Companiile de armament occidentale sunt interesate să producă arme în Ucraina, dar abia după încheierea războiului, evitând astfel invitațiile insistente formulate de guvernul de la Kiev, relatează Reuters pe baza interviurilor cu mai mulți directori din industrie.

Soldati ucraineni trag cu rachete JavelinFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Ucraina este disperată să își sporească arsenalul de arme, având nevoie de drone, muniții și tancuri, alături de multe altele, în condițiile în care industria de armament i-a fost în mare parte nivelată în primele zile ale invaziei rusești.

Luni, un viceministru din guvernul ucrainean a declarat pentru Reuters că se poartă discuții cu companii de armament din Germania, Franța, Italia și estul Europei pentru a sonda posibilitățile deschiderii unor fabrici în Ucraina.

Însă directorii din industrie chestionați de jurnaliștii de la Reuters la salonul aeronautic ce are loc zilele acestea la Paris spun că deschiderea unor puncte de producție pe teritoriul Ucrainei reprezintă un risc prea mare.

„Trebuie doar să vă gândiți la situație mai în ansamblul său, dată fiind actuala stare a lucrurilor (...) și riscul asociat cu co-producția [alături de Ucraina]”, afirmă Greg Ulmer, directorul diviziei de aeronautică de la gigantul american Lockheed Martin. El a spus de asemenea că nu este la curent cu posibile discuții ca Lockheed să își deschidă puncte de producție în Ucraina.

Reprezentanți de la alte două mari companii din industria de apărare au confirmat însă pentru Reuters că au auzit de demersurile guvernului ucrainean, unul dintre ei precizând că din partea companiei sale există disponibilitate pentru semnarea unui contract de parteneriat industrial cu Ucraina, dar doar după încheierea războiului declanșat de Vladimir Putin anul trecut.

Kievul le face curte producătorilor de armament din Occident

Niciunul dintre directorii intervievați de Reuters la Paris nu și-a exprimat interesul de a investi direct în Ucraina în timp ce războiul încă este în desfășurare.

Cu toate acestea, compania germană Rheinmetall a anunțat luna trecută că a ajuns la un acord cu conglomeratul ucrainean Ukroboronprom în vederea deschiderii unei unități de producție și reparație a tancurilor în Ucraina.

Tot în luna mai, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Ucraina lucrează împreună cu compania pentru a pune bazele unei fabrici de muniții și reparații în Ucraina.

Dar directorii din industrie subliniază că unitățile de reparații sunt mult mai ușor de pus la punct decât linii de asamblare în masă.

„Îți ia timp deoarece, la fel ca în orice altă țară, trebuie să încerci să evaluezi care sunt partenerii potriviți, cine poate face ce. Iar să faci asta în timp ce ei (n.r. ucrainenii) poartă un război nu este o sarcină ușoară”, a declarat Micael Johansson, CEO-ul companiei suedeze de armament Saab.

Însă cea mai mare problemă este reprezentată de faptul că jucătorii mari de pe piața de asigurări în general exclud posibilitatea acordării unor garanții pentru Ucraina, deși Marea Britanie și Franța au anunțat separat miercuri că intenționează să creeze mecanisme prin care afacerile occidentale din Ucraina să primească protecție pe timpul războiului.

Ucraina ar putea deveni un pol european al producției de armament, dacă va câștiga războiul

Numeroși directori din industria de armament văd în schimb un potențial uriaș în Ucraina după ce războiul se va sfârși.

„Ceea ce știm este că acolo există o mână de lucru înalt calificată de oameni care sunt entuziasmați să învețe, extrem de pragmatici și care au cultura rezolvării treburilor”, afirmă Ricardo Mendes, CEO-ul Tekever, o companie producătoare de drone cu unități de producție în Marea Britanie și Portugalia.

El a mai spus că Tekever nu are deocamdată planuri concrete pentru unități de producție în Ucraina postbelică, dar că intenționează să „investească și contribuie semnificativ la dezvoltarea bazei industriale” ce produce drone în țara condusă de Volodimir Zelenski.

Unii analiști preconizează că, în cazul în care războiul se va încheia anul acesta, Ucraina ar putea trece la discuții concrete care să ducă la ridicarea unei industrii de apărare puternice pe timp de pace.

„Este o idee grozavă, fiind doar o chestiune de timp”, afirmă Richard Aboulafia, un analist și specialist în sisteme aerospațiale de la AeroDynamic Advisories. „Va fi un obiectiv pe termen lung să aducem Ucraina în ecosistemul industrial occidental și poate chiar în alianța politică și militară”, a mai spus el într-o referință la posibilitatea aderării țării vecine la NATO.

Pentru moment însă, majoritatea producătorilor de armament vor să ajute Ucraina de la distanță.

„Niciodată să nu spui niciodată, nu? Dar acum obiectivul principal este să ne asigurăm că ei au ceea e le trebuie”, afirmă Chris Calio, CEO-ul Raytheon Technologies.

Urmărește ultimele evoluții din a 484-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.