Armata ucraineană a publicat o înregistrare video cu o „explozie care merită văzută” după o nouă lovitură reușită de militarii săi pe front împotriva tehnicii de luptă a armatei ruse.

Sistemul Buk a fost lovit cu o drona kamikazeFoto: Captura video - Defense of Ukraine

„Războinicii ucraineni au distrus sistemul de apărare antiaeriană rusesc Buk. Explozia de după merită văzută”, afirmă succint ministerul ucrainean al apărării pe pagina sa de „X” cu privire la lovitura atribuită Regimentului 14 Separat din cadrul Complexelor de Aeronave Fără Pilot, o ramură a forțelor aeriene ale Kievului.

Potrivit site-ului Oryx, care monitorizează independent pierderile suferite de ambele forțe armate ce luptă în Ucraina, Rusia a pierdut zeci de sisteme antiaeriene Buk de la începutul războiului în urmă cu aproape doi ani, precum și alte sisteme de arme din aceeași categorie.

Forțele ucrainene au distribuit chiar la începutul acestei săptămâni o înregistrare video care prezintă distrugerea unui alt sistem Buk moștenit de Rusia de la Uniunea Sovietică.

Se estimează că Rusia avea în arsenalul său cel puțin 440 de sisteme Buk înainte de declanșarea invaziei în Ucraina, deși numărul lor nu este cunoscut cu exactitate. Ele au intrat în serviciul forțelor armate sovietice în 1980 și au trecut de atunci prin diferite stadii de modernizare.

Dacă în cazul de față sistemul pare să fi fost distrus cu ajutorul unei drone kamikaze, în primele zile ale invaziei rusești forțele Kievului au folosit cu succes drone de atac Bayraktar TB-2 pentru a elimina astfel de sisteme de apărare antiaeriană cu rază medie ale armatei ruse.

Statul Major de la Kiev afirmă în ultimul său bilanț că forțele ucrainene au distrus 630 de sisteme de apărare antiaeriană rusești de la începutul războiului.

Urmărește ultimele evoluții din a 680-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.