Rusia a rugat Kazahstanul să își crească oferta de ouă pusă la dispoziția comercianților ruși în contextul penuriei din țară, a precizat miercuri guvernul kazah, după ce chiar președintele Vladimir Putin și-a cerut scuze pentru creșterea prețurilor la acest produs de bază.

Ouale au ajuns sa fie vandute la bucata in unele regiuni ale RusieiFoto: Pavel Kolyadin / TASS / Profimedia Images

Guvernul de la Astana a precizat într-un comunicat de presă citat de Reuters că unul dintre vicepremierii Rusiei a ridicat această problemă în discuțiile bilaterale avute cu omologul său kazah Serik Zhumangarin. Aceeași sursă precizează că Zhumangarin a transmis mai departe problema ministrului kazah al agriculturii.

Prețul ouălor a crescut în Rusia cu peste 40% în 2023, guvernul condus de Mihail Mișustin anunțând că va scuti peste 1,2 miliarde de ouă de taxele de import în prima jumătate a acestui an pentru a remedia situația.

În data de 8 decembrie a anului trecut, procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a cerut subordonaților săi să efectueze verificări la producători și comercianți după ce prețul ouălor a crescut vertiginos de la începutul lui 2023.

În unele regiuni ale Rusiei prețurile au crescut chiar peste media națională. De exemplu, în Crimeea, costul unui cofraj de 10 ouă ajunsese în decembrie la 200 de ruble (2.02 euro), iar în Nijni Novgorod se cer 300 de ruble (3.03 euro), în timp ce în urmă cu un an, în medie, acestea costau între 45 și 70 de ruble (0.45-0.70 euro).

Putin și-a cerut scuze pentru penuria de ouă din Rusia

Serviciul Federal Antimonopol al Rusiei a cerut ca lanțurile de magazine să limiteze marja de profit la toate tipurile de ouă de găină la 5% până în martie 2024. De asemenea, autoritatea de reglementare a elaborat un proiect de lege care interzice producătorilor și furnizorilor de alimente din Rusia să crească prețurile cu mai mult de 30% în termen de 60 de zile, fără a avea o justificare legitimă.

Câteva zile mai târziu, chiar președintele Vladimir Putin a fost interpelat cu privire la acest subiect în timpul conferinței sale de presă maraton de la sfârșitul anului.

O pensionară a fost prezentată stând la masa din bucătăria sa și adresându-se președintelui printr-o legătură video. Ea s-a plâns că prețurile la ouă, piept de pui și aripioare au crescut vertiginos. „Vladimir Vladimirovici, aveți milă de pensionari! Nu primim milioane de euro la pensii. Rezolvați această problemă - nu avem la cine să ne adresăm”, a spus ea.

„Îmi cer scuze pentru acest lucru, dar acesta este un eșec al activității guvernului... Promit că situația va fi corectată în viitorul apropiat”, a răspuns Putin.

Penuria este atât de acută încât inclusiv TASS, cea mai mare agenție de presă a statului rus, a început să anunțe când noi livrări de ouă au ajuns în Rusia din Turcia.