​Apărarea antiaeriană mobilă ucraineană mai are muniție pentru a face față doar la „câteva” noi valuri rusești de atacuri de amploare, iar stocurile sale nu pot fi refăcute decât cu ajutorul Occidentului, a avertizat un general ucrainean. Potrivit experților consultați de AFP, recentele atacuri masive rusești au ca scop epuizarea populației și a apărării antiaeriene ucrainene. Rusia a tras aproape 300 de rachete și peste 200 de drone Shahed în două valuri de lovituri, la 29 decembrie și în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, a spus Volodimir Zelenski.

Clădire din Liov distrusă de o dronă ruseascăFoto: Anastasiia Smolienko / Zuma Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Preşedintele Volodimir Zelenski, în mesajul său către ucraineni de joi seară: O altă prioritate de top este reprezentată de noile pachete de ajutor militar pentru luptătorii noștri, care includ artilerie, în special de calibrul 155, capacități de război electronic, noi drone și alte echipamente esențiale.
  • Germania a predat un sistem de apărare aeriană Skynex, 10 vehicule blindate Marder, muniție pentru tancurile Leopard și alte ajutoare în cadrul ultimei sale livrări către Ucraina
  • Putin le oferă cetăţenie rusă străinilor care luptă pentru Moscova şi familiilor acestora. În decembrie, el a simplificat obţinerea cetăţeniei pentru moldoveni, kazahi şi belaruşi
  • Ucraina a deschis 9.000 de dosare penale pentru sustragerea de la mobilizare
  • ​Republica Moldova se retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI, dar trebuie să mai achite o datorie de 341.225 de dolari
  • O comisie a parlamentului ucrainean s-a întâlnit joi pentru a discuta modificările, unele dintre ele considerate draconice, propuse legii privind mobilizarea în forțele armate
  • Estonia a anunțat joi că Rusia va închide un punct de trecere a frontierei cheie pentru traficul rutier timp de doi ani, invocând lucrări de modernizare.
  • Un număr de 17 jurnaliști ucraineni încarcerați în teritoriile ocupate de ruși au fost adăugați pe lista internațională a jurnaliștilor persecutați și a căror eliberare este cerută de Federația Europeană a Jurnaliștilor

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 680 - LIVE pe HotNews.ro:

01:00 Preşedintele Volodimir Zelenski, în mesajul său către ucraineni de joi seară:

  • „Apărătorii cerului nostru lucrează neobosit pentru a ne proteja țara. Întreaga noastră echipă diplomatică, toți cei care se ocupă de comunicarea cu partenerii și toți reprezentanții ucraineni din întreaga lume se angajează pe deplin să asigure livrarea de sisteme suplimentare de apărare aeriană și muniție. Aceasta este prioritatea numărul unu.
  • O altă prioritate de top este reprezentată de noile pachete de ajutor militar pentru luptătorii noștri, care includ artilerie, în special de calibrul 155, capacități de război electronic, noi drone și alte echipamente esențiale.
  • Le sunt recunoscător tuturor partenerilor noștri care alcătuiesc deja noile pachete de asistență. Vor exista multe comunicări relevante în această lună”.

00:26 Estonia a anunțat joi că Rusia va închide un punct de trecere a frontierei cheie pentru traficul rutier timp de doi ani, invocând lucrări de modernizare.

Autoritățile de la Tallinn au afirmat că au primit o notă oficială din partea Rusiei prin care au fost anunțate că punctul de trecere Narva-Ivangorod se va închide la 1 februarie.

Ministrul de externe, Margus Tsahkna, a declarat: „Potrivit notei, lucrările de renovare sunt planificate să dureze până la sfârșitul anului 2025. Vom vedea ce se va întâmpla cu adevărat. De partea noastră, noi ne vom continua activitatea obișnuită la frontieră”.

Punctul de trecere frontierei - care face legătura între Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia, și orașul vecin rus Ivangorod - va rămâne deschis pentru pietoni.

