Rachete furnizate de Coreea de Nord Rusiei au fost folosite în marile atacuri din ultimele zile în Ucraina, a anunțat joi Casa Albă, denunțând o „escaladare semnificativă și îngrijorătoare” a sprijinului acordat de Phenian Moscovei, potrivit AFP.

Urmările unui atac rusesc cu rachete asupra KievuluiFoto: Abed Rahim Khatib / DPA / Profimedia

„Informațiile noastre indică faptul că Coreea de Nord a furnizat recent Rusiei sisteme de lansare de rachete balistice și mai multe rachete balistice”, dintre care unele au fost folosite ulterior în loviturile asupra Ucrainei la 30 decembrie și din nou la 2 ianuarie, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby.

Statele Unite și aliații lor vor sesiza acum Consiliul de Securitate al ONU, deoarece acest transfer de rachete reprezintă o încălcare a sancțiunilor ONU împotriva Coreei de Nord, a declarat John Kirby.

rachete balistice din Iran

Rusia intenționează, de asemenea, să cumpere rachete de la aliatul său iranian, a precizat purtătorul de cuvânt.

„Vom impune sancțiuni suplimentare împotriva celor care facilitează aceste transferuri de arme între Rusia și Coreea de Nord și între Rusia și Iran”, a adăugat el.

În 2023, Casa Albă a afirmat că există semnale ce arată că Rusia şi Iranul îşi extind parteneriatul fără precedent din sfera apărării, ajutând astfel Moscova să-şi prelungească războiul din Ucraina şi creând totodată o ameninţare în direcţia vecinilor Iranului.

Potrivit experților, recentele lovituri masive ale Rusiei împotriva marilor orașe ucrainene au ca scop epuizarea populației și a apărării antiaeriene a Ucrainei.