La 681 de zile de la începutul războiului, Ucraina vrea să modifice legea privind mobilizarea în forțele armate, după ce conducerea militară a cerut această măsură pentru a suplimenta efectivul de trupe necesare pentru a face față invaziei rusești. Oraşul Belgorod din Rusia a fost joi seara ţinta unei noi serii de bombardamente ucrainene.

Soldați ucraineni într-un blindat de luptăFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Sinteza zilei:

  • Pentru prima dată de la începutul războiului, autorităţile ruse îi îndeamnă pe locuitorii din Belgorod să-şi securizeze geamurile în faţa bombardamentelor tot mai dese ale Ucrainei. Totodată, autoritățile ruse oferă locuitorilor posibilitatea de a se evacua în fața bombardamentelor
  • Rusia a lovit Ucraina cu rachete furnizate de Coreea de Nord, a declarat vineri consilierul președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, după ce și Washingtonul a susținut acest lucru
  • Rezervele valutare ale Ucrainei au crescut cu 42% pe parcursul anului trecut, graţie unui sprijin financiar extern „fără precedent”, ajungând la un nivel de 40,5 miliarde de dolari la data de 1 ianuarie 2024
  • Oligarhul rus, sancționat, Oleg Deripaska, a achiziționat un avion de afaceri în valoare de 36 de milioane de dolari din Kazahstan, eludând sancțiunile, a informat publicația independentă rusă Verstka.
  • Nepalul a anunțat că nu va mai emite permise de muncă pentru ca cetățenii săi să poată lucra în Rusia, după ce cel puțin 10 soldați nepalezi au fost uciși în timp ce serveau în armata lui Vladimir Putin.
  • Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a primit recent acces în sălile reactoarelor de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie (Zaporijjea) din „motive de securitate”
  • Zelenski și Erdogan au discutat telefonic despre formula de pace și securitatea la Marea Neagră
  • Kadîrov vrea ridicarea sancțiunilor impuse împotriva familiei lui pentru a elibera 20 de prizonieri ucraineni de război
  • Ruslan Stefanciuk, președintele Radei Supreme (Parlamentul Ucrainei), a declarat că există intenția de a înființa un comitet separat în viitorul apropiat pentru a adapta legislația națională la standardele NATO

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 681 - LIVE pe HotNews.ro:

01:18 Oligarhul rus Deripaska ocolește sancțiunile și cumpără un avion nou prin Kazahstan

Oligarhul rus, sancționat, Oleg Deripaska, a achiziționat un avion de afaceri în valoare de 36 de milioane de dolari din Kazahstan, eludând sancțiunile, a informat publicația independentă rusă Verstka.

Deripaska, miliardar și fost președinte al gigantului aluminiu Rusal, a fost sancționat de SUA în 2018 și de Regatul Unit în 2022, în urma invaziei pe scară largă a Rusiei. Ucraina a naționalizat activele comerciale ale lui Deripaska în februarie 2023.

O companie asociată cu Deripaska, firma Arsenal cu sediul la Moscova, a cumpărat un avion cu reacție Falcon 7X de la transportatorul kazah Irtysh-Air și l-a importat în Rusia în februarie 2023. Avionul are o capacitate de 14 pasageri și este evaluat la 35,8 milioane de dolari.

23:49Kuleba cu privire la declarația Departamentului de Stat al SUA: Reducerea ajutorului nu are legătură cu 2024

Comentând o declarație anterioară a unui oficial american potrivit căreia Washingtonul ar putea să nu mai acorde ajutor Kievului la nivelul celui din perioada 2022-2023, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a precizat vineri că aceasta nu se referă la sprijinul SUA în 2024, potrivit Kyiv Independent.

Scăderea s-a referit la o situație viitoare, când Ucraina poate sta pe picioarele sale și poate contracara agresiunea rusă, a declarat Kuleba pentru jurnalistul Vadym Karpiak într-un interviu publicat pe Instagram.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat pe 4 ianuarie că Washingtonul s-a angajat să sprijine Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, dar acest lucru nu înseamnă același nivel de finanțare militară ca în ultimii doi ani.

23:04Avioanele de luptă F-16 promise de Norvegia pentru a sprijini programul de pregătire pentru personalul ucrainean au aterizat în Danemarca, a anunțat Forțele Aeriene Norvegiene pe 5 ianuarie.

La începutul acestei săptămâni, Oslo a declarat că trimite două avioane F-16 împreună cu 10 instructori la o unitate din Danemarca, unde sunt în curs de instruire pentru piloții ucraineni.

22:57Zelenski și Erdogan au discutat telefonic despre formula de pace și securitatea la Marea Neagră

Președintele Volodimir Zelenski a avut vineri o convorbire telefonică cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, discutând, printre altele, despre formula de pace din Ucraina, cooperarea în domeniul apărării și securitatea în Marea Neagră, a anunțat Biroul prezidențial, potrivit Kyiv Independent.

Zelenski a invitat Turcia la cea de-a patra reuniune a formulei de pace, care va avea loc la sfârșitul lunii ianuarie la Davos, în Elveția, și „a primit un răspuns pozitiv”, a scris el pe Telegram.

Anterior, astfel de reuniuni au avut loc la Copenhaga, Jeddah și Malta pentru a obține sprijin pentru un plan de pace în 10 puncte elaborat de Zelenski.

22:13Un incendiu a izbucnit într-un hotel care adăpostește 155 de refugiați din Ucraina, în orașul polonez Olecko, scrie Ukrainska Pravda, citând European Pravda și Ukrinform.

Potrivit purtătorului de cuvânt al pompierilor, incendiul a izbucnit într-una dintre încăperile de la etajul doi, unde era fum intens.

Pompierii s-au concentrat asupra operațiunii de salvare, inclusiv evacuarea a 28 de persoane de pe balcoane. Restul ucrainenilor s-au autoevacuat.

Kadîrov vrea ridicarea sancțiunilor impuse împotriva familiei lui pentru a elibera 20 de prizonieri ucraineni de război

21:05Ramzan Kadîrov, șeful Republicii Cecene, a propus eliberarea a 20 de prizonieri de război ucraineni în schimbul ridicării sancțiunilor occidentale impuse membrilor familiei sale, relatează Ukrainska Pravda citând agenția de știri de stat rusă TASS și RIA Novosti.

20:46Fondatorul unei firme ucrainene a fost arestat pentru presupuse livrări „tactice” de medicamente către Rusia

Un tribunal l-a arestat pe Anton Kravets, fondatorul și coproprietarul companiei ucrainene Kyivguma, în legătură cu un caz de presupuse livrări de echipamente medicale tactice către Rusia, a raportat vineri Ukrinfor, citând surse confidențiale din cadrul agențiilor de aplicare a legii.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a percheziționat sediul producătorului de articole din cauciuc cu sediul la Kiev, precum și reședințele proprietarilor companiei, la 4 ianuarie, potrivit Kyiv Independent.

19:40ABH Holdings S.A. (ABHH), o companie al cărei principal acționar este oligarhul rus Mihail Fridman, care era proprietarul Sense Bank înainte de naționalizarea sa, cere despăgubiri de 1 miliard USD pentru naționalizarea forțată a instituției financiare, scrie presa ucraineană.

Compania a depus o reclamație la Centrul Internațional de Soluționare a Diferendelor Investiționale (ICSID), cel mai important organism de soluționare a litigiilor investitor-stat din lume, sub auspiciile Băncii Mondiale din Washington, DC.

Ucraina a confiscat Sense Bank, o sucursală ucraineană a Alfa-Bank a lui Fridman, în vara anului 2023, după ce oligarhul fusese sancționat. Oligarhul este căutat în Ucraina pentru că a sprijinit financiar mașina de război rusească în timpul războiului la scară largă.

18:23Ruslan Stefanciuk, președintele Radei Supreme (Parlamentul Ucrainei), a declarat că există intenția de a înființa un comitet separat în viitorul apropiat pentru a adapta legislația națională la standardele NATO, relatează Ukrainska Pravda.

„Pe măsură ce intrăm în ajunul Summitului de la Washington, inițiez crearea unui comitet pentru NATO. A existat o propunere de înființare a unui comitet separat în viitorul apropiat care să preia toate funcțiile de aducere a legislației ucrainene în conformitate cu standardele NATO. Dacă vrem să facem progrese în NATO, trebuie să avem oameni în parlament care se ocupă de această problemă”.

17:10Compania feroviară de stat Ukrzaliznytsia (Căile Ferate Ucrainene) a transportat un record de 2,1 milioane de pasageri în țările europene în 2023, a informat compania pe 5 ianuarie, relatează Kyiv Independent.

Spațiul aerian de deasupra Ucrainei a rămas închis de la începutul invaziei pe 24 februarie 2022, ceea ce înseamnă că toate călătoriile pentru a ieși sau intra în Ucraina au fost făcute pe cale rutieră sau.

Ukrzaliznytsia operează servicii către Varșovia, Chelm și Przemysl în Polonia, Viena în Austria și Chișinău în Moldova. Trenurile circulă și spre Ciop, un oraș la granița cu Ungaria, permițând pasagerilor să facă legătura cu trenurile spre Budapesta.

Autoritățile ruse din Belgorod vor să evacueze din populație în fața bombardamentelor

16:08Pentru prima dată de la începutul războiului, autorităţile ruse îi îndeamnă pe locuitorii din Belgorod să-şi securizeze geamurile

Oraşul Belgorod, aflat nu departe de frontiera cu Ucraina, trăieşte sub o tensiune în creştere, iar autorităţile locale le-au cerut vineri locuitorilor, pentru prima dată de la începutul războiului, să îşi securizeze ferestrele pentru a se proteja de cioburi în faţa bombardamentelor tot mai dese ale Ucrainei, relatează BMF TV.

"Salvatorii de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă vă recomandă să lipiţi bandă adezivă pe ferestre. Este o modalitate bună de a vă proteja de unda de explozie: geamul nu se va sparge în cioburi mici", a recomandat Primăria din Belgorod pe contul de Telegram.

15:48„Vom vedea ce se întâmplă”: Ministerul eston de externe a anunțat că a fost informat de partea rusă că aceasta vrea să efectueze lucrări de renovare la cel mai circulat punct de frontieră între cele două țări.

15:24Autoritățile ruse din Belgorod oferă locuitorilor posibilitatea de a se evacua în fața bombardamentelor, a declarat guvernatorul regiunii, citat de AFP.

Vineri, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, care se învecinează cu Ucraina și care a fost ținta unor bombardamente ucrainene intensificate, s-a oferit să evacueze locuitorii capitalei regionale care doresc acest lucru.

„Începând de astăzi, suntem pregătiți să vă transportăm la Stary Oskol și Goubkine (localități mai îndepărtate de graniță, n.r.), unde veți fi în condiții foarte confortabile, în camere calde și sigure”, a declarat Viaceslav Gladkov pe Telegram, adresându-se celor peste 300.000 de locuitori din Belgorod.

Oraşul Belgorod din Rusia a fost joi seara ţinta unei noi serii de bombardamente ucrainene, la câteva ore după ce şcolile din regiune au primit ordin să îşi prelungească vacanţa din cauza riscului de noi atacuri.

Rezervele valutare ale Ucrainei au crescut cu 42% pe parcursul anului trecut

14:45Rusia a lovit Ucraina cu rachete furnizate de Coreea de Nord, a declarat vineri consilierul președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, după ce și Washingtonul a susținut acest lucru, potrivit Reuters.

„Federația Rusă a lovit pentru prima dată teritoriul Ucrainei cu rachete primite din... Coreea de Nord", a scris Podoliak pe rețeaua de socializare X.

Anterior, vineri, presa de stat a relatat că guvernatorul regiunii ucrainene Harkov a declarat că rachete produse în afara Rusiei au fost lansate în provincie la sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie.

„(Rusia) îi atacă pe ucraineni cu rachete primite dintr-un stat în care cetățenii sunt torturați în lagăre de concentrare pentru că au un radio neînregistrat, vorbesc cu un turist, se uită la emisiuni TV", a declarat Podoliak.

Consilierul lui Zelenski nu a furnizat dovezi că rachetele sunt nord-coreene.

14:27Rezervele valutare ale Ucrainei au crescut cu 42% pe parcursul anului trecut, graţie unui sprijin financiar extern „fără precedent”, ajungând la un nivel de 40,5 miliarde de dolari la data de 1 ianuarie 2024, a anunţat vineri Banca Naţională a Ucrainei, transmite Reuters.

De la debutul invaziei ruseşti în luna februarie 2022, Kievul se bazează foarte mult pe ajutorul financiar şi militar oferit de aliaţii occidentali, însă negocierile politice au amânat eliberarea unor pachete importante de ajutoare în acest an.

„Anul trecut, Ucraina a primit un sprijin financiar global fără precedent. Aproximativ 42,7 miliarde de dolari au intrat în conturile guvernului de la Banca Naţională a Ucrainei”, a informat banca într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Datele oficiale arată că de la începutul războiului şi până în prezent Ucraina a primit ajutoare financiare în valoare de peste 73,5 miliarde de dolari.

Banca Naţională a Ucrainei a precizat că, în 2023, Uniunea Europeană a fost cel mai important susţinător financiar al Ucrainei, în condiţiile în care i-a transferat aproximativ 19,7 miliarde de dolari.

13:41 Nepalul a anunțat că nu va mai emite permise de muncă pentru ca cetățenii săi să poată lucra în Rusia, după ce cel puțin 10 soldați nepalezi au fost uciși în timp ce serveau în armata lui Vladimir Putin.

Ucraina a doborât 21 din cele 29 de drone kamikaze lansate de Rusia

13:39Ucraina a doborât 21 din cele 29 de drone Shahed lansate de Rusia într-un atac desfășurat în cursul nopții, au anunțat vineri forțele aeriene ale Kievului, majoritatea fiind doborâte de echipe mobile antidronă, transmite Reuters.

Dronele au fost doborâte în șase regiuni din sudul, centrul și vestul Ucrainei.

13:10Moscova a lovit regiunea Harkov din estul Ucrainei cu rachete care nu sunt de de fabricație rusească, a declarat vineri guvernatorul regional Oleh Synehubov, la postul public de televiziune ucrainean Suspilne, informează Reuters.

„Efectuăm toate examinările necesare. Voi spune deocamdată că marcajele au fost șterse de pe aceste rachete, dar ceea ce putem vedea (este că) țara care le-a produs nu este Federația Rusă", a declarat Synehubov, citat de Suspilne.

13:03Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a primit recent acces în sălile reactoarelor de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie (Zaporijjea) din „motive de securitate”, a afirmat vineri Moscova, care ocupă situl de aproape doi ani, informează AFP.

12:17 Kievul nu poate spune încă cu certitudine că Rusia a folosit rachete balistice nord-coreene în atacurile asupra Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ihnat, la televiziunea națională, conform The Kyiv Independent.

11:21SUA s-au angajat să sprijine Ucraina „atât timp cât va fi nevoie", dar acest lucru nu înseamnă că ajutorul furnizat va rămâne la nivelurile din 2022 și 2023, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

10:35Rusia intră în 2024 cu legi noi, cele mai multe fiind influențate de războiul declanșat împotriva Ucrainei, în urmă cu aproape doi ani. HotNews.ro face o trecere în revistă a modificărilor legislative importante care intră în vigoare în 2024, potrivit presei ruse și documentelor oficiale.

Belgorod, bombardat din nou

09:54Ce fel de rachete nord-coreene a folosit Rusia în atacurile asupra Ucrainei și ce speră Phenianul să obțină din afacerea cu Moscova

08:38Piloții ucraineni care urmează în prezent cursuri de pregătire pentru avioane de vânătoare F-16 în Statele Unite ar trebui să își finalizeze stagiul până la sfârșitul anului 2024, a declarat joi un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării în cadrul unei conferințe de presă, potrivit The Kyiv Independent.

„M-aș aștepta ca undeva în cursul acestui an să începem să vedem acești piloți absolvind", a declarat generalul de brigadă Pat Ryder, adăugând că va dura între cinci și opt luni pentru a finaliza pregătirea, în funcție de nivelul de calificare al fiecărui pilot în parte.