Estonia împarte cu Rusia o graniță de 333 km, cu cinci puncte de trecere rămase deschise după închiderea punctului de control din Narva. (The Guardian)

Germania a livrat Ucrainei un sistem de apărare aeriană

23:04 Un număr de 17 jurnaliști ucraineni încarcerați în teritoriile ocupate de ruși au fost adăugați pe lista internațională a jurnaliștilor persecutați și a căror eliberare este cerută de Federația Europeană a Jurnaliștilor, a informat joi un fost procuror general adjunct al Ucrainei, Gyunduz Mamedov. „Abuzurile împotriva jurnaliștilor din teritoriile ocupate arată că acestea sunt sistematice”, a scris el.

22:19 Germania trimite Ucrainei sistemul de apărare aeriană Skynex și alte ajutoare militare

Germania a predat un sistem de apărare aeriană Skynex, 10 vehicule blindate Marder, muniție pentru tancurile Leopard și alte ajutoare în cadrul ultimei sale livrări către Ucraina, după cum a anunțat joi guvernul de la Berlin, potrivit The Kyiv Independent.

21:47 Ucraina a deschis 9.000 de dosare penale pentru sustragerea de la mobilizare

Ucraina a deschis circa 9.000 de dosare penale pentru sustragerea de la mobilizarea în armată decretată de preşedintele Volodimir Zelenski pentru a face faţă invaziei ruse, dosare dintre care circa 2.600 au fost trimise instanţelor de judecată, a anunţat joi ministrul ucrainean de interne, Igor Klimenko, în aceeaşi zi în care parlamentul de la Kiev dezbate un proiect de lege care scade vârsta de recrutare şi înăspreşte pedepsele pentru cei care se sustrag mobilizării.

Coreea de Nord a furnizat Rusiei rachete, spune Casa Albă

21:03 ​Republica Moldova se retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI, dar trebuie să mai achite o datorie de 341.225 de dolari

Republica Moldova urmează să părăsească Adunarea Interparlamentară a Comunităţii Statelor Independente (CSI) în data de 8 februarie, dar pentru a definitiva procedura trebuie să achite o datorie la cotizaţia de membru de circa 6,5 milioane de lei moldoveneşti (341. 225 de dolari).

20:26Coreea de Nord a furnizat Rusiei rachete pentru a ataca Ucraina, potrivit Casei Albe

Rachete furnizate de Coreea de Nord Rusiei au fost folosite în marile atacuri din ultimele zile în Ucraina, a anunțat joi Casa Albă, denunțând o „escaladare semnificativă și îngrijorătoare” a sprijinului acordat de Phenian Moscovei, potrivit AFP.

20:05Principalele puncte de frontieră dintre Polonia şi Ucraina, blocate în continuare de protestele agricultorilor şi transportatorilor polonezi

Cele patru principale puncte de frontieră între Polonia şi Ucraina erau blocate joi pentru traficul camioanelor, agricultorii polonezi blocând după reluarea protestului lor şi ultimul punct de trecere. „După o pauză în perioada sărbătorilor, am reluat în cursul dimineţii blocarea postului de frontieră Medyka, întrucât nu avem un acord scris cu guvernul” polonez, a declarat unul dintre organizatorii protestului, adăugând că, în lipsa unui acord cu guvernul lui Donald Tusk care să le satisfacă revendicările, blocarea acelui punct de trecere va continua până pe 3 februarie.

Ce au vizat ucrainenii în Crimeea

19:32Ucraina anunță că a lovit o unitate militară rusă în Crimeea

Ucraina a atacat joi o unitate militară rusă în apropiere de Evpatoria, în Crimeea ocupată de Rusia, a declarat comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk.

„Mulțumesc piloților forțelor aeriene și tuturor celor care au planificat operațiunea pentru acțiunea de luptă perfectă”, a scris el pe Telegram.

Ministerul rus al Apărării afirmase anterior că forțele sale au dejucat atacul ucrainean.

18:44O comisie a parlamentului ucrainean s-a întâlnit joi pentru a discuta modificările, unele dintre ele considerate draconice, propuse legii privind mobilizarea în forțele armate, o mutare cerută de conducerea militară pentru a suplimenta efectivul de trupe necesare pentru a face față invaziei rusești.

