, directorul ISS, pentru Postimees.

O instanță estonă a aprobat arestarea preventivă a profesorului timp de două luni, după ce procurorii au formulat o cerere în acest sens în virtutea dosarului penal pe care l-au deschis împotriva sa.

Universitatea din Estonia l-a concediat pe profesorul rus

Kristiina Tonnisson, șefa departamentului de Studii Politice din cadrul Universității Tartu, a informat corpul profesoral despre revocarea catedrei lui Morozov ca urmare a acuzațiilor formulate împotriva sa.

„Confirmăm că nu avem temeiuri de a pune sub semnul întrebării munca anterioară a lui Viaceslav Morozov dar, având în vedere noile informații, este important să o revizuim într-o notă critică”, a declarat ea pentru televiziunea publică EER.

„Încrederea noastră a fost abuzată grav”, a acuzat ea, fără să ofere detalii suplimentare despre reținerea lui Morozov. Un coleg al profesorului rus a declarat pentru The Moscow Times că arestarea sa „a venit din senin”.

Morozov a distribuit recent pe pagina sa de Facebook informații despre evenimente anti-război organizate de rușii ce trăiesc la Tallinn, precum și cercetări ale sale despre societatea civilă și reprimarea politică în Rusia.

Înainte să predea în Estonia el a lucrat timp de peste un deceniu la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg.