Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a primit recent acces în sălile reactoarelor de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie (Zaporijjea) din „motive de securitate”, a afirmat vineri Moscova, care ocupă situl de aproape doi ani, informează AFP.

AIEA la centrala nucleară ZaporojieFoto: Handout / AFP / Profimedia

Aflată în mâinile forţelor ruse din martie 2022, centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost afectată de mai multe ori de întreruperi de curent cauzate de lupte, iar armata rusă acuză cu regularitate Ucraina că ameninţă centrala, conform Agerpres.

Această situaţie precară generează temeri cu privire la un accident nuclear major, în pofida prezenţei de experţi ai AIEA la faţa locului.

Tensiunile dintre Moscova şi Kiev asupra acestui subiect sunt recurente, iar AIEA încearcă să medieze, asigurându-se totodată de securitate la centrală alături de ruşi.

Miercuri, însă, agenţia ONU a deplâns faptul că experţi ai săi nu au primit acces la mai multe zone ale centralei.

„În timpul ultimelor două săptămâni, ei nu au fost autorizaţi să acceadă la sălile reactoarelor de la unităţile 1,2 şi 6”, „o premieră”, fiind vorba de „incinta unui reactor al unei unităţi oprite”, a anunţat agenţia ONU într-un comunicat.

Vineri, un responsabil al agenţiei atomice ruse Rosenergoatom, Renat Karceaa, a justificat această decizie, invocând „măsuri de securitate”.

„Atunci când compartimentul reactorului este sigilat şi închis, personalul centralei nu poate fi prezent decât în situaţii de urgenţă sau pentru a efectua lucrări de rutină”, a afirmat el, citat de cotidianul rus RBK.

„O incintă închisă şi mai ales o incintă sigilată nu este un muzeu sau o zonă de promenadă liberă”, a mai spus el.

Centrala Zoporojie se află în oraşul Energodar, lângă fluviul Nipru care face oficiu de linie naturală a frontului între ruşi şi ucraineni. Situl se află de asemenea la 50 de kilometri la sud-vest de oraşul omonim Zaporojie.