Nepalul a anunțat că nu va mai emite permise de muncă pentru ca cetățenii săi să poată lucra în Rusia, după ce cel puțin 10 soldați nepalezi au fost uciși în timp ce serveau în armata lui Vladimir Putin, relatează Reuters.

NepaleziFoto: Niranjan Shrestha / Associated Press / Profimedia Images

Țara de la poala Munților Himalaya a cerut de asemenea Rusiei să repatrieze imediat pe toți cetățenii săi care servesc în armata rusă și să ofere despăgubiri familiilor celor uciși.

Guvernul de la Kathmandu estimează că până la 200 de cetățeni nepalezi se află în prezent în rândurile armatei ruse, ministrul de externe N.P. Saud afirmând că în jur de jumătate dintre aceștia sunt dați dispăruți.

Agenția Reuters amintește că soldații nepalezi, cunoscuți sub denumirea de „gurkha”, sunt renumiți pentru curajul și abilitățile lor de luptă, fiind recrutați în prezent atât de armata britanică, cât și cea a Indiei, ca parte a unui acord semnat de guvernele de la Londra, Kathmandu și New Delhi.

Însă Nepalul nu are vreo astfel de înțelegere cu Rusia.

Kabiraj Upreti, un director din cadrul departamentului nepalez pentru munca în străinătate, a precizat că, drept măsură de precauție, guvernul nu va mai emite permise de muncă nici pentru Ucraina și că măsurile sunt menite să prevină pierderea de vieți.

El a spus că decizia va rămâne în vigoare până la noi dispoziții. „Acest lucru este pentru siguranța cetățenilor noștri”, a subliniat oficialul. Guvernul nepalez a evitat să precizeze explicit că cetățeni ai săi au murit în războiul din Ucraina.

Persoane arestate în Nepal pentru recrutări în armata rusă

Nepalul își obligă muncitorii migranți să obțină permise de muncă de la guvern pentru a accepta locuri de muncă în străinătate, documentele oferindu-le dreptul la sprijin din partea statului în caz de urgențe sau compensații pentru familiile lor în caz că își pierd viața.

Milioane de cetățeni ai Nepalului muncesc în străinătate, în special în construcții, industrie sau curierat.

Măsura anunțată vineri de guvernul nepalez vine după ce poliția națională a arestat luna trecută 10 persoane pe care le acuză că au trimis șomeri tineri să se înroleze ilegal în armata rusă după ce le-au perceput sume uriașe de bani pentru vize de călătorie.

Datele oficiale arată că peste 800 de nepalezi au primit legal permise de muncă pentru Rusia în ultimii doi ani, nefiind însă întru totul clar câți au plecat să lucreze în Ucraina.

Cuba, Afganistanul și fostele state sovietice din Asia Centrală se numără de asemenea printre țările în care Rusia a încercat să găsească voluntari pentru efortul său de război.

Urmărește ultimele evoluții din a 681-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.