Piloții ucraineni își continuă pregătirea pe aeronave cu instructori americani la o bază aeriană din Arizona. Piloții ucraineni și-au început stagiul la sfârșitul lunii octombrie, învățând elementele de bază ale operării avioanelor F-16 în săli de clasă și simulatoare, înainte de a trece la pilotarea efectivă a avioanelor. Ryder nu a făcut niciun comentariu cu privire la stadiul în care se află piloții în pregătirea lor.

08:26Ambasada Ucrainei în Italia a cerut joi municipalității din Modena să retragă aprobarea pentru ca o sală să găzduiască un eveniment despre reconstrucţia de către Rusia a oraşului Mariupol, distrus de război, relatează Reuters.

07:30Oraşul Belgorod din Rusia a fost joi seara ţinta unei noi serii de bombardamente ucrainene, la câteva ore după ce şcolile din regiune au primit ordin să îşi prelungească vacanţa din cauza riscului de noi atacuri, informează AFP și Agerpres.

Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat că cel puţin două persoane au fost rănite în ultimul atac, în timp ce canalele Telegram au difuzat ceea ce păreau a fi imagini cu maşini avariate în oraş.

„Conform datelor preliminare, sunt două victime. Un bărbat a fost rănit de schije în antebraţ, iar celălalt a fost rănit de schije în tibie", a spus el.

„Sistemul nostru de apărare aeriană a operat deasupra oraşului Belgorod şi a districtului său. Zece ţinte aeriene au fost doborâte în timp ce se apropiau de oraş", a adăugat Gladkov.

Deşi Kremlinul încearcă de aproape doi ani să ţină ascunsă de populaţia sa realitatea războiului, atacul asupra oraşului Belgorod din 30 decembrie a arătat că teritoriul rus şi civilii ar putea fi atraşi în conflict. Este cel mai mare număr de morţi din Rusia de pe 24 februarie 2022, dată la care a început invazia Ucrainei: 25 de morţi şi aproximativ o sută de răniţi în acest oraş de 335.000 de locuitori, situat la 50 km de graniţa cu Ucraina.

Belgorod a fost atacat a doua zi după un bombardament masiv al oraşelor ucrainene, soldat cu 55 de morţi, dintre care cel puţin 32 la Kiev, bilanţul cel mai sângeros pentru capitala ucraineană de la începutul războiului.

Joi, după atacurile din zilele precedente, autorităţile regionale din Belgorod au fost nevoite să prelungească vacanţele în şcolile din municipiu şi din localităţile învecinate. În colegiile tehnice şi universităţile situate în localităţile afectate de măsuri s-a recomandat organizarea de sesiuni la distanţă şi, dacă este necesar, prelungirea vacanţei.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Preşedintele Volodimir Zelenski, în mesajul său către ucraineni de joi seară: O altă prioritate de top este reprezentată de noile pachete de ajutor militar pentru luptătorii noștri, care includ artilerie, în special de calibrul 155, capacități de război electronic, noi drone și alte echipamente esențiale.
  • Germania a predat un sistem de apărare aeriană Skynex, 10 vehicule blindate Marder, muniție pentru tancurile Leopard și alte ajutoare în cadrul ultimei sale livrări către Ucraina.
  • Putin le oferă cetăţenie rusă străinilor care luptă pentru Moscova şi familiilor acestora. În decembrie, el a simplificat obţinerea cetăţeniei pentru moldoveni, kazahi şi belaruşi.
  • Ucraina a deschis 9.000 de dosare penale pentru sustragerea de la mobilizare.
  • ​Republica Moldova se retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI, dar trebuie să mai achite o datorie de 341.225 de dolari.
  • O comisie a parlamentului ucrainean s-a întâlnit joi pentru a discuta modificările, unele dintre ele considerate draconice, propuse legii privind mobilizarea în forțele armate.
  • Estonia a anunțat joi că Rusia va închide un punct de trecere a frontierei cheie pentru traficul rutier timp de doi ani, invocând lucrări de modernizare.
  • Un număr de 17 jurnaliști ucraineni încarcerați în teritoriile ocupate de ruși au fost adăugați pe lista internațională a jurnaliștilor persecutați și a căror eliberare este cerută de Federația Europeană a Jurnaliștilor.

------------------