Ambasadorii statelor membre ale NATO și Ucrainei se vor întâlni miercuri la Bruxelles, la cererea Kievului, care solicită mai multe resurse de apărare aeriană în urma recentelor valuri de lovituri rusești cu rachete și drone, potrivit France Presse.

Jens Stoltenberg la sediul NATOFoto: FEDERICO GAMBARINI / AFP / Profimedia

Reuniunea, convocată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la solicitarea Ucrainei, are loc după „recentele atacuri rusești cu rachete și drone împotriva civililor ucraineni", a explicat joi purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White.

Țările NATO au furnizat deja „cantități semnificative de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei și sunt angajate să consolideze în continuare apărarea Ucrainei", a adăugat el.

În ultimele zile, Rusia a lansat unele dintre cele mai mari atacuri cu rachete și drone împotriva Ucrainei de când a invadat țara, la 24 februarie 2022.

Din cauza acestor atacuri, Kievul le cere aliaților săi occidentali mai multe sisteme de apărare aeriană, de rachete și de drone, dar aceștia au dificultăți în a le oferi.

Ajutorul militar american este în continuare blocat de Congresul SUA din cauza reticenței reprezentanților republicani.

Apărarea antiaeriană mobilă a Ucrainei are suficientă muniție pentru a face față doar „câtorva" noi atacuri rusești de amploare, iar stocurile sale nu pot fi refăcute decât cu ajutorul Occidentului, a avertizat un general ucrainean.

Recentele lovituri masive ale Rusiei împotriva marilor orașe ucrainene au ca scop epuizarea apărării antiaeriene ucrainene, au spus experții consultați de AFP.