Televiziunile din Rusia nu difuzează, de regulă, știrile negative care au legătură cu războiul. Mesajul președintelui rus Vladimir Putin despre revolta armată din Rostov, despre care a zis că este un act de trădare, a fost o surpriză, ținând cont că în timpul tentativei de lovitură de stat din 1991 a fost difuzată o casetă cu Lacul Lebedelor, scrie The Guardian.

Vladimir Putin a ținut un discurs televizat în timpul căruia l-a acuzat pe Evgheni Prigojin de trădareFoto: Artem Priakhin / Zuma Press / Profimedia

Știrile incomode pentru Moscova sunt deseori ignorate de televiziunile rusești, iar un moment celebru pentru mass-media din era sovietică este difuzarea unei înregistrări a baletului Lacul Lebedelor în timpul tentativei de lovitură de stat din 1991.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, când Evgheni Prigojin a anunțat că va porni într-un „marș al justiției” pentru a cere capul conducerii militare ruse, Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov, lucrurile au stat ușor diferit.

Canalul de stat Pervîi Kanal a difuzat o știre de urgență despre declarația lui Prigojin privind o revoltă armată, precizând și motivul invocat de „bucătarul lui Putin”: trupele Wagner au fost lovite de artileria trasă de armata rusă.

Discreditarea lui Prigojin

Apoi, prezentatoarea, Ekaterina Andreeva, una dintre cele mai cunoscute personalități de televiziune din Rusia, a spus rapid că este o informație falsă.

„Primul semn este lipsa oricăror alți martori", a spus ea. Ea a subliniat, de asemenea, rapiditatea cu care Prigojin a denunțat Ministerul rus al Apărării la doar 15 minute după ce presupusa lovitură a avut loc.

La știrile de la ora trei, televiziunea de stat rusă a difuzat scene din Rostov care arătau luptători Wagner care se plimbau pe străzi. Scenele se concentrau pe localnici furioși care îi certau pe mercenari, arătând un bărbat pe bicicletă care le spunea că ar trebui să le fie rușine, fiind „apărători ai patriei".

Cu toate acestea, directorii de la televiziunea de stat rusă au încercat să ocolească subiectul rebeliunii lui Prigojin. La scurt timp după ce Vladimir Putin a apărut la televizor sâmbătă dimineața și a declarat că Rusia intenționează să reprime „brutal" „răsmerița internă", posturile au difuzat un lung documentar despre viața lui Silvio Berlusconi.

Politicianul italian a fost un prieten al lui Putin, dar documentarul fi putut aștepta rezolvarea tentativei de schimbare a conducerii armatei ruse a lui Prigojin.

Un alt post de televiziune a difuzat un documentar despre producția ilegală de caviar.

Era clar că aveau de-a face cu un eveniment prea mare pentru a fi ignorat și televiziunile de stat au căutat să-l discrediteze pe Prigojin și să nu panicheze populația.

„Situație calmă” în Rostov

Jurnalistl BBC Francis Scarr care monitorizează televiziunea de stat rusă a remarcat că buletinele de știri au menținut linia trasată de Kremlin.

„Au avut un corespondent în Rostov mai devreme care a recunoscut că oamenii au cumpărat de panică combustibil, dar au concluzionat că „situația generală este calmă". Deci, cu siguranță nu o ignoră în totalitate, dar încearcă în mod clar să o minimalizeze", a spus Francis Scarr.

Alte posturi TV au încercat să dea vina pe Occident, Russia Today relatând că serviciile secrete americane și britanice se află în spatele insurecției lui forțelor Wagner.