18:20Putin le oferă cetăţenie rusă străinilor care luptă pentru Moscova şi familiilor acestora. În decembrie, el a simplificat obţinerea cetăţeniei pentru moldoveni, kazahi şi belaruşi

Vladimir Putin a semnat joi un decret ce permite ca cetăţenii străini care luptă pentru Rusia în Ucraina să obţină cetăţenia rusă pentru ei şi familiile lor. Printre cei eligibili se numără persoanele care au semnat contracte cu forţele armate regulate sau cu alte „formaţiuni militare” - o descriere care s-ar putea aplica unor grupuri precum organizaţia de mercenari Wagner.

Pe de altă parte, Putin a semnat la 18 decembrie 2023 un decret prin care simplifică procedura de obţinere a cetăţeniei ruse pentru cetăţenii din Republica Moldova, Kazahstan şi Belarus.

Explozii în regiunea Sevastopol din Crimeea. Ucrainenii atacă cu rachete

17:49Atac cu rachete la Sevastopol. Circulaţia pe podul Kerci a fost întreruptă

O alertă aeriană a fost emisă joi în regiunea Sevastopol din Crimeea, unde mai multe „ţinte aeriene” au fost doborâte, a declarat guvernatorul Mihail Razvojaiev. „Serviciile de salvare din Sevastopol nu înregistrează în prezent nicio pagubă la nivelul infrastructurii”, a scris el pe Telegram, adăugând că armata rusă „lucrează pentru a distruge un număr mare de ţinte”.

Potrivit canalului Telegram Crimean Winds, martorii au raportat o explozie violentă în Evpatoria, la celălalt capăt al golfului Sevastopol, iar canalul local CHP/Sevastopol a raportat zece lovituri de rachete.

Agenţia de presă rusă TASS, citând centrul de informaţii rutiere, anunţase anterior întreruperea circulaţiei vehiculelor pe podul Kerci, care leagă de Rusia peninsula ucraineană anexată.

17:16 Ministerul rus al Apărării anună că forțele sale au respins joi un atac ucrainean asupra instalațiilor rusești din Crimeea și au distrus 10 rachete ucrainene deasupra peninsulei.

Reuters amintește că Ucraina a efectuat, pe parcursul celor 22 de luni de război, mai multe atacuri distrugătoare asupra Crimeei anexate de ruși și a podului care o leagă de Rusia.

16:51 Doi cetăţeni moldoveni care ajutau ucraineni să scape de armată au fost arestaţi

Ucraina a anunţat joi arestarea în Republica Moldova a unor călăuze care ajutau ucraineni chemaţi la arme să fugă din ţara lor, în plină dezbatere asupra necesităţii de a întări rândurile armatei ucrainene în faţa forţelor armate ruse.

„Infractorii îi transportau pe bărbaţii ce aveau vârsta pentru serviciul militar din regiunea (ucraineană) Odesa până la frontiera cu Transnistria”, teritoriu separatist pro-rus în Republica Moldova, potrivit aceleiaşi surse. „De acolo, ei îi conduceau de-a lungul unor poteci forestiere evitând posturile de control (...) şi i-au dus pe clienţii lor până în capitala Republicii Moldova”, Chişinău, continuă poliţia ucraineană, care afirmă că traficanţii cereau pentru serviciile lor între 4.500 şi 5.000 de dolari şi îşi găseau „clientela” pe canalele de mesagerie Telegram.

Acces blocat pentru experţii AIEA la centrala Zaporojie ocupată de ruși

16:05 VIDEO EMOȚIONANT Doctorița eliberată de ruși după aproape doi ani de prizonierat a primit un inel de la cel care i-a fost alături în asediul de la Mariupol

15:36 Șeful organismului de supraveghere a energiei nucleare al ONU a declarat că inspectorilor săi le-a fost refuzat accesul la anumite părți ale centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de ruși, și că nu au primit încă planurile de întreținere pentru 2024 ale instalației.

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a spus că de două săptămâni inspectorii de la centrală nu au avut acces la sălile principale ale reactoarelor unu, doi și șase.

„Este pentru prima dată când experților AIEA nu li s-a permis accesul în sala unui reactor al unei unități care se afla în stare de oprire la rece”, a declarat Grossi. (Reuters)

15:03 Un civil a fost ucis și opt răniți joi într-un atac cu rachete rusești asupra orașului Kropyvnytskyi din centrul Ucrainei, care a avariat clădiri ale companiei energetice și a provocat întreruperi în alimentarea cu energie electrică și apă, a declarat guvernatorul regional.

Rusia a folosit probabil o rachetă X-59, a declarat guvernatorul Andriy Raikovych în cadrul unei ședințe de informare.

„Oameni obișnuiți care erau la lucru au fost răniți... Un muncitor, din păcate, a murit. Un simplu mecanic auto”, a spus Raikovyic. El a adăugat că toți cei răniți au răni provocate de șrapnel.

Ucraina a exportat mai mult în 2023, dar pe mai puțini bani

14:51 Vladimir Putin a emis joi un decret care permite cetățenilor străini care luptă pentru Rusia în Ucraina să obțină cetățenia rusă pentru ei și familiile lor.

Ordinul prevede că persoanele care au semnat contracte în timpul „operațiunii militare speciale” din Ucraina pot solicita să obțină pașapoarte rusești pentru ei și pentru soțiile, copiii și părinții lor. Ei trebuie să furnizeze documente care să arate că au semnat pentru o perioadă de cel puțin un an.

Printre cei eligibili se numără persoanele care au semnat contracte cu forțele armate regulate sau cu alte „formațiuni militare” - o descriere care s-ar putea aplica unor grupuri precum organizația de mercenari Wagner. (Reuters)

14:47Ucraina a avut exporturi mai mari în 2023, dar valoarea acestora s-a prăbușit cu 19%

13:40 Un avion de luptă Su-34 a ars complet pe aerodromul Shagol din Chelyabinsk, Rusia, în noaptea de 3 spre 4 ianuarie, a declarat pentru Ukrainska Pravda o sursă din cadrul serviciilor de securitate.

„Putem confirma că avionul inamic a fost ars complet”, a spus sursa, adăugând că a fost vorba de o operațiune specială desfășurată de serviciile de informații militare din Ucraina.

Rusia vrea să producă din nou mașini Volga

13:19Rusia intenționează să cumpere rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran, un pas care ar spori capacitatea Moscovei de a lovi infrastructura ucraineană, a relatat joi Wall Street Journal, citând oficiali americani.

Anul trecut, Casa Albă a afirmat că observă tot mai multe indicii că Rusia și Iranul își extind parteneriatul de apărare fără precedent, care ar ajuta Moscova să extindă războiul din Ucraina

12:48După reluarea producției autoturismelor Lada și Moskvitch, Rusia vrea să înceapă să producă din nou și mașini Volga chiar de anul acesta, a precizat joi ministrul rus al industriei și comerțului, Denis Manturov.

12:37 Fermierii polonezi au blocat joi punctul de trecere a frontierei Medyka cu Ucraina, reluând protestul prin care cer să li se asigure subvențiile guvernamentale pentru porumb și să nu le crească taxele, a anunțat postul privat de televiziune Polsat News.

Fermierii, care cer un acord scris cu guvernul, își suspendaseră protestul la punctul de trecere din sud-estul Poloniei pe 24 decembrie, după o întâlnire cu ministrul agriculturii Czeslaw Siekierski.

Liderul protestului, Roman Kondrow, a declarat că fermierii sunt mulțumiți de discuțiile pe care le-au avut cu ministrul și cu guvernatorul local, dar doresc un acord oficial.

Reuniune de urgență NATO-Ucraina

12:04NATO va organiza de urgență o reuniune cu Ucraina din cauza valurilor masive de atacuri aeriene rusești

11:31 Evaluarea ministerului britanic al apărării de astăzi:

  • Președintele Putin a aprobat, în noiembrie 2022, înființarea Forței de Securitate Guvernamentală Moscova, o nouă organizație menită să apere infrastructura capitalei.
  • Începând cu iulie 2023, FSGM și-a asumat un și mai pregnant caracter paramilitar, primind inclusive dreptul de a folosi arme de foc. Ea a atras câteva mii de recruți din capacitatea totală planificată de 15.000 de oameni.
  • FSGM reprezintă doar un alt exemplu din lunga tradiție a „paramilitarizării” din Rusia: proliferarea de organizații militare în afara armatei regulate.
  • Totuși, FSGM a fost, foarte probabil, întărită și ca reacție la îngrijorările privind gradul de pregătire al forțelor locale de securitate din Moscova în fața rebeliunii trupelor Wagner din iunie 2023.
  • De asemenea, proiectul oferă moscoviților ocazia să se ofere ca voluntari pentru îndatoriri „patriotice” pe timp de război, evitând în același timp să ajungă în prima linie a frontului din Ucraina.
  • Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a reușit să limiteze impactul direct al conflictului asupra populației relativ înstărite a capitalei. Majoritatea pierderilor rusești din Ucraina au fost militari din regiunile mai sărace din provincie.

10:58Armata ucraineană a publicat o înregistrare video cu o „explozie care merită văzută” după o nouă lovitură reușită de militarii săi pe front împotriva tehnicii de luptă a armatei ruse.

BAE Systems reîncepe producția de tunuri M777

10:13 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 780 de soldați, 12 tancuri, 21 de alte blindate de luptă, 28 de tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 6 echipamente speciale și 32 diferite vehicule.

09:24 Compania britanică BAE Systems a anunțat joi că va reîncepe să producă piese pentru tunurile M777 pentru armata americană, scrie Wall Street Journal.

Piesele nou fabricate vor fi folosite pentru a recondiționa M777-urile trimise în Ucraina, potrivit unei surse WSJ.

BAE a spus că, odată cu reluarea producției de M777, se așteaptă și la contracte pentru tunuri întregi. Mai mult de opt țări au făcut solicitări de cumpărare de tunuri M777 de la începutul războiului din Ucraina, a precizat compania.

Atacul asupra Kyivstar, un „mare avertisment" pentru Occident

09:02Experții ruși despre războiul din Ucraina în 2024: Kievul va avea forțe și mijloace să lupte și chiar să atace

În 2024 Ucraina se va confrunta cu o criză economică, precum și cu dificultăți pe câmpul de luptă - declară într-un glas experții ruși, citați de ziarul "MK". În același timp ei sunt siguri că Occidentul nu va abandona Kievul, deși țările NATO se află acum într-o situație dificilă

08:42 Hackerii ruși intraseră în sistemul gigantului ucrainean de telecomunicații Kyivstar cel puțin din luna mai a anului trecut, într-un atac cibernetic care ar trebui să servească drept un „mare avertisment” pentru Occident, a declarat pentru Reuters șeful spionajului cibernetic din Ucraina.

Atacul cibernetic, unul dintre cele mai importante de după începerea invaziei ruse, a scos din funcțiune serviciile furnizate de cel mai mare operator de telecomunicații din Ucraina pentru aproximativ 24 de milioane de utilizatori timp de câteva zile, începând cu 12 decembrie.

Într-un interviu, Illia Vitiuk, șefa departamentului de securitate cibernetică al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a dezvăluit detalii exclusive despre hacking, despre care a spus că a provocat distrugeri „dezastruoase” și a avut ca scop să dea o lovitură psihologică și să adune informații.

„Acest atac este un mare mesaj, un mare avertisment, nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume occidentală, pentru a înțelege că nimeni nu este de fapt de neatins”, a spus el. Atacul a șters „aproape totul”, inclusiv mii de servere virtuale și PC-uri, a spus el, descriindu-l ca fiind probabil primul exemplu de atac cibernetic distructiv care „a distrus complet nucleul unui operator de telecomunicații”.

Antiaeriana ucraineană mai are muniție doar pentru câteva valuri masive de atacuri

08:05Antiaeriana ucraineană mai are muniție doar pentru „câteva” atacuri aeriene masive - general / Rămâne Ucraina fără interceptoare înainte ca Rusia să termine rachetele? Ce spun experții

Apărarea antiaeriană mobilă a Ucrainei are suficientă muniție pentru a face față doar „câtorva” noi atacuri rusești de amploare, iar stocurile sale nu pot fi refăcute decât cu ajutorul Occidentului, a avertizat un general ucrainean. Recentele lovituri masive ale Rusiei împotriva marilor orașe ucrainene au ca scop epuizarea apărării antiaeriene ucrainene, au spus experții consultați de AFP.

07:32 Rusia a lansat în total 35 de drone de atac în primele ore ale zilei de luni, a anunțat armata ucraineană, sistemele de apărare aeriană distrugând toate dronele, dar Ucraina se confruntă acum cu o nouă amenințare rusească cu rachete. (Reuters)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------