​​Când locuiești la câteva sute de metri de un război sângeros poți să ai parte de tot felul de evenimente. Un localnic din Plauru, Ceatalchioi, a povestit jurnaliștilor HotNews.ro cum a scos din Dunăre un ucrainean care fugea de război. În această localitate, autoritățile din România au anunțat recent că au găsit resturile unei drone rusești.

Costel Tănase, pe malul brațului Chilia de unde l-a salvat pe ucraineanFoto: Adi Iacob / HotNews

Oamenii din satul Plauru își amintesc de vremurile de pace, când pescarii ucraineni și români se întâlneau și schimbau produse pe brațul Chilia, fără să-și pună probleme de securitate la graniță.

Acum, oamenii care trăiesc în cea mai apropiată localitate românească de războiul din Ucraina, sunt martorii atacurilor pe care rușii le lansează cu drone kamikaze asupra portului Izmail.

Distanța dintre Izmail și Plauru este de 250-300 metri, astfel încât de la casa lui Costel Tănase se pot auzi în timpul zilei utilajele și muncitorii care lucrează în danele portului ucrainean. La fel, noaptea se aud și sirenele aeriene care anunță atacurile rusești asupra infrastructurii civile din țara vecină.

Costel Tănase se ocupă cu creșterea oilor dar și pescuiește. Spune însă că în ultima vreme nici peștele nu mai stă în apele Dunării din cauza traficului intens de nave și a războiului.

Oile lui Costel Tănase. FOTO: Adi Iacob/ HotNews.ro

Vecinătatea cu o țară aflată în conflict presupune pentru localnicii din Plauru și altfel de evenimente. Costel Tănase povestește cum a salvat un ucrainean care s-a aruncat în apele brațului Chilia pentru a nu fi trimis pe front.

„Venisem de la pescuit, dar feciorul meu s-a întors până la barcă pentru că uitase ceva. L-a văzut pe ucrainean în apă și a venit și mi-a spus.

„Am luat barca și m-am dus și l-am luat din apă. Ulterior l-am dat polițiștilor români de frontieră”, a explicat Daniel Tănase.

El povestește că bărbatul era în jurul vârstei de 30 de ani și avea doar hainele de pe el, iar într-o pungă încă un rând de schimburi și un laptop ambalat ca să nu se ude.

Localnicul își amintește că ucraineanul i-a spus că era din Odesa și voia să fugă prin Polonia, dar i-a fost frică să nu fie prins pe drum. Din acest motiv a ales calea mai scurtă, prin Dunăre și apoi România.

„Când l-am adus (n.r. în casă) era speriat, îi era frig. După ce și-a revenit și mi-a mulțumit și mie și polițiștilor. Era treabă de câteva minute și îl prindeau ai lui (n.r. Poliția de frontieră din Ucraina). Erau două femei și doi bărbați, toți cu mitraliere Kalașnikov. Au venit cu șalupa direct pe mal aici. Ne spuneau să îl aducem, că vor măcar să vorbească cu el, dar le-am spus că nu mai este”, a mai povestit localnicul din Plauru.

Plauru, Ceatalchioi. FOTO: Adi Iacob/ HotNews.ro

Ce s-a întâmplat cu ucraineanul?

„L-a luat poliția română de frontieră, l-au dus la Galați într-un centru și de acolo nu mai știu. Cred că i-a dat drumul și a plecat în Germania la maică-sa”, crede Costel Tănase.

Legea marţială instituită în Ucraina după lansarea invaziei ruse de pe 24 februarie 2022 interzice plecarea din ţară a bărbaţilor cu vârste între 18 şi 60 de ani, cu excepţia celor care sunt scutiţi de mobilizare în caz de război, celor care au motive medicale şi taţilor cu cel puţin trei copii.

Poliţia de Frontieră Română a arătat la finalul anului trecut că a identificat aproximativ 4.900 de bărbaţi ucraineni care au fugit din ţara lor încălcând legea marţială.