Rusia și-a vopsit cu camuflaj negru cel puțin una dintre cele două fregate din clasa „Amiral Grigorovici” aflate în Marea Neagră, foarte probabil pentru a-i induce în eroare pe operatorii de drone ucraineni, relatează analistul naval H.I. Sutton într-un articol publicat de Naval News.

Navele „Amiral Essen” și „Amiral Makarov” Foto: TASS / Profimedia Images

Informația a fost descoperită pe baza unor imagini din satelit care par să arate că atât prova, cât și pupa navei „Amiral Essen” au fost vopsite cu vopsea neagră. Cei de la Naval News se declară „încrezători” în informație, notând că este posibil ca noua schemă în care este vopsită nava de război să fie o tentativă de a-i face pe operatorii de drone ucraineni să creadă că au în față o țintă mai puțin valoroasă.

„Deși nu a mai fost văzut de decenii, acest truc va fi apreciat rapid de istoricii navali”, afirmă Sutton, amintind că în al Doilea Război Mondial marina germană a aplicat un camuflaj asemănător navei sale de război „K.M.S. Bismarck”, cea mai mare construită de Germania nazistă.

Vopsirea provei și a pupei unei nave de război în negru sau o altă culoare închisă are scopul de a o face să pară mai scurtă și, prin urmare, să îi inducă în eroare pe inamici cu privire la identitatea sa.

Fregatele din clasa „Amiral Grigorovici” joacă un rol important în invazia rusească asupra Ucrainei, fiind cele mai puternice nave de război pe care Rusia le mai are în Marea Neagră după scufundarea „Moskvei” în luna aprilie a anului trecut.

Fiecare fregată din această clasă poate lansa până la 8 rachete de croazieră Kalibr înainte de a se întoarce în port, ele fiind folosite pentru numeroase atacuri asupra orașelor ucrainene și a unor obiective de infrastructură din țară.

Rușii, îngrijorați de atacarea navelor lor în port?

Naval News amintește că, în pofida întăririi continue a defensivelor de către ruși, dronele maritime ale Ucrainei au reușit să intre în mod repetat în portul Sevastopol, unde se află baza flotei ruse de la Marea Neagră, fără a reuși însă deocamdată să provoace pagube importante.

„În timpul acestor atacuri un operator uman folosește o cameră să identifice țintele. Prin urmare, orice truc care le poate perturba abilitatea de a identifica cea mai valoroasă țintă ar fi văzut drept unul care merită de către ruși”, notează H.I. Sutton.

„Rămâne de văzut dacă noul camuflaj va fi eficace. Din perspectiva rusă, el ar putea fi mai bun decât nimic”, mai notează analistul naval, adăugând că s-ar putea să asistăm și la revenirea unor alte scheme de camuflaj „de modă veche”, atât timp cât dronele vor folosi camere de luat vederi pentru identificarea țintelor.

„Amiral Essen” este nava-soră a „Amiral Makarov”, care la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut a fost lovită de drone maritime ucrainene tocmai în portul Sevastopol. Se crede că de atunci Ucraina a dezvoltat o nouă dronă navală proiectată special pentru atacuri împotriva puternicei baze navale a Rusiei de la Marea Neagră.

Ultima confruntare între flota rusă și dronele ucrainene în Marea Neagră

Apariția acestor imagini din satelit cu nava „Amiral Essen” vine la mai puțin de o lună după ce Rusia a publicat imagini video cu ceea ce a pretins că a fost un atac ucrainean cu drone maritime asupra navei rusești de recunoaştere „Ivan Hurs” în zona economică exclusivă a Turciei.

„Astăzi, la ora 05.30, ora Moscovei (02.30 GMT), forţele armate ale Ucrainei au efectuat o tentativă nereuşită de a ataca cu trei ambarcaţiuni rapide fără pilot nava „Ivan Hurs” a Flotei Mării Negre, care asigura securitatea gazoductelor Turk Stream şi Blue Stream”, afirma pe 24 mai ministerul apărării de la Moscova.

„Toate ambarcaţiunile inamicului au fost distruse de sistemele de armament ale navei ruseşti la 140 de kilometri nord-est de Strâmtoarea Bosfor”, a adăugat acesta.

Imagini publicate ulterior de către ucraineni au părut să arate că cel puțin una dintre navele maritime și-a lovit ținta, deși amploarea distrugerilor provocate nu a fost clară.

Urmărește ultimele evoluții din a 484-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.