Ucraina a suspendat folosirea noului coridor pentru cereale din Marea Neagră din cauza amenințărilor avioanelor rusești, a arătat joi firma de consultanță de la Kiev Barva Invest, în condițiile în care guvernul ucrainean nu a făcut vreun anunț oficial în acest sens, relatează Reuters.

Portul Odesa din UcrainaFoto: Yulii Zozulia / Zuma Press / Profimedia Images

„Am dori să vă informăm cu privire la suspendarea temporară a traficului de nave către și dinspre (porturi). Actuala interdicție este în vigoare pe 26 octombrie, dar este posibil ca ea să fie extinsă”, a declarat compania de consultanță pe canalul său de Telegram.

Firma de consultanță a explicat că suspendarea este deja în vigoare de două zile și că aceasta a fost cerută de forțele armate ucrainene din cauza intensificării activităților aviației ruse deasupra Mării Negre.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercurea trecută că a ordonat Forțele Aerospațiale ale Rusiei să înceapă patrularea permanentă a spațiului aerian de deasupra Mării Negre cu avioane de luptă înarmate cu rachete Kinjal („Pumnal”).

Putin a spus atunci că doar „informează” cu privire la această decizie, acuzând însă din nou Statele Unite că sunt din ce în ce mai atrase în războiul din Ucraina în condițiile în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski confirmase cu o zi înainte că Washingtonul a furnizat țării sale rachete de atac cu rază lungă ATACMS.

La cât se ridică exporturile Ucrainei prin „coridorul” din Marea Neagră

Ucraina a lansat în luna august un așa-zis „coridor umanitar” pentru navele cu destinația Africa și Asia pentru a încerca să eludeze blocada rusă din Marea Neagră. Măsura a venit în condițiile în care în iulie Rusia și-a suspendat participarea la acordul privind exporturile de cereale prin Marea Neagră.

Oficialii ucraineni și surse din domeniul comerțului maritim afirmă că până acum 40 de nave au folosit acest coridor și că 1,5 milioane de tone de mărfuri ucrainene au fost exportate pe această cale.

Majoritatea exporturilor au constat în cereale, uleiuri vegetale și hrană în condițiile în care statele vecine Ucrainei au interzis importarea acestor produse pentru a proteja fermierii locali.

Vestea privind suspendarea coridorului maritim din Marea Neagră vine după ce mai devreme în cursul săptămânii producătorii agricoli din Ucraina și-au exprimat speranța că acesta ar putea ajunge să fie folosit la exportarea a până la 2,5 milioane de tone de produse alimentare în fiecare lună, aproape cât prevedea și acordul mediat de ONU pe care Moscova l-a denunțat în iulie.

Taras Vîsoțkîi, viceministrul ucrainean al agriculturii, a declarat la rândul său miercuri că exporturile de cereale prin coridor ar putea depăși un milion de tone luna aceasta.

Urmărește ultimele evoluții din a 610-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.