Armata rusă a găsit un tertip pentru a ocoli legea care interzice trimiterea recruților într-o zonă de conflict, apelând la reactivarea așa-ziselor „batalioane de corecție” folosite de forțele sovietice în timpul dictatorului Iosif Stalin.

Tablou cu StalinFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

O sursă din cadrul ministerului apărării de la Moscova a declarat pentru canalul rusesc de știri SOTA că recruți condamnați pentru încălcări ale legii penale au fost trimiși în astfel de batalioane și că în cazul celor cărora nu li s-a încheiat perioada de încorporare sunt trimiși să lupte în Ucraina.

Este vorba de recruți încorporați în forțele armate ruse ca parte a serviciului militar încă obligatoriu în Rusia, nu cei luați în armată ca parte a „mobilizării parțiale” decretate de Vladimir Putin anul trecut.

Rusia a lansat campania sa de mobilizare de primăvară pentru serviciul militar obligatori la începutul lunii aprilie, 147.000 de cetățeni fiind chemați la încorporare în cadrul acesteia. Toți bărbații din Rusia trebuie să efectueze un an de serviciu militar, între vârstele de 18 și 27 de ani, sau o pregătire echivalentă în timpul studiilor superioare.

Numeroși oficiali ruși din domeniul apărării au dat asigurări la momentul respectiv că recruții nu vor fi trimiși să lupte în Ucraina, amintind că legislația rusă interzice trimiterea lor într-o zonă de conflict.

Nici rușilor nu le pasă prea mult de soarta recruților din batalioanele de corecție

Cercetătorul independent Chris Owen notează pe pagina sa de Twitter că recruților trimiși în „batalioane penale” li se acordă puțină atenție inclusiv în Rusia, întrucât ei sunt condamnați în spatele ușilor închise de tribunale militare și majoritatea rușilor consideră oricum că e preferabil ca ei să fie trimiși la război decât în închisoare.

Potrivit datelor transmise de SOTA, în jur de 500 de recruți ar fi trimiși la război dintr-un total de 1.000 care au fost condamnați penal și se află în batalioane de corecție.

Owen amintește că astfel de batalioane au fost folosite de armata rusă ultima dată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca urmare a Ordinului Nr. 227.5 semnat de Stalin, soldații lor fiind utilizați în esență drept „carne de tun”.

Trimiși de cele mai multe ori să „curețe” câmpuri minate sau ia cu asalt poziții inamice puternic fortificate, ei aveau o rată de supraviețuire extrem de redusă. Cei care reușeau să ocupe obiectivul alocat erau folosiți apoi în misiuni la fel de periculoase.

„Este probabil ca armata rusă să folosească această aparentă portiță în reguli pentru a-și înlocui pierderile grele din Ucraina. Pe măsură ce acestea cresc, ea va căuta probabil să exploateze fiecare oportunitate pe care o poate găsi pentru a obține mână de luptă din surse care anterior erau interzise”, conchide Chris Owen.

În toamna anului trecut au apărut informații potrivit cărora armata rusă ar fi apelat și la o altă politică din timpul lui Stalin: formarea unor „batalioane de blocaj” care să împiedice soldații din prima linie să se retragă.

Urmărește ultimele evoluții din a 492-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.