Turcia a afirmat marți că nu va permite ca două nave britanice vânătoare de mine destinate Ucrainei să tranziteze apele sale în drum spre Marea Neagră, deoarece ar încălca un pact internațional referitor la traversarea strâmtorilor pe timp de război, relatează Reuters.

Vănător de mine HMS Shoreham din clasa SandownFoto: Neil Watkin / Alamy / Alamy / Profimedia

Marea Britanie a anunțat luna trecută că va transfera două nave vânătoare de mine ale Marinei Regale către Marina ucraineană, pentru a contribui la consolidarea operațiunilor maritime ale Ucrainei în războiul cu Rusia.

Turcia, membră a NATO, și-a informat însă aliații că nu va permite navelor să folosească strâmtorile sale Bosfor și Dardanele cât timp continuă războiul din Ucraina, după cum a transmis marți direcția de comunicare a președinției turce.

„Aliaţii noştri au fost informaţi în mod corespunzător că navele pentru deminare donate Ucrainei de către Marea Britanie nu vor fi autorizate să treacă prin strâmtorile turcești spre Marea Neagră atât timp cât războiul continuă”, se arată în comunicatul președinției.

Când Rusia și-a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022, Turcia a făcut apel la Convenția de la Montreux din 1936, blocând efectiv trecerea navelor militare pentru părțile aflate în conflict. Convenția exceptează navele care se întorc la bazele de origine.

Turcia a pus în aplicare convenția „în mod imparțial și riguros”, pentru a preveni escaladarea în Marea Neagră, a mai declarat președinția de la Ankara.

Turcia „a considerat imediat drept „război” operaţiunea militară specială a Rusiei împotriva Ucrainei”, prin urmare, conform prevederilor Convenţiei de la Montreux, „a închis strâmtorile pentru navele militare ale celor două părţi aflate în război (Rusia şi Ucraina)”, argumentează preşedinţia turcă.

Conform respectivei convenţii, navele militare ale părţilor nebeligerante pot tranzita strâmtorile chiar şi pe timp de război, dar aceeaşi convenţie oferă Turciei posibilitatea de a avea ultimul cuvânt şi de a refuza autorizarea trecerii oricărei nave dacă estimează că altfel ar exista un pericol de a fi atrasă în război.

Ankara a menținut relații bune atât cu Kievul cât și cu Moscova pe tot parcursul războiului, amintește Reuters.